Οδηγός εφηβείας - Για κορίτσια & Για αγόρια

Δυο νέοι οδηγοί εφηβείας, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένας αποκλειστικά για κορίτσια και ένας αποκλειστικά για αγόρια. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, φυσικά όμως, ανάλογα με την ψυχική και σωματική ετοιμότητατου παιδιού, μπορεί να δοθεί σε λίγο μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Άλλωστε δεν ανεβαίνουν όλα τα παιδιά στο τρελό τρενάκι της εφηβείας την ίδια στιγμή.

Οι δυο οδηγοί είναι αυτό ακριβώς που λένε. Οδηγοί. Είναι τόσο, όσο! Ασχολούνται με βασικά θέματα που απασχολούν τα παιδιά στη εφηβεία τους, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, ψυχικά, ερωτικά, χωρίς όμως να εξαντλούνται σε λεπτομέρειες. Είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, με χιούμορ και πολύ ευχάριστη εικονογράφηση.
Τα βιβλία βοηθούν τον έφηβο να κατανοήσει, ότι οι αλλαγές που παρατηρεί πάνω του, είναι προϊόν μιας διαδικασίας που συμβαίνει βαθιά στο σώμα και στον εγκέφαλό του, και ότι δεν είναι μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχολογία και τα συναισθήματά του που αλλάζουν μαζί.
Οι ορμόνες μπορεί να κάνουν το στήθος των κοριτσιών να μεγαλώνει και τρίχες να φυτρώνουν στο πρόσωπο των αγοριών, αλλά είναι και εκείνες που προκαλούν τα πρώτα καρδιοχτύπια και τις κόντρες με το οικογενειακό περιβάλλον.
Ο έφηβος που αλλάζει, που διστάζει, που συγκρίνει, που αναρωτιέται, που τολμά, είναι ο νέος άνθρωπος που εκκολάπτεται και περνά από την άβολη πόρτα της εφηβείας στον κόσμο των ενηλίκων. Βιβλία σαν και αυτό, αποτελούν ιδανικές αφορμές να μιλήσουμε για τα παιδιά για όσα τα απασχολούν και να δώσουμε απαντήσεις σε πρακτικά θέματα που μοιάζουν βουνό για τα ίδια. Μου άρεσε πολύ η αισιόδοξη προσέγγιση του βιβλίου, η διάθεση ότι η ζωή προχωρά παρά τις δυσκολίες ή τις απογοητεύσεις που μπορεί να φέρει αυτή η περίοδος. Γιατί η ζωή για έναν έφηβο μόλις αρχίζει. Και είναι όλη μπροστά του.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα ευρετήριο όρων και ένα γλωσσάρι που διευκολύνει πολύ την ανάγνωση και κατανόηση του κειμένου, ιδίως από μικρότερα παιδιά, δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να διαβάσει μόνο του το βιβλίο, χωρίς δυσκολία.

Αν σκέφτεστε έναν οδηγό για τους εφήβους σας, 10-12 ετών, αυτός εδώ κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει: δίνει σαφής απαντήσεις και διευκολύνει τις ερωτήσεις και τη συζήτηση.

Συγγραφέας: Lizzie Cox
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια