Τα παπούτσια των άλλων


Παπούτσια υπάρχουν πολλά. Σε πολλά χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Τα παπούτσια τα φορούν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Άνθρωποι ψηλοί και κοντοί. Νέοι και ηλικιωμένοι. Άνθρωποι χαρούμενοι ή λυπημένοι. Άνθρωποι κουρασμένοι ή ξέγνοιαστοι.

Αλήθεια τι ιστορίες λένε τα παπούτσια για εκείνον που τα φοράει;
Η ηρωίδα του βιβλίου μας, η Ματού, θα ανακαλύψει τις πολλές και διαφορετικές ιστορίες των ανθρώπων που φορούν τα παπούτσια, παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τον εαυτό της, κρυφά από εκείνους.
Ο προαύλιος χώρος ενός τζαμιού θα γίνει το θέατρο που θα παραστήσει και θα ανακαλύψει τις πολλές και διαφορετικές ζωές και προσωπικότητες των ανθρώπων μέσα στα παπούτσια.
Θα προσπαθήσει να μαντέψει, πως μοιάζουν, τι κάνουν, τι μαρτυρούν τα σημάδια στα παπούτσια για αυτούς και με τον τρόπο αυτό "θα μπει στα παπούτσια τους", κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η Ματού ανακαλύπτει έναν μαγικό τρόπο να φτιάχνει ιστορίες, αλλά κυρίως να κοινωνεί, να μοιράζεται και να κατανοεί, τα συναισθήματα εκείνου που βρίσκεται απέναντι της, να δοκιμάζει και να (απο)δέχεται την διαφορετικότητα ως μέρος της καθημερινότητας της. Κυρίως όμως μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, να θυμώσουμε, ή να απογοητευτούμε, πριν προσπαθήσουμε να μπούμε στα παπούτσια του άλλου. Πριν κατανοήσουμε τις δυσκολίες, τους περιορισμούς, τις ελπίδες και τις προσδοκίες που τον οδηγούν σε μια πράξη ή ακόμα και στην αθέτηση μιας υπόσχεσης.
Η ενσυναίσθηση και η αμοιβαία κατανόηση είναι τα κλειδιά της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, είναι οι γέφυρες που μας ενώνουν και τις οποίες καλούμαστε να βαδίσουμε ο καθένας μέσα στα δικά του παπούτσια, αλλά πλάι-πλάι.

Η εικονογράφηση σε παλ χρώματα και η χρήση μικτής τεχνικής, ζωγραφικής και κολάζ, ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία και βοηθά τον αναγνώστη να μεταφερθεί στον φυσικό χώρο της εξέλιξης της ιστορίας, που είναι μια μικρή γειτονιά στα προάστια του Παρισιού. 

Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις : Ίκαρος






Σχόλια