Όλα για σένα

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευχάριστο στο διάβασμα βιβλίο. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για μια ιστορία νεανικής αγάπης, αλλά και γιατί είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένο και διανθισμένο με σχεδιαγράμματα, σημειώματα, ιδιότυπες λεξιλογικές ερμηνείες, e-mails, εικονογραφήσεις, που ζωντανεύουν την πλοκή και της δίνουν μια διάσταση προσωπικού ημερολογίου. Η πρωτοπρόσωπη γραφή βέβαια βοηθάει πολύ σε αυτό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρόσωπο που μας μιλάει και αφηγείται την ιστορία του, είναι η Μάντλιν. Η Μάντλιν κοντεύει τα δεκαοχτώ και δεν έχει βγει σχεδόν ποτέ από το σπίτι της. Πάσχει από μια σπάνια ασθένια που την καθιστά ευάλωτη σε σχεδόν όλους τους εξωτερικούς παράγοντες. Αναπνέει φιλτραρισμένο αέρα, τρέφεται ακολουθώντας ένα αυστηρό διαιτολόγιο, κάνει μαθήματα μέσω διαδικτύου και οι μόνοι άνθρωποι που έρχεται σε επαφή, είναι η μητέρας της, που είναι και η γιατρός της και η νοσοκόμα της. Ο μπαμπάς και ο αδελφός της σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα όταν εκείνη ήταν πολύ μικρή.

Η Μαντλίν έχει μάθει να ζει και να απολαμβάνει όσο γίνεται αυτή την ιδιότυπη ζωή. Είναι άλλωστε η μόνη που έχει γνωρίσει.. Αγαπά πολύ το διάβασμα, είναι ευφυής, πειθαρχημένη, συνεργάσιμη και έχει μια βαθιά, σχέση αγάπης και κατανόησης με τη μητέρα της.
Όλα αλλάζουν όταν στο απέναντι σπίτι μετακομίζει μια νέα οικογένεια με δυο σχεδόν συνομήλικά της παιδιά: τον Όλι και την Κάρα. Η Μαντλίν και ο ¨Όλι ανταλλάζουν ματιές και σύντομα ο Όλι με την αδελφή του, θα βρεθούν στην πόρτα του σπιτιού της, ζητώντας να την γνωρίσουν, πράγμα που φυσικά δεν είναι δυνατό. Αργότερα ο Όλι και η Μαντλίν θα ανταλάξουν διευθύνσεις  e-mails, γράφοντας τες στην υγρασία των παραθύρων τους και θα αρχίσουν να συνομιλούν διαδυκτιακά.
Η Μαντλίν ξέρει πολύ καλά τι δεν μπορεί να γευτεί. Έχει δεχτεί τους περιορισμούς που την κρατούν ζωντανή. Μα τώρα, στο πρόσωπο του Όλι, όλες αυτές οι λογικές για την υγεία της απαγορεύσεις, γιγαντώνονται και την πνίγουν.  Πλέον η Μαντλίν αναρωτιέται για την αξία της ζωής που ζει.
Με τη βοήθεια της νοσοκόμας της και κρυφά από τη μητέρα της, η Μαντλίν και ο Όλι θα συναντηθούν μέσα στο αποστειρωμένο περιβάλλον της και ένας επικίνδυνος έρωτας θα αρχίσει να ανθίζει.
Όσο η ιστορία τους εξελίσσεται, οι  δύο τους θα έρθουν αντιμέτωποι με διλήμματα που θα βάλουν σε δοκιμασία, όχι μόνο τη σχέση τους με τους ανθρώπους που αγαπούν, αλλά κυριώς με τον εαυτό τους και ό,τι νόμιζαν ότι μπορούν να ορίσουν.

Δεν θα αποκαλύψω το αναπάντεχο τέλος αυτή της ιστορίας. Θα πω μόνο ότι η αγάπη, ακόμα και αυτή των πιο οικείων μας ανθρώπων δεν είναι πάντα αθώα. Οι προσωπικές πληγές, κάποτε δεν κλείνουν και η αθέατη αιμοραγία τους κινδυνεύει να πνίξει τη ζωή, τη προσωπική μας, μα και των ανθρώπων που τη μοιραζόμαστε.  Και ότι ο έρωτας πάντα θα βάζει τον άνθρωπο σε δοκιμασίες, ικανές να αποκαλύψουν το πραγματικό του ανάστημα. 

Η ιστορία της Μαντλίν και του Όλι είναι μια ιστορία για τα εγκλήματα της αγάπης και θαύματα του έρωτα. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.

Συγγραφέας: Νίκολα Γιουν
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Σχόλια