Κωνσταντινούπολη 1453

Στο τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως και βιβλιοκριτικού Μαρίζας Ντεκάστρο, παρακολουθούμε τους τελευταίους δυο δραματικούς μήνες, με αποκορύφωμα την τελευταία εβδομάδα, πριν την άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου του 1453.
Σε ένα χρονικό με στοιχεία μυθιστορίας, η συγγραφέας ανασυνθέτει την ατμόσφαιρα, που επικρατούσε τόσο μέσα στην Πόλη όσο και έξω από αυτή. Οι πολεμικές προετοιμασίες, οι αγωνιώδεις προσπάθειες των πολιορκημένων να κρατήσουν την Πόλη τους, η άνιση μάχη με τον εχθρό, οι ραδιουργίες, η προδοσία, τα θεϊκά σημάδια, η ανδρεία, η αιματηρή εισβολή, συνθέτουν αυτό το χρονικό που διανθίζεται από διαλόγους, που έστω κι αν δεν ειπώθηκαν ακριβώς όπως παρουσιάζονται, βοηθούν τον αναγνώστη να νιώσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των ημερών. Όπως η ίδια η συγγραφέας εξηγεί “για να γράψεις ένα βιβλίο για ένα ιστορικό γεγονός χρειάζεται διάβασμα και ψάξιμο και σύνθεση των πληροφοριών που θα βρεις σε πολλές διαφορετικές πηγές”. Η σύνθεση λοιπόν των ιστορικών πληροφοριών και της φαντασίας της συγγραφέως ως προς την παρουσίαση και την κλιμάκωση των γεγονότων και των συναισθημάτων που απορρέουν από αυτή, δημιούργησε το εν λόγω έργω, που με πολύ γλαφυρό τρόπο μεταφέρει τον αναγνώστη μέσα στα τείχη της πολιορκημένης Πόλης.

Το βιβλίο συμπληρώνουν χρήσιμες πληροφορίες για την εποχή που εξελίσσονται τα γεγονότα, και που αναφέρονται στα πρόσωπα που υπήρξαν πολύτιμοι μάρτυρες των τελευταίων ημερών της Πόλης. Επίσης παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές των ημερών, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και Μωάμεθ Β, καθώς και  στρατιωτικές πληροφορίες, ένα πολύ χρήσιμο ναυτικό γλωσσάρι, και σχετική με τα γεγονότα βιβλιογραφία.

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφηση: Σταμάτης Μπονάτσος
Εκδόσεις: Κέδρος

Σχόλια