Καράβια

Tα δύο πρώτα βιβλία της σειράς των Αγγελίδου - Παπαθεοδούλου, ανήκουν σε εκείνη την λίστα με τα Υπέρ-αγαπημένα μου βιβλία. Είναι βιβλία που τα έχουμε διαβάσει πολύ με τα παιδιά και τα έχουμε χαρίσει στους περισσότερους φίλους τους. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο τα δικά μας πολυαγαπημένα. Είναι βιβλία που αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό όλων των ηλικιών. Βραβεύτηκαν, εξαντλήθηκαν και ευτυχώς επανακυκλοφόρησαν, και διακρίθηκαν γιατί κατάφεραν να αναδείξουν ιστορίες όμορφες, ιστορίες παράξενες, με ένα τρόπο που συνδυάζει την τέχνη του λόγου με το βιβλίο γνώσεων.
Τα δυο νέα βιβλία της σειράς, ακολουθώντας την ίδια λογική, έρχονται να συστήσουν, σε εμάς το ευρύ κοινό, ακόμα πιο περίεργα, ακόμα πιο άγνωστα καράβια.
Την τόσο ταιριαστή με τα κείμενα εικονογράφηση υπογράφει και πάλι ο Χρήστος Κούρτογλου. Με έντονα χρώματα και τεχνική που συνδυάζει τη ζωγραφική με το κολλάζ, ο εικονογράφος καταφέρνει να κεντρίσει με το δικό του τρόπο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να κάνει τις ιστορίες να λάμψουν σαν βότσαλο στο βυθό καθάριας θάλασσας. 
Οι δύο συγγραφείς, με το ταλέντο και την ιδιαίτερη ματιά τους στις ιστορίες των καραβιών που επιλέγουν να μας παρουσιάσουν, καταφέρνουν να τους δώσουν μια νέα ζωή.
Σύροντάς τα από το βυθό της ιστορίας, ταράζοντας τα νερά της μνήμης (μας), τα νέα καράβια των Παπαθεοδούλου - Αγγελίδου, είναι ένα ιδιότυπο μνημόσυνο, από αυτά που πρέπουν σε καράβια που είχαν την τιμή να ταξιδέψουν την ίδια την περιέργεια και να βγουν μέσα από τη φωτιά της λήθης, ζωντανά στο σήμερα.
Μέσα από τις ιστορίες τους, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε άγνωστες θάλασσες, θα γνωρίσει θρύλους της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας, θα ανακαλύψει την κινητήρια δύναμη πίσω από σπουδαίες νίκες και ακόμα σποδαιότερες ανακαλύψεις και τελικά θα βρει έμπνευση να χαρτογραφήσει την προσωπική του πορεία μέσα στο γεμάτο απίθανες πιθανότητες ταξίδι της ζωής.

Αν έπρεπε να διαλέξω μερικές γραμμές για να κλείσω τη σύντομη παρουσίαση μου για αυτά τα δυο νέα, πολύ σπουδαία βιβλία, θα ήταν αυτές: (...) κι αν όλες οι στεριές κι όλοι οι ωκεανοί του κόσμου έχουν πια εξερευνηθεί, για εκείνους που διψούν για εξερευνήσεις, για κείνους που είναι αρκετά περίεργοι και αρκετά τολμηροί, υπάρχει ένας απέραντος ωκεανός που θα έχει για πάντα ανεξερεύνητα μέρη, θαυμαστά τοπία, μυστικά νησιά και ολόκληρες χώρες άγνωστες: ο ωκεανός της ανθρώπινης ιστορίας"

Τίτλος: Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια
             Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά

Συγγραφείς: Μαρία Αγγελίδου,  Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Χρήστος Κούρτογλου
Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχόλια