Το μαγικό κλειδί


H Λίνα Μουσιώνη, γράφει μια λυρική ιστορία για τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν, μας φυλακίζουν κάποτε, και τελικά μας απελευθερώνουν.
Ένα μικρό κορίτσι, κλειδωμένο στο δωμάτιο και τα συναισθήματά του, ψάχνει τρόπο να ανοίξει την πόρτα της κάμαρας, αλλά και της καρδιάς του.
Εγκλωβισμένη στα αρνητικά της συναισθήματα, αναζητεί τον τρόπο, το αντικείμενο, τη λέξη που θα κάνει την πόρτα να ανοίξει και την ίδια να δραπετεύσει. Θα δοκιμάσει παράξενες λέξεις, μαγικά ραβδιά, νεραϊδένια φτερά, θα ζητήσει βοήθεια από παιχνίδια της, θα εφεύρει παράξενους φίλους, θα προκαλέσει και θα αναμετρηθεί με τους φόβους της, μέχρι τελικά να βρει τον τρόπο να κάνει την πόρτα να ανοίξει και την καρδιά της να ελευθερωθεί από το θυμό.

Η μικρή πρωταγωνίστρια, βιώνει έντονα όλη την παλέτα των συναισθημάτων: τον θυμό, την αγανάκτηση, την αίσθηση της αδικίας, αλλά και την παραδοχή του λάθους, την αποδοχή και τελικά την παράδοση στην ασφάλεια της αγάπης. Χτίζει μόνη το δρόμο του γυρισμού της, το δρόμο από την άρνηση στη θέση, από τον πόνο στην παρηγοριά, από το λάθος στη συγγνώμη. Και αυτό είναι το πιο σπουδαίο που έχει να μας πει αυτή η πολύ όμορφη ιστορία.

Η συγγραφέας έρχεται να μας θυμίσει το πόσο έντονα και ζωντανά βιώνουν τα μικρά κυρίως παιδιά τα συναισθήματά τους. Πόσο απόλυτα κατακλύζονται από αυτά και πόσο εύκολο είναι να οδηγηθούν σε σύγκρουση με τους αγαπημένους και τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα όμως, μας υπενθυμίζει την  ανάγκη να αφήσουμε τα παιδιά να τα βιώσουν, να μην τα απωθήσουν, να μην τους προσφέρουμε εύκολη παρηγοριά,  ώστε να μάθουν μόνα να τα ελέγχουν και να ηρεμούν. Η αγάπη, η συγχωρητικότητα, η ασφάλεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, είναι φυσικά οι απόλυτοι όροι, που που επιτρέπουν στα παιδιά, όπως και σε όλους μας, να κάνουμε λάθη, αλλά μας δίνουν και το περιθώριο να τα διορθώσουμε.
 Οι εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου, με χρώματα έντονα και ζεστά, σαν τα συναισθήματα του κοριτσιού, ντύνουν ιδανικά την ιστορία, βοηθούν την φαντασία των παιδιών να ταξιδέψει και σχολιάζουν εύστοχα, όσα το κείμενο επιλέγει να αποσιωπήσει. 

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική





διαχείριση συναισθημάτων, συγχωρητικότητα, οικογένεια, άρνηση, θυμός, ηλικία 5+, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 

Σχόλια