Ευχαριστώ

" Και είναι πάντα έτσι το ξέρετε: όχι εκείνος που δίνει, μα εκείνος που δέχεται κάνει την πιο μεγάλη προσφορά."

Το βιβλίο του υπέροχου Jarvis, μου έφερε στο μυαλό τα παραπάνω λόγια του Christian Bobin. Και πόση αλήθεια έχουν! 

Στο νέο του βιβλίο ο βραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος, μας ανοίγει έναν κόσμο ευγνωμοσύνης. Έναν κόσμο καλοσύνης, ένα κόσμο θαυμάτων. Όχι γιατί συμβαίνουν σε αυτόν εξωφρενικά πράγματα, αλλά γιατί το ίδιο το δώρο της ζωής, της φύσης, της συνύπαρξης, είναι ένα εξωφρενικό δώρο.

Και τα δώρα αυτά είναι εκεί. Κάθε μέρα. Για όλους (σχεδόν).

Η ευεργεσία του ήλιου, ενός φρούτου, ενός φίλου δίποδου ή τετράποδου, της βροχής, των χρωμάτων, ενός βιβλίου, των καθημερινών συνηθειών, ενός κήπου, της δροσιάς της θάλασσας, της μουσικής, μιας βαθιάς ανάσας, όλων όσων φτιάχνουν το σκηνικό της ζωής μας, της γεμάτης με όσα αγαπάμε και όσα φοβόμαστε, με όσα μας ενώνουν και όσα μας κάνουν μοναδικούς, είναι εκεί. Είναι πάντα εκεί για όλους. Η προσφορά γίνεται. Μα ποιοι γίνονται στ' αλήθεια αποδέκτες της; Ποιοι αντιλαμβάνονται τη ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της σαν δώρο; Ποιοι νιώθουν ευγνώμονες για αυτό το δώρο; Για όλα τα δώρα. 

Το βιβλίο του Jarvis μας μιλά για την ευγνωμοσύνη. Για την κατανόησή της, ως αποδοχή της καλοσύνης που υπάρχει στον κόσμο και μας προσφέρεται. Μια καλοσύνης που βρίσκεται έξω από εμάς και που η αποδοχή της λειτουργεί ως ευχαριστία, αλλά και ως αυτοπραγμάτωση. Αναγνωρίζουμε την ευεργεσία και ταυτόχρονα τους εαυτούς μας άξιους να την αποδεχθούν και να την ανταποδώσουν. Όχι γιατί είναι απαραίτητο, αλλά γιατί η αίσθηση αυτή μας ξεχειλίζει. 

Η ευγνωμοσύνη είναι χαρακτηριστικό των μεγαλόψυχων ανθρώπων. Αυτών που δίνουν, μα και δέχονται απλόχερα. Αυτών που μέσα στη συννεφιά θα διακρίνουν τον ήλιο να τους κρυφοχαμογελάει και μέσα στους νερόλακκους της βροχής, την αφορμή για παιχνίδι. 

Όλα είναι δοσμένα, αλλά δεν είναι αυτονόητα. Όλα είναι εκεί αν έχεις μάτια να τα δεις, καρδιά και χρόνο να τα νιώσεις. Όλα είναι δώρο. Το κάθετι. 


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Jarvis

Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος


Σχόλια