Ένα δέντρο για μένα.

Η αγαπημένη συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μαριάννα Κουμαριανού, γράφει ένα βιβλίο για το δέντρο της ζωής και τις ρίζες της οικογένειας.
Παίρνοντας αφορμή από τη σχολική ζωή και συγκεκριμένα μια σχολική εργασία για το γενεαλογικό δέντρο, η συγγραφέας αναλύει την έννοια του οικογενειακού δέντρου και τη γραμμική έννοια του χρόνου, με τρόπο εύληπτο για τα παιδιά. Πρωταγωνιστής ένα μικρό παιδί που με τη βοηθεια του παππού και της γιαγιάς, θα κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και τις ρίζες της οικογένειάς του.
Η ιστορία ξεδιπλώνεται με κλιμακωτό τρόπο. Ξεκινώντας με την εικόνα του μικρού πρωταγωνιστή να φροντίζει το νέο μωρό της οικογένειας και συνεχίζοντας με τη φροντίδα που ο ίδιος λαμβάνει από τους παππούδες του, κατανοούμε ήδη από τις πρώτες σελίδες, ότι η έννοια της οικογένειας συνδέεται άρρηκτα με την παροχή φροντίδας, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους, αλλά και την ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης των προσωπικών κλίσεων. Αυτό δημιουργεί το ιδανικό έδαφος για να ρίξει τον σπόρο της ιστορίας της η συγγραφέας και να ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι της στο παρελθόν της οικογένειας.
Μέσα από το ταξίδι αυτό, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως ο θάνατος, η ενηλικίωση, η μετάβαση από το ένα στάδιο της ζωής στο άλλο, θα δουν τον χρόνο να απλώνεται σαν κορδέλα μπροστά τους και θα κατανοήσουν το θαύμα της ζωής και της οικογένειας. Θα δουν ότι η συγγένεια δεν είναι μόνο δεσμός αίματος, αλλά πρωτίστως δεσμός αγάπης, που ζυμώνεται καθημερινά με γέλια, χαρές, δάκρυα, και κυρίως κοινές αναμνήσεις. Είναι αυτά που κάνουμε μαζί που μας κάνουν οικογένεια. Οι στιγμές του μοιραζόμαστε. Οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή, ζούνε μέσα από τις αναμνήσεις που έχουμε για εκείνους και οι ιστορίες που διηγουμαστε για εκείνους, είναι αυτό που μας δένι μαζί τους. Η θύμηση γίνεται η μέλισσα της γονιμοποίησης στο δέντρο της ζωής μας. 
Ένα υπέροχο βιβλίο, με πολύχρωμη, κατανοητή, ξεκάθαρη εικονογράφηση και μια σπουδαία αφορμή να ξεφυλλίσουμε παρέα με τα παιδιά, τα οικογενειακά άλμπουμ, να ξυπνήσουμε το παρελθόν, να συνδεθούμε με τους προγόνους μας.

Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού 
Εικονογράφος: Ράνια Ηλιάδου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 




γενεαλογικό δέντρο, οικογένεια, χρόνος, ηλικία 5+, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 

Σχόλια