Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;

Ήδη από το εξώφυλλο, η συγγραφέας Λίλη Λαμπρέλλη και ο αινιγματικός ταξιδευτής με τη μορφή ασβού, που δημιούργησε η Κέλλυ Ματαθία - Κόβο, μοιάζει να απευθύνονται στον αναγνώστη, προσπαθώντας να συνομιλήσουν μαζί του, να του αποσπάσουν τη δική του απάντηση.
Η απάντηση σε αυτό το κλιμακωτό παραμύθι, όπου ο ασβός ξεκινά ένα ταξίδι γνώσης και αυτογνωσίας με σκοπό να ανακαλύψει τι είναι πραγματικά πιο πολύτιμο στη ζωή, θα έρθει στο τέλος του βιβλίου...ίσως όμως και όχι.  Γιατί μια απάντηση σαν κι αυτή είναι πάντα ανοιχτή. Γιατί η απάντηση αλλάζει ανάλογα με τον ερωτώμενο, αλλά και τον χρόνο και τις συνθήκες που αυτός τη δίνει. (Ας αναλογιστούμε για παράδειγμα, τι απάντηση θα δίναμε στο ερώτημα αυτό σήμερα και ποια ένα μήνα πριν...)
Η αναζήτηση του ασβού, ξεκινά από την υλική φύση και συνεχίζει στο ζωικό βασίλειο, για να φτάσει, δεν ξέρω αν με κάποια αξιολογική ή υπαρξιακή σειρά, στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο ως δημιουργό ιστορίας και ιστοριών, στο παιδί, που συμβολίζει το αγνό κομμάτι της ανθρωπότητας για να καταλήξει στον εαυτό, σαν επιστέγασμα της πείρας του ταξιδιού.
Οι απαντήσεις που παίρνει ο ασβός, ακολουθούν και αυτές μια κλιμακωτή πορεία. Στις πιο απλές μορφές ζωής, πολύτιμο μοιάζει να είναι αυτό που κάθε φορά λείπει: στην πέτρα λείπει η ελαφράδα, στην πεταλούδα το βάρος, στο δέντρο η κίνηση, στα αποδημητικά πουλία η πατρίδα. Μα καθώς η αναζήτηση προχωρά και καθώς οι συμβολισμοί επεμβαίνουν στην ιστορία, οι απαντήσεις γίνονται πιο πολύπλοκες και κάθε μια μοιάζει να εμπεριέχει την προηγούμενη. Αυτό συμβαίνει με την απάντηση της σοφής κουκουβάγιας, του ποιητή, του παραμυθά και του παιδιού.
Υπάρχει άραγε σωστό και λάθος στις απαντήσεις που μάζεψε στο μικρό, κόκκινο καρότσι του ο ασβός; Υπάρχει αλήθεια και ψέμα; Είναι κάποια από τις απαντήσεις πιο έγκυρη από την άλλη; Μάλλον όχι. Γιατι καθένας έχει και προσφέρει ένα κομμάτι της απάντησης, την δική του αλήθεια. 
Ο καθένας βλέπει τον κόσμο και την αξία του με τα δικά του μάτια και τις δικές του ανάγκες. 
Το προσωπικό καταφύγιο, ή και το προσωπικό ορμητήριο του καθενός, αυτό, είναι εν τέλει το πολύτιμό του. Όπως και αν επιλέγει να το ονομάσει. Και έχει τόσα πολλά ονόματα τούτο το πολύτιμο. Μάλλον όσα και τα διαφορετικά ονόματα των ανθρώπων.
Η εικονογράφηση της Κέλλυ Ματαθία - Κόβο, σε απαλούς, γαλάζιους τόνους διατηρεί μια ατμόσφαιρα ονείρου. Καταφέρνει να συνομιλεί με το κείμενο και ταυτόχρονα να φωτίζει μικρές, εξωκειμενικές λεπτομέρειες που δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στην ιστορία. Ευρηματική η εικονογράφηση του προσώπου του ποιητή και του παραμυθά.
Μια υπέροχη ιστορία, ένα φιλοσοφικό παραμύθι που θα αγαπήσουν μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και που σίγουρα είναι μια εξαιρετική αφορμή για κουβέντα.

Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη
Εικονογράφος: Κέλλυ Ματαθία - Κόβο
Εκδόσεις: Πατάκη







ταξίδι ζωής, αυτογνωσία, αξία, ηλικία 5+, εκδόσεις Πατάκη, 

Σχόλια