To βιβλίο με τα λάθη

Πριν μερικές εβδομάδες, είχα την τύχη να αποκτήσω ένα μεταχειρισμένο αντίτυπο του βιβλίου του Gianni Rodari, "Το βιβλίο με τα λάθη". Η συγγραφική και παιδαγωγική ιδιοφυία του Rodari, λάμπει σαν ήλιος μέσα σε αυτό το βιβλίο. 

Το βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα του συγγραφέα να προσεγγίσει την ορθογραφία, ένα φαινόμενο που έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, με έναν τρόπο παιγνιώδη και χιουμοριστικό. Άλλοτε με πεζό και άλλοτε με έμμετρο τρόπο, άλλοτε φανερά και άλλοτε αινιγματωδώς, τα ορθογραφικά λάθη των παιδιών, αλλά και τα κατά πολύ σοβαρότερα λάθη των μεγάλων, παρουσιάζονται με έναν τρόπο που πραγματικά αφοπλίζει τον αναγνώστη.

Ο ίδιος αφιερώνει το βιβλίο του στους μπαμπάδες-κυρίως- μα και στις μαμάδες και στους δασκάλους, "σ όλους εκείνους που έχουν τη φοβερή υπευθυνότητα να διορθώνουν -χωρίς λάθη- τα πιο μικρά και λιγότερο βλαβερά λάθη του πλανήτη μας."

Η παρακάτω ιστορία, είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου, και νομίζω μια από τις πιο καθηλωτικές ιστορίες "λαθών" τούτου βιβλίου.  Ας την κλείσουμε στην καρδιά μας και ας τη δεχτούμε, όσοι δεν την είχαμε διαβάσει ή ακούσει ξανά πιο πριν, σαν ένα πολύτιμο δώρο. Καλό καλοκαίρι! 


"Ξέρω την ιστορία του πιο καλού ανθρώπου σ΄ αυτό τον κόσμο, μα δεν ξέρω αν θα σας αρέσει. Δεν πειράζει; Να σας την πω; Αρχίζω λοιπόν:

Τ΄ όνομά του ήταν Πρώτος κι από μικρός το΄ χε αποφασίσει:

- Πρώτος είναι τ΄ όνομά μου και θα γίνω πρώτος σ΄ όλα.

Αντίθετα ήταν πάντα τελευταίος.

Ήταν ο τελευταίος που φοβόταν. Ο τελευταίος που το' σκαγε. Ο τελευταίος που έλεγε ψέματα. Ο τελευταίος που έκανε κακίες. Τόσο μάλιστα τόσο τελευταίος, που δεν τις έκανε ποτέ.

Οι φίλοι του πάλι ήταν πρώτοι σε πολλά πράγματα. Ο ένας ήταν ο πρώτος κλέφτης της πόλης. Ο άλλος ο πρώτος αυθάδης της γειτονιάς. Ο τρίτος ο πρώτος ηλίθιος της πολυκατοικίας. Ο Πρώτος αντίθετα, ήταν ο τελευταίος που έλεγε βλακείες. Κι όταν ερχόταν η σειρά του να πει μία, έμενε σιωπηλός.

Ήταν ο πιο καλός άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και ο τελευταίος που το έμαθε. Τόσο μάλιστα τελευταίος, που δεν το έμαθε ποτέ." 

Συγγραφέας:Gianni Rodari

Εικονογράφος: Bruno Munari

Απόδοση: Άννα Κωστάλα - Μαργαριτοπούλου

Εκδόσεις: Τεκμήριο 

Σχόλια