Τέλεια μέρα για νεύρα

Ο Τζιμ έχει μια ΠΟΛΥ άσχημη μέρα. Ο ήλιος παραείναι φωτεινός, η θάλασσα παραείναι μπλέ και οι μπανάνες παραείναι γλυκές. Έχει κακή διάθεση, χωρίς να ξέρει το γιατί. Οι φίλοι του απορούν: μα γιατί να έχει νεύρα μια τόσο υπέροχη μέρα; Τον συμβουλεύουν λοιπόν να μην καμπουριάζει, να χαμογελάει, να μην σουφρώνει τα φρύδια του και να δοκιμάσει να κάνει πράγματα που κάνουν τους ίδους χαρούμενους. Όμως ο Τζιμ δεν έχει καμία όρεξη να κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά…και ξεσπάει!

Μια αστεία ιστορία για τα αρνητικά συναισθήματα και τη διαχείρισή τους. Ο Τζιμ, αρνείται να παραδεχτεί αυτό που όλοι καταλαβαίνουν. Έχει νεύρα κι ας μην ξέρει το γιατί. Οι φίλοι του προσπαθούν να τον κάνουν να νιώσει καλύτερα, αλλά καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο.
Η ιστορία μας μιλά για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά, όχι μόνο να ανακαλύπτουν μόνα τους τα συναισθήματα τους, αλλά και να έχουν τον χώρο και τον χρόνο να τα αποδεχτούν. Η μοναξιά δεν είναι κατά ανάγκη κάτι κακό. Αντίθετα, μπορεί να δώσει στο παιδί το περιθώριο που χρειάζεται για να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, να ανακαλύψει τι το ενοχλεί και να το διορθώσει ή απλά να το αφήσει να περάσει. Η εναγώνια προσπάθεια, ημών των γονέων κυρίως, να φροντίζουμε τα παιδιά να περνούν καλά, να είναι συνεχώς χαρούμενα, να θέλουμε, από τη μεγάλη μας αγάπη, να διώξουμε και το παραμικρό συννεφάκι που σκοτεινιάζει τη μέρα τους, δεν αφήνει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα αρνητικά τους συναισθήματα και έτσι να μάθουν να τα διαχειρίζονται, να γιατρεύον τα ίδια τον εαυτό τους.
Η ιστορία των Suzanne & Max Lang, μας δείχνει ότι κάποιες φορές η απλή αποδοχή των συναισθημάτων των δικών μας αλλά και του άλλου, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Μερικές φορές αρκεί να καθίσουμε δίπλα σε κάποιον που έχει μια άσχημη μέρα και να πούμε: "Ναι, σήμερα είναι τέλεια μέρα για να έχει κανείς νεύρα". 
Απολαύστε το! Συστήνεται ανεπιφύλακτα για παιδιά από 4+ .

Συγγραφέας: Suzanne Lang
Εικονογράφηση: Max Lang
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης & Μαρία Αγγελίδου 
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος



διαχείριση συναισθημάτων, φιλία, κατανόηση, ενσυναίσθηση, ηλικία 4+, εκδόσεις Παπαδόπουλος, 

Σχόλια