Οι υπόλοιποι απλώς ζούμε εδώ.


Μετά το αινιγματικό και σπαραχτικό "Το τέρας έρχεται", ο Πάτρικ Νες, επανέρχεται με μια ακόμα εξαιρετικά πρωτότυπη ιστορία. Όχι ως προς το θέμα της, αλλά ως προς την προσέγγισή της. Το βιβλίο συνδυάζει στοιχεία, μυστηρίου και φαντασίας, ενώ καταπιάνεται με ένα πλήθος κοινωνικών και συναισθηματικών θεμάτων που απασχολούν τους σημερινούς εφήβους.

Πρόκειται για δυο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα, μια στον αληθινό κόσμο και μια δεύτερη που λαμβάνει χώρα σε μια παράλληλη πραγματικότητα, αντλώντας όμως τους πρωταγωνιστές της από το παρόν. Οι δυο ιστορίες αν και συμβαίνουν ανεξάρτητα, επηρεάζουν την πλοκή η μία της άλλης, ερήμην όμως των πρωταγωνιστών τους. Και παρότι ο αναγνώστης μαντεύει τη σύνδεση ανάμεσά τους, μόνο στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου αυτή αποκαλύπτεται.
Πρωταγωνιστές είναι μια παρέα εφήβων που ετοιμάζονται να αποφοιτήσουν από το λύκειο μιας μικρής, ασήμαντης πόλης, που παρά την ασημαντότητα της, ή χάρη σε αυτή, έχει γίνει θέατρο φανταστικών επεισοδίων όπου βρυκόλακες, θανατοφάγα φαντάσματα και αθάνατοι θεοί διεκδικούν μια θέση στη ζωή των ανθρώπων. Απέναντι τους έχουν τα Ίντι παιδιά, παιδιά με ιδιαίτερες δυνάμεις και υπερφυσικά χαρακτηριστικά που προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα και να ζήσουν μια κανονική ζωή. Κατά τα άλλα η παρέα των πρωταγωνιστών, απλώς ζει εκεί, περιμένοντας την ήμερα της αποφοίτησής σαν την πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής τους.
Μέσα από την ειρωνεία που κρύβει ο τίτλος του βιβλίου, ο συγγραφέας μας βάζει να αναρωτηθούμε για το τι σημαίνει "απλώς ζω". Πόσο απλό μπορεί να είναι αυτό; Πόσο πολύπλοκο είναι το απλό;
Πόσες δεξιότητες απαιτεί το να υπάρχεις, το να μοιράζεσαι, το να αντιστέκεσαι, το να τολμάς, το να νοιάζεσαι; Πόσο απλό είναι να διασχίζεις το κατώφλι της ενηλικίωσης; Τι σημαίνει διαφορετικότητα, φιλία, έρωτας, ψυχική ασθένεια, αγάπη, οικογένεια; Και πως μέσα σε όλα αυτά χωράνε οι καθαρά προσωπικές επιλογές; Πόσο μετρά η εξάρτηση, το συμφέρον, η ζήλια, ο φόβος, η απώλεια σε αυτές τις επιλογές;
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας θα μπορούσε να είναι οποιοιδήποτε έφηβοι. Έφηβοι τόσο διαφορετικοί, μα και τόσο ίδιοι, που προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο. Μέσα από γέλια, κλάματα, δραματικές ή συνηθισμένες καταστάσεις, μέσα από λόγια αγάπης ή θυμού, τα παιδιά θα παλέψουν με τους δαίμονες μέσα τους και έξω από αυτά, θα τραυματιστούν ψυχικά και σωματικά, θα καταλάβουν πως “ όλα έχουν ένα τέλος και όλα αρχίζουν πάλι από την αρχή”. Στο μεσοδιάστημα... "Δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι εκλεκτοί! Δε χρειάζεται να είμαστε όλοι σωτήρες της ανθρωπότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει απλώς να ζήσουν τη ζωή τους όσο καλύτερα μπορούν, κάνοντας πράγματα ωφέλιμα για τους ίδιους, διατηρώντας πολύτιμες φιλίες, βελτιώνοντας τη ζωή τους, προσφέροντας αγάπη με τον σωστό τρόπο στους άλλους. Ενώ γνωρίζουν ότι ο κόσμος είναι τελείως παράλογος, προσπαθούν να βρουν τρόπους να είναι ευτυχισμένοι."


Συγγραφέας: Πάτρικ Νες
Μετάφραση: Βασιλική Πέτσα
Εκδόσεις: Πατάκη




διαφορετικότητα, εκδόσεις Πατάκη, εφηβεία, εφηβικό μυθιστόρημα, ηλικία 16+, λογοτεχνία του φανταστικού,

Σχόλια