Συρανό Ντε Μπερζεράκ (η παράσταση)

Μια εξαιρετική μεταφορά του κλασσικού έργου του Edmond Rostand, Συρανό Ντε Μπερζεράκ, σε διασκευή του Jo Roets και απόδοση της συγγραφέως και βραβευμένης μεταφράστριας Χαράς Γιαννακοπούλου, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε φέτος στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Κάππα, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Ηλία Καρέλλα. 
Η τραγική ιστορία του Συρανό, του ποιητή με τη μεγάλη μύτη, ξετυλίχτηκε πάνω, πίσω, και κάτω από την σκηνή, παίχτηκε, χορεύτηκε, τραγουδήθηκε από τους ερμηνευτές.
Μια πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία της τέχνης, συνεργάστηκε για ένα αποτέλεσμα που ανταμείβει τον θεατή.
Το θέατρο σκιών, που τόσο έχουμε αγαπήσει από τον Ηλία Καρελλά, ζωντανεύει την ιστορία πίσω από το πανί με εργαλεία τα ίδια τα σώματα των ηθοποιών και λιγοστών αντικειμένων.
Ένας χορός στήνεται επί σκηνής, που ακολουθεί τα βήματα του χορού στην ψυχή των πρωταγωνιστών. Με ρυθμούς πότε έντονους και πότε αργόσυρτους, με μουσικές ξεσηκωτικές ή ρομαντικές με ύφος ροκ ή κλασσικό η παράσταση αγγίζει το συναίσθημα του θεατή με πολλαπλούς τρόπους. Οι String Demons, επί σκηνής με τα ηλεκτρικά τους έγχορδα, ηλεκτρίζουν πραγματικά την ατμόσφαιρα και μας προσφέρουν μοναδικές διασκευές γνωστών κλασσικών, rock και λαϊκών μελωδιών, ενώ ο Λευτέρης Ελευθερίου και η Κατερίνα Αθανασιάδου στους κεντρικούς ρόλους του Συρανό και της Ρωξάνης, δίνουν τον καλύτερο υποκριτικό τους εαυτό.

Αλλά τι μας λέει στ΄αλήθεια μια ιστορία γραμμένη πάνω από 100 χρόνια πριν; Πως μιλά για τον έρωτα στις καρδιές των σημερινών εφήβων;  Τι σημαίνει ομορφιά σήμερα και πόσο ο λόγος, η ποίηση συνεχίζει να ασκεί έλξη στις ψυχές των νέων; Είναι η εξωτερική εμφάνιση απαραίτητη συνθήκη για να ευδοκιμήσει ο έρωτας μεταξύ δυο ανθρώπων; Μπορεί σήμερα, την εποχή της εικόνας και της αδηφάγας προσωπικής επίδειξης, να είναι η πνευματική καλλιέργεια ισχυρός αντίποδας; Πόση είναι η ανάγκη μας για ουσιαστική επικοινωνία, για κοινωνία των ψυχών, πριν από την κοινωνία των σωμάτων; Με τι όρους ορίζεται το κουράγιο, το θάρρος, η τόλμη, η αυτοθυσία, η φιλία;
Τι σημαίνει ερωτεύομαι, πως ερωτεύομαι, πως προσεγγίζω τον αγαπώμενο, πως αποκαλύπτω και αποκαλύπτομαι συναισθηματικά; Και η διάρκεια, η πίστη, η αφοσίωση, από που αντλούν την ισχύ τους; Πόσο ισχυρό, πόσο μαγικό, πόσο ανυπέρβλητο καύσιμο είναι τελικά ο έρωτας; 
Μπορεί στ' αλήθεια κάτι άλλο να κινητοποιήσει την ψυχή με τέτοιο τρόπο, να δώσει την απαραίτητη ώθηση , την απαραίτητη τρέλα για να επιβιώσουμε και να χαρούμε αυτό το μεγάλο πανηγύρι πόνου, διαψεύσεων και ανάγκης που είναι η ζωή... 

Είναι τραγική η ιστορία του Συρανό. Με την κλασσική έννοια του όρου. Τρεις άνθρωποι, ο Συρανό, ο Κριστιάν, και η Ρωξάνη διαλύονται, τινάζουν τις ζωές τους στον αέρα, γιατί δεν τόλμησαν να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο στον άλλο. Ο ένας γιατί φοβήθηκε τα λόγια και ο άλλος τη μύτη του. Έστησαν μόνοι τους ανυπέρβλητα εμπόδια στον εαυτό τους. Απάντησαν για τον άλλο, χωρίς καν να κάνουν την ερώτηση. Και εκείνη, η Ρωξάνη, στη μέση, να παραδέρνει ανάμεσα στο όραμα μιας ιδανικής αγάπης και στην υποψία της αλήθειας. Αρνήθηκε να δει και τους δύο, όπως πραγματικά ήταν. Με ό,τι είχαν να της δώσουν. Και τους έχασε. Όπως έχασε και την ευκαιρία της σε μια ζωή γεμάτη αληθινή αγάπη. 

Πηγαίνετε με τους νεαρούς εφήβους σας να δουν την παράσταση. Να δουν, να μάθουν, να αισθανθούν, πριν και οι ίδιοι να γευτούν, πόση μαγεία, κρύβει ο έρωτας, πόσο ισχυρό αναλγητικό είναι, πόση ορμή μπορεί να χαρίσει. Και να αναρωτηθούν και οι ίδιοι, "...πως πρέπει να ΄μαι για να μ' αγαπάς;"

Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά
Διεύθυνση: Κυψέλης 2
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων.

Συγγραφέας: Edmond Rostand
Διασκευή: Jo Roets
Απόδοση / Προσαρμογή: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού

Στον ρόλο του ποιητή και δεινού ξιφομάχου ο Λευτέρης Ελευθερίου. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αθανασιάδη, Χρήστος Καπενής, Φάνης Παυλόπουλος. Μαζί τους στη σκηνή, οι χορευτές Κατερίνα Γεβετζή και Ναπολέων Μανάτος και το μουσικό δίδυμο εγχόρδων String Demons. 


Σχόλια