Οι ευτυχισμένοι αριθμοί

Αυτή είναι η 757 ανάρτηση στο blog μου. Το blog μου είναι 9 ετών. Το ξεκίνησα τον 3ο μήνα του 2011, λίγες μέρες αφότου ο γιος μου έκλεισε τα 2 του χρόνια και λίγους μήνες προτού η κόρη μου γίνει 4 ετών. Και κάπως έτσι οι αριθμοί δεν είναι μόνο μαθηματικά σύμβολα, αλλά ορόσημα και στιγμές ξεχωριστές στη ζωή μας. Και κάπως έτσι ορισμένοι αριθμοί είναι πιο "ευτυχισμένοι" από άλλους.
Όλοι έχουμε τους δικούς μας ευτυχισμένους αριθμούς: γιορτές, γενέθλια, επέτειοι... αν το σκεφτούμε, οι πιο πολλές από τις ξεχωριστές μας στιγμές κρύβουν πίσω τους αριθμούς.

Έτσι και η Τίνα, η μικρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, μετρά τη ζωή της σε αριθμούς, τους δικούς της ευτυχισμένους αριθμούς, στο ξεχωριστό της καλοκαιρινό αριθμο-ημερολογίο. 
Φιλίες, αγάπες, φόβοι, απορίες, συμπάθειες, βεβαιότητες, όνειρα, επιθυμίες, όλα ιδωμένα μέσα από τη μαγεία των αριθμών. Η Τίνα ξέρει πολλά από αριθμούς. Ο μπαμπάς της, που δεν μένει πια στο σπίτι, είναι μαθηματικός. Εκείνος της αποκάλυψε πρώτος ότι υπάρχουν πράγματι ευτυχισμένοι και δυστυχισμένοι αριθμοί. Για την Τίνα όμως, οι αριθμοί δεν είναι μόνο αντικείμενα υπολογισμού και μέτρησης. Είναι φωτεινά σημάδια στο δρόμο της ζωής. Είναι όσα θέλει να θυμάται και όσα τη βοηθούν να βρίσκει το δρόμο της και καμιά φορά πολλά παραπάνω από αυτό. Για την Τίνα, οι αριθμοί δεν είναι μονάχα μόνοι ή ζυγοί, δεκαδικοί ή ακέραιοι, φυσικοί ή πρώτοι, αλλά μπορούν να είναι μυτεροί, μοναχικοί, μαγικοί, σπουδαίοι, ευωδιαστοί, ακόμα και χνουδωτοί. Το ημερολόγιο της Τίνας μιλάει για τις μέρες της ζωής της, για ανθρώπους, για γεγονότα και αριθμούς που συνδέονται μαζί τους. Μιλά για αριθμούς, αλλά όχι για μαθηματικά. Το αριθμολόγιο της Τίνας, είναι η παιδική της ματιά πάνω στον κόσμο. Αυτό τον κόσμο που έχει ανάγκη να μετρηθεί, να οριστεί, να πάψει να είναι τόσο μεγάλος και απρόβλεπτος... Χωρίς ρητά να δηλώνεται, οι αριθμοί βοηθούν την Τίνα να αυτοπροσδιοριστεί, να οριοθετήσει το χώρο και τους ανθρώπους που συνιστούν το δικό της δίχτυ ασφαλείας, και ταυτόχρονα να μετρήσει τα βήματα που τη χωρίζουν από το καινούργιο, το αδοκίμαστο, το πρωτόγνωρο, το άγνωστο που ανοίγεται μπροστά της.

Ένα υπέροχο βιβλίο, γραμμένο με χιούμορ, ευαισθησία, τρυφερότητα, παιδική αφέλεια, που κάνει τον αναγνώστη να δει τους αριθμούς με άλλο μάτι. Εξαιρετική η ιδέα να συμπεριληφθεί στο βιβλίο ένα μικρό αριθμο-ημερολόγιο που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, να συμμετέχουν στον ιδιότυπο παιχνίδι της Τίνας και να ανακαλύψουν γράφοντας, τους δικούς τους ευτυχισμένους αριθμούς. Ένα σίγουρα μοναδικό ενθύμιο από την παιδική τους ηλικία. 


Συγγραφέας: Mattiangeli Susanna
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια