Ο κηπουρός της νύχτας

Οι αδελφοί Φαν επανέρχονται με ένα ακόμα εξαιρετικό εικονογραφικά βιβλίο, όπως και τα δυο προηγούμενα και ένα λιτό, συμβολικό κείμενο για την ανεκτίμητη αξία της ομορφιάς  της προσφοράς και της Τέχνης.

Η αφήγηση ξεκινά μέσα στο γκρίζο σκηνικό μια μικρής, επαρχιακής πόλης με φόντο το ορφανοτροφείο. Ο μικρός Γουίλιαμ σκαλίζει στο χώμα τη φιγούρα μιας κουκουβάγιας, ενώ ένας άντρας περνά από δίπλα του. Το επόμενο πρωί στον κήπο του ορφανοτροφείου, ο Γουίλιαμ μαζί με πολλούς άλλους θα ανακαλύψει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας κάποιος έχει κλαδέψει το δέντρο έξω από το παράθυρό του στο σχήμα μιας κουκουβάγιας. Από εκείνη τη νύχτα και κάθε πρωί οι κάτοικοι της μικρής πόλης, θα ανακαλύπτουν και ένα νέα αριστούργημα να έχει δημιουργηθεί με καμβά τα δέντρα της γειτονιάς τους. Ο Γουίλιαμ είναι ο μόνος που θα γνωρίσει τον μυστικό κηπουρό της νύχτας και θα γίνει βοηθός του. Μαζί, θα μεταμορφώσουν την μικρή πόλη σε ένα μουσείο δένδρινων γλυπτών. Μα όταν το Φθινόπωρο έρθει και τα δέντρα χάσουν το φύλλωμα και το σχήμα τους, θα μείνει στ' αλήθεια κάτι να θυμίζει την ομορφιά τους;

Οι αδελφοί Φαν, γράφουν και εικονογραφούν μια υπέροχη ιστορία, όχι μόνο για την αξία της ομορφιάς στο αστικό τοπίο, αλλά και το πραγματικό νόημα της ομορφιάς και της Τέχνης. Η Τέχνη, ως προσφορά και η ομορφιά, ακόμα κι αν ή και όταν έχουν παροδική διάρκεια, αγγίζουν τον άνθρωπο με έναν τρόπο που τον μεταμορφώνει για πάντα. Γιατί ακόμα και όταν το σχήμα χαθεί η ευεργετική ενέργεια της Τέχνης παραμένει. Μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε έναν εξερευνητή της ομορφιάς γύρω του, και σε δημιουργό Τέχνης στην καθημερινότητα του.

Έτσι ακόμα κι όταν ο κηπουρός της νύχτας έχει πια φύγει από την μικρή πόλη, εκείνη δεν θα χάσει πια τα χρώματα, τους ήχους, τα βλέμματα που ρούφηξαν την ομορφιά της Τέχνης του. Οι γκρίζοι δρόμοι και οι σκυφτοί, αδιάφοροι άνθρωποι της πρώτης σελίδας θα δώσουν τη θέση τους σε μια φωτεινή, νέα καθημερινότητα. Tο χάδι της Τέχνης ξεπερνά την ύλη και αγγίζει την ψυχή σαν μαγικό πινέλο που αποδίδει τον άνθρωπο στην καλύτερη εκδοχή του.

Ένα υπέροχο βιβλίο.



Συγγραφέας - Εικονογράφος: Terry & Eric Fan

Απόδοση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια