Το κορίτσι και ο δεινόσαυρος

"Στην ακροθαλασσιά, ένα μικρό κορίτσι 
περιπλανιέται, τη λένε Μαριάν.
Σκάβει έναν δεινόσαυρο να βρει
μες στην αμμουδιά."

Έτσι ξεκινά η ιστορία της Hollie Hughes, που μας αφηγείται την ιστορία της Μαριάν, ενός μοναχικού κοριτσιού που με επιμονή και υπομονή ψάχνει να βρει και τελικά βρίσκει, τον σκελετό ενός δεινόσαυρου στην αμμουδιά της μικρής πόλης που ζει.
Η Μαριάν δεν έχει φίλους. Και στην ευχή της λίγο πριν κοιμηθεί, εύχεται στον ολόφωτο από το φεγγάρι ουρανό, ο Κοκκαλιάρης, ο δεινόσαυρος που ανακάλυψε, να ζωντανέψει και γίνει ο φίλος της. Η ευχή της πραγματοποιείται και ο Κοκκαλιάρης θα την πάρει μαζί του στο πιο συναρπαστικό ταξίδι, πάνω από θάλασσες και δάση, όπου ζουν πλάσματα μυθικά, για να φτάσουν τελικά στο φεγγαρόλουστο νησί που κατοικούν τα όνειρα. 
Εκεί μαζί με πολλά, άλλα παιδιά και τους δικούς τους ξεχωριστούς "δεινοσαυρόφιλους", η Μάριαν θα παίξει, θα γελάσει, θα γνωρίσει νέους φίλους, μέχρι που ο ύπνος θα βαρύνει στα βλέφαρά της και ο Κοκκαλιάρης θα την επιστρέψει πάλι στο σπίτι της.
Μια νέα, διαφορετική μέρα θα ξημερώσει για την Μαριάν και τα παιδιά της πόλης της.

Μια υπέροχη, ευκολοδιάβαστη, λυρική ιστορία, για την αξία της επιμονής, της δημιουργικής μοναξιάς, μα και της φιλίας. Μια ιστορία για τη δύναμη της φαντασίας των παιδιών και για την θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού. Μια ιστορία με ονειρική εικονογράφηση, που επιτρέπει στον αναγνώστη να κοιτάξει την αθέατη πλευρά του μοναχικού παιχνιδιού και των φανταστικών κόσμων που αυτό μπορεί να ανοίξει στο παιδί. 
Ας μη φοβόμαστε λοιπόν τη μοναξιά. Ιδιαίτερα αυτή την περίεργη χρονική στιγμή.  Ας επιτρέπουμε στα παιδιά να επιλέγουν να παίζουν μόνα, παιχνίδια που μας φαίνονται ακατανόητα, μπορεί και κουτά. Ας μη τους στερούμε με τη συνεχή παρεμβολή μας, με εύκολες λύσεις, τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουν μόνα, το δρόμο που καθησυχάζει τους φόβους και τρέφει τις ελπίδες τους. 


Συγγραφέας: Hollie Hughes
Εικονογράφος: Sarah Massini
Εκδόσεις: Διόπτρα





φιλία, μοναξιά, φόβος, ελπίδα, παιχνίδι, φαντασία, ηλικία 4+, εκδόσεις Διόπτρα, 

Σχόλια