Ό,τι χρειάζεται να ξέρω, το έμαθα από ένα παιδικό βιβλίο.


Το βιβλίο αυτό το πήρα σαν δώρο για τη γιορτή μου, το Νοέμβριο που μας πέρασε. Ένα από τα πιο όμορφα  δώρα που έχω πάρει! Αγνοούσα τελείως την ύπαρξη του και η χαρά μου και μόνο που είδα τον τίτλο του ήταν απερίγραπτη:  "Eveything I need to know I learned from a children's book". Τίποτα δεν θα μπορούσε να πει πιο καλά, αυτό που και η ίδια πιστεύω. Το μελετώ σελίδα σελίδα όλο αυτό τον καιρό.

"Ποιο παιδικό βιβλίο άλλαξε τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο;"
Η Anita Silvey, έκανε αυτή την ερώτηση σε περισσότερους από εκατό σημαντικούς για την προσφορά τους στην κοινωνία ανθρώπους και έμαθε για τα βιβλία που διαμόρφωσαν με κάποιο τρόπο, τον χαρακτήρα τους. Πολιτικοί, αθλητές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί, μοιράζονται μαζί μας τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις από το παιδικό ή νεανικό βιβλίο που επηρέασε την προσωπικότητα τους ή τούς βοήθησε να βρουν το δρόμο τους σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους. Τα μαθήματα ζωής που θυμούνται είναι πηγή έμπνευσης, για όλους μας.

Μεταξύ των βιβλίων είναι αρκετά κλασσικά, μεταφρασμένα και στα ελληνικά, και άλλα λιγότερο γνωστά ή τελείως άγνωστα στο ελληνικό κοινό.
Το βιβλίο διαθέτει ένα μεγάλο απόσπασμα από το προτεινόμενο βιβλίο, συνήθως με μια συνοδευτική εικόνα. Το κείμενο χωρίζεται σε δύο στήλες, μία με την προσωπική μαρτυρία του κάθε προσώπου και το άλλο με τον σχολιασμό της επιμελήτριας της έκδοσης Silvey.

Το σημαντικό σε αυτό το βιβλίο, δεν είναι μόνο τα εξέχοντα πρόσωπα που καταγράφουν τις εμπειρίες τους. Ούτε ότι αποτελεί μια συλλογή κλασσικών αναγνωσμάτων και ξεχωριστών έργων.
Το σημαντικό είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Και θεωρώ πως όσοι, πολύ ή λιγότερο, επαγγελματικά ή μη ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο, πράγματι πιστεύουν, πως "ό,τι χρειάζεται να ξέρεις, μπορείς να το μάθεις σε ένα παιδικό βιβλίο".
Βασικές αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους και ξεχωριστές προσωπικότητες, διδάσκονται στην παιδική ηλικία: αλήθεια, δικαιοσύνη, κατανόηση, αποδοχή, θάρρος και τόσες άλλες αξίες, μαθαίνονται σε τρυφερή ηλικία και έχουν σύμμαχο τα παιδικά βιβλία.
Αυτό είναι το μήνυμα  του βιβλίου και οι σημαντικοί άνθρωποι που το προσυπογράφουν, απλά επιβεβαιώνουν αυτή την αλήθεια. Ένα βιβλίο κόσμημα κάθε βιβλιοθήκης, πηγή έμπνευσης για τους επαγγελματίες του βιβλίου και τους λάτρεις των παιδικών βιβλίων.

Θα κάνω την ευχή, ας το πω και προτροπή, αυτό το εκδοτικό εγχείρημα να βρει αντίστοιχο και στη χώρα μας, ώστε να δούμε δικούς μας σημαντικούς ανθρώπους να μας μιλάνε για τα διαβάσματα που σφράγισαν την προσωπικότητά τους και να μας χαρίσουν ένα οδηγό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, που έχει τόσους θησαυρούς, παλαιότερους και νεότερους.

Διαβάστε εδώ μέρος του βιβλίου καθώς και κριτικές για αυτό

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση Αγγελική και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

    Χρήστος Κωτορένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται εξαιρετικό βιβλίο, μακάρι να μεταφραστεί και στα ελληνικά. Πολύ ωραία επιλογή για δώρο, για ανάρτηση, για σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου