Βιβλία αφιερωμένα στην Ειρήνη.

Το βιβλίο της ειρήνης
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Τodd Parr
Εικονογράφηση: Τodd Parr
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008

Σύμφωνα με τις αρχές που διακηρύσσονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι σημαντικό να ανατραφεί το παιδί και να ζήσει μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Με πολύχρωμο ύφος εικονογράφησης που θυμίζει παιδικές ζωγραφιές και με απλό κείμενο, το βιβλίο παρουσιάζει σε κάθε σελίδα του μία ακόμη έκφραση του τι σημαίνει να ζούμε με ειρήνη. Το κείμενο είναι άλλοτε πιο σοβαρό: Ειρήνη είναι να διαβάζεις πολλά και διαφορετικά βιβλία, Ειρήνη είναι να κάνεις καινούργιους φίλους, Ειρήνη είναι να μαθαίνεις ξένες γλώσσες, και άλλοτε γίνεται πιο διασκεδαστικό: Eιρήνη είναι να υπάρχει αρκετή πίτσα για όλους τους ανθρώπους, Ειρήνη είναι να παίρνεις έναν υπνάκο. Προσφέρεται σαν εργαλείο για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά: Nα βρούμε και άλλες φράσεις. Να ζωγραφίσουμε κι άλλες διαφορετικότητες. Δεν πειράζει να… Το βιβλίο κλείνει με το μήνυμα ότι ειρήνη είναι να είσαι διαφορετικός ,να νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να βοηθάς τους άλλους. Ο κόσμος είναι πιο όμορφος χάρη σ’ ΕΣΕΝΑ!

Φαντάσου την Ειρήνη
Για παιδιά 8-10 ετών
 Συγγραφέας: Vladimir Radunsky
Εικονογράφηση: Vladimir Radunsky
Εκδόσεις: Unicef – Νίκας Ελληνική Παιδεία, 2005

Ένα βιβλίο-εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να «αισθανθούν» την ειρήνη. Τα παιδιά, στις ενότητες του βιβλίου, διέρχονται τα μονοπάτια των πέντε αισθήσεων παρακολουθώντας συνομηλίκους τους από όλο τον κόσμο να ταυτίζουν με την ειρήνη τις θετικότερες εμπειρίες τους στο πλαίσιο της κάθε αίσθησης. Στο τέλος του βιβλίου, παροτρύνονται οι μικροί αναγνώστες να φανταστούν «πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με την Ειρήνη» ενώ διαπιστώνεται ότι το βιβλίο είναι πολύ μικρό για να τα χωρέσει. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται τα παιδιά να φανταστούν και να ζωγραφίσουν με τη σειρά τους την ειρήνη σαν ένα δημιουργικό ταξίδι αίσθησης και εμπειριών.


Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάταιΓια παιδιά 12+ ετών
 Συγγραφέας: Ishmael Beah 
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008

Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή του Ισμαήλ από τα 12 έως τα 16 του. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται με ρεαλισμό οι συνθήκες ζωής στη Σιέρα Λεόνε, την εποχή που σπαρασσόταν από τον εμφύλιο πόλεμο. Μαζί με τα τρομερά βιώματα του αγοριού, ο αναγνώστης του δυτικού κόσμου πληροφορείται για τον πολιτισμό μιας χώρας της Αφρικής, το σημαντικό ρόλο που παίζει η κοινότητα, η ευρεία οικογένεια, καθώς και η προφορικότητα στη ζωή των ανθρώπων. Τα γεγονότα ξεκινούν το 1993, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου. Ο δωδεκάχρονος Ισμαήλ ζει σε μια μικρή πόλη της Σιέρα Λεόνε με τον πατέρα του, τη μητριά του και το μεγαλύτερο αδερφό του γιατί οι γονείς του έχουν χωρίσει. Η ζωή των δύο παιδιών είναι σχετικά ανέμελη, τους λείπει όμως η μητέρα τους. Μια μέρα ο Ισμαήλ με τον αδερφό του και ένα φίλο τους ξεκινούν να πάνε σε μια κωμόπολη για να πάρουν μέρος σε ένα διαγωνισμό μουσικής, όπου θα χορέψουν ραπ αλλά οι αντάρτες εισβάλλουν στα μέρη τους. Έντρομοι πρόσφυγες κατακλύζουν τους δρόμους, κουβαλώντας μαζί τους ιστορίες τρόμου. Τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τους δικούς τους αλλά μάταια. Παντού σημάδια φρίκης, οι αντάρτες σκοτώνουν όποιον βρουν μπροστά τους, ακόμα και βρέφη. Τα δύο αδέρφια και οι φίλοι τους αντιλαμβάνονται ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναζητήσουν πιο ασφαλή μέρη. Δεν είναι πλέον τα ανέμελα παιδιά που γνωρίσαμε στην αρχή. Μια μέρα θα βρεθούν σε ένα χωριό, όπου μια ξαφνική επίθεση από τους αντάρτες θα χωρίσει τα δύο αδέρφια και τους φίλους τους. Έχουν να επιλέξουν ή γίνουν στρατιώτες ή να φύγουν, με κίνδυνο να πέσουν στα χέρια των ανταρτών. Ο Ισμαήλ και οι φίλοι του εκπαιδεύονται στα όπλα. Στα νεοσύλλεκτα αγόρια-στρατιώτες προσφέρονται, όπως γίνεται με όλους, ναρκωτικά και χωρίς να το καταλάβουν σε λίγο μετατρέπονται σε άτομα σαν αυτά που πριν τους προκαλούσαν τρόμο. Η μύησή τους περιλαμβάνει επίσης πολεμικές ταινίες με ήρωα τον Ράμπο, ενώ με τα ναρκωτικά δεν νιώθουν καν το φόβο του θανάτου. Ο Ισμαήλ γίνεται σκληρός στρατιώτης, σκοτώνει ανελέητα για να εκδικηθεί το θάνατο των δικών του. Ως τα 16 του, αυτή είναι η ζωή του, ώσπου μια μέρα έρχεται στο στρατόπεδο ένα όχημα του ΟΗΕ. Τον επιλέγουν μαζί με άλλα αγόρια-στρατιώτες να φύγει από το στρατόπεδο και να σταματήσει τη ζωή του στρατιώτη. Τους οδηγούν σε ένα κέντρο απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία. Εκεί βρίσκει δεκάδες άλλα αγόρια πρώην στρατιώτες και αντάρτες.. Περνούν αρκετοί μήνες ωσότου το αγόρι τελικά γίνεται ένα σχεδόν φυσιολογικό άτομο. Χάρη στην ύπαρξη ενός θείου του, ο οποίος αναλαμβάνει να τον πάρει σπίτι του, ο Ισμαήλ αποκτά οικογένεια, πηγαίνει στο σχολείο και απολαμβάνει τις χαρές των εφήβων σε ειρηνικές καταστάσεις. Σπάνια καταφέρνει να χαμογελάσει αλλά γίνεται κατά τρόπο πρέσβης εναντίον όσων χρησιμοποιούν παιδιά στον πόλεμο.

πηγή: http://www.diforetikotita.gr/

Σχόλια