Ο Ελέφαντας

Η ιστορία της Όλιβ, είναι μια ιστορία για τη χαρά της ζωής. Για το μεγάλο, ορμητικό ποτάμι της ζωής, που μπορεί στο διάβα του να παρασύρει ό,τι κάποτε αγαπήσαμε πολύ, αλλά δεν παύει να ποτίζει τις ρίζες μιας μεγάλης Τζακαράντας, που μας προσφέρει απλόχερα τη σκιά της.
Η ιστορία της Όλιβ, είναι μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και τους δεσμούς της οικογένειας. Είναι μια ιστορία για την θλίψη και την απώλεια, ιδωμένη μέσα από την πολύχρωμη μάτια ενός ευαίσθητου παιδιού.

Ο Peter Carnavas σε αυτή την τρυφερή ιστορία, τολμά να αγγίξει το θέμα της κατάθλιψης των ενηλίκων και πως αυτή επηρεάζει τους γύρω τους και κυρίως τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί τους.
Επιλέγοντας να παρομοιάσει την κατάθλιψη, με ένα τεράστιο γκρίζο ελέφαντα, που τυραννάει την καθημερινότητα του πατέρα της Όλιβ μετά το θάνατο της μητέρας της, ο συγγραφέας καταφέρνει να οπτικοποιήσει και να καταστήσει κατανοητό το βάρος αυτής της ψυχικής ασθένειας στα παιδιά. Πως είναι αλήθεια να ρίχνει πάνω σου κάθε μέρα τη σκιά του ένας τεράστιος, βαρύς, γκρίζος ελέφαντας; Πως είναι να σου στερεί η όψη του, τη θέα κάθε χαράς; Πως είναι να μην βλέπεις στον ορίζοντα, παρά μόνο τον τεράστιο όγκο του;
Έτσι μοιάζει η (κατα)θλίψη του μπαμπάς της στα μάτια της 'Ολιβ. Αυτό τον τρόπο έχει βρεί να καταλαβαίνει και να δικαιολογεί τον απόντα από τη ζωή της πατέρα.

Και καθώς το ορμητικό ποτάμι της ζωής περνά, η Όλιβ έχει βρει τα δικά της ασφαλή πατήματα για να πορεύεται. Αυτά είναι ο παππούς της, που τη φροντίζει και γεμίζει τη ζωή της μουσικές και χρώματα. Είναι ο παράξενος φίλος της ο Άρθουρ, που ξέρει όσα κανείς άλλος για τους ελέφαντες και όχι μόνο. Είναι η σκεψοφωλιά της, η κρεμασμένη στα κλαδιά του αγαπημένου της δέντρου και είναι και ο Φρέντυ, ο μικρός, τετράποδος φίλος της. Όλα αυτά, είναι που βοηθούν την 'Ολιβ να κοιτά με ευγενικά και αισιόδοξα μάτια την κάθε μέρα που ανατέλλει. Όλα αυτά, και μια φωτογραφία του μπαμπά της να κοιτάζει τη μαμά, σαν να μοιράζεται μαζί της μια θάλασσα μυστικά, είναι που κάνουν την Όλιβ να επιμένει να διώξει τον μισητό ελέφαντα που πλακώνει με το τρομερό του βάρος τον μπαμπά της. Η Όλιβ είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει. Και θα καταφέρει ακόμα πιο πολλά.

Μια σχολική εργασία θα σταθεί αφορμή να ξεκινήσουν όλα. Από κει και έπειτα, μαζί με τη βοήθεια των αγαπημένων της, λίγη μουσική, λίγο πηλό και πολύ χρώμα, θα είναι πια έτοιμη να αποχαιρετήσει για πάντα τον μεγάλο, γκρίζο ελέφαντα και όχι μόνο αυτόν...

Το βιβλίο του Peter Carnavas, μπορεί να αποτελέσει ιδανική αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για την απώλεια, να τους προσφέρουμε παρηγορία με όρους που κατανοούν, να κάνουμε με κάποιο τρόπο μετρήσιμο τον πόνο τους, ώστε να καταφέρουν να αναμετρηθούν μαζί του. Παλεύεις σίγουρα πιο εύκολα έναν εχθρό που μπορείς να ονοματήσεις...

Μια θαυμάσια, τρυφερή ιστορία, ειπωμένη με τρόπο μαγικό, που παρά το τραγικό της θέμα, γεμίζει γλύκα την καρδιά του αναγνώστη και τον κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη για όλες τις στιγμές αγάπης, ξεγνοιασιάς και φροντίδας που μπορεί να μοιραστεί με τους αγαπημένους του. Κάθε μέρα!  

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Peter Carnavas
Μετάφραση: Κυριάκος Αθανασιάδης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος


κατάθλιψη, απώλεια, οικογένεια, φιλία, ελπίδα, ηλικία 8+, εκδόσεις Παπαδόπουλος, 

Σχόλια