Η βαλίτσα της Νίνας


Η ιστορία μας αρχίζει με τη βαλίτσα που κουβαλά ένας ταχυδρόμος ποιητής και την αφήνει στο πεζοδρόμιο μιας πολυκατοικίας. 
Εκεί, όλοι οι ένοικοι σπεύδουν να την υποδεχτούν, πιστεύοντας ότι είναι η δική τους. Όλοι κάτι οικείο αναγνωρίζουν σε αυτή. Μα όταν η βαλίτσα ανοίγει, τότε καθένας που την κρατάει καταλαβαίνει ότι δεν είναι η δική του. Κάποιοι ψάχνουν πουκάμισα φανταχτερά, διαμάντια και χρυσαφικά. Άλλοι βελόνες πλεκτικής, και βιβλία κηπουρικής, ενώ κάποιοι άλλοι μεταξωτές πουέντ και περιοδικά. Κάποιοι αναγνωρίζουν τις γρατζουνιές και άλλοι τις φθαρμένες γωνίες, μα σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ βαριά για να την κουβαλήσουν.

Μέχρι που φτάνει η Νίνα. Η Νίνα με τα πράσινα μαλλιά που ξέρει όλα της βαλίτσας τα μυστικά. Η Νίνα που μιλάει στα πουλιά και έχει πεταλούδες στα μαλλιά. Η Νίνα, που σηκώνει τη βαλίτσα με το δαχτυλάκι το μικρό της, γιατί όλα όσα έχει μέσα είναι δικά της.

Η νέα ιστορία της Λίνας Μουσιώνη, είναι μια ποιητική αλληγορία για την μοναδική και ιδιαίτερη ζωή του καθενός μας. Για όλα εκείνα που γεμίζουν την ζωή μας και την κάνουν ξεχωριστή. Για όλα αυτά, τα μικρά ή πολύτιμα, τα καθημερινά ή ξεχωριστά, τα αλλόκοτα ή αναμενόμενα, που γεμίζουν την καθημερινότητα μας στο ταξίδι της ζωής.

Μα πάνω από όλα αυτά, η ιστορία της Λίνας Μουσιώνη, είναι μια παραβολή για το τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή. Με τι διαλέγουμε να γεμίσουμε τις αποσκευές που συντροφεύουν τη ζωή μας. Με βαριά, περισσότερο ή λιγότερο πολύτιμα υλικά αγαθά ή με ιστορίες. Με αναμνήσεις που κάνουν την καρδιά να φτερουγίζει, με όμορφες σκέψεις, με συναισθήματα ή με εκθέματα. Με γέλια, εκδρομές, και κουβέντες καλές ή με τρόπαια. Η βαλίτσα δεν κρύβει καλά ή κακά πράγματα. Κρύβει τις επιλογές ζωής εκείνων που την κουβαλούν. Για τον καθένα η αποσκευή του, συμβολίζει το ταξίδι της ζωής του.  Μα αν στη ζωή αυτό που μετρά, είναι αυτό που μοιράζεται, τότε η Νίνα έχει μια πραγματικά πλούσια ζωή, κι ας είναι η βαλίτσα της άδεια από θησαυρούς που μπορεί να αγοράσουν κύρος και φήμη, ή που μπορεί να εξαργυρωθούν σε υλικά αγαθά.

Και ευτυχώς για την Νίνα και τον κόσμο μας, υπάρχουν ακόμα ταχυδρόμοιποιητές, που είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν την ομορφιά της απλότητας και να συντροφεύσουν τα ταξίδια της ζωής μας με ορθοπεταλιές.

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια