Χίλιες και μία ιστορίες - Παράσταση



Ο Μάικ Κεννυ, διασκευάζει το κλασσικό Χίλιες και μια νύχτες, και οι σκηνοθέτιδες Βάσω Ατταριάν και Μυρτώ Μακρίδη φτιάχνουν μια πρωτότυπη, παράσταση για παιδιά.
Η κλασσική ιστορία με τα παραμύθια της Χαλιμάς, επανέρχεται σε ένα χρωματιστό σκηνικό που με απλότητα και ζωντάνια μας βάζει σε ένα παλάτι της Ανατολής , όπου ο βασιλιάς, πληγωμένος από την άπιστη γυναίκα του, παντρεύεται κάθε βράδυ μια νέα γυναίκα μόνο για να την εκτελέσει το επόμενο πρωί. Όλα αλλάζουν όταν παντρεύεται τη Σεχραζάντ, την κόρη του πιστού του βεζίρη. Η Σεχραζάντ για να κερδίσει τη ζωή της, αφηγείται στον βασιλιά κάθε βράδυ και μια διαφορετική ιστορία, που δεν ολοκληρώνει, ποντάροντας στην περιέργεια του βασιλιά. Και τα καταφέρνει: για χίλιες και μια νύχτες και ενώ έχουν αποκτήσει ήδη δυο παιδιά μαζί, του αφηγείται και ένα παραμύθι. Ο Σεβάχ, το Τζίνι, ο Αλί μπαμπάς, ψαράδες, ναυτικοί περιπλανώμενοι, φτωχοί και πλούσιοι περνούν από τις ιστορίες της Σεχραζάντ και κρατούν τον βασιλιά ξύπνιο...

Ο Μάικ Κέννυ στην διασκευή του, κρατά αναλλοίωτη την κεντρική ιδέα της ιστορίας, ενώ η σκηνοθετική μαεστρία των δυο δημιουργών καταφέρνει να δημιουργήσει μια παράσταση γεμάτη κέφι, μουσική, χρώμα, γέλιο, με έντονα τα στοιχεία του κόμικ. Παρά το απλό σκηνικό, ο θεατής με τη φαντασία του που κεντρίζεται συνεχώς από το κείμενο, όσα λέγονται και όσα αποσιωπούνται, ταξιδεύει στη χρωματιστή Ανατολή, σαν να πετά σε μαγικό χαλί.

Αυτό που διαφοροποιεί την διασκευή του Κέννυ και τελικά καταφέρνει να δημιουργήσει μια νέα ιστορία μέσα στην ιστορία, είναι η στάση της Σεχραζάντ. Η Σεχραζάντ που ενώ γνωρίζει την τύχη των προκατόχων της συζύγων του βασιλιά, μπαίνει στο παλάτι έτοιμη να κερδίσει την καρδιά του ή να θυσιαστεί. Και ένω οι νύχτες περνούν και οι δυο τους πια έχουν έρθει κοντά, ο βασιλιάς συνεχίζει να της ζητά μια ιστορία κάθε νύχτα. Μέχρι τη νύχτα που η Σεχραζάντ αρνείται να πει άλλες ιστορίες και δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίζει την τύχη που την περιμένει. Και γίνεται η μεγάλη ανατροπή.
Η Σεχραζάντ με θάρρος και ελευθερία αρνείται να ζει με το φόβο. Παίρνει η μοίρα της στα χέρια της, και διαθέτει τον εαυτό της σύμφωνα με τη βούλησή της. Η μοίρα βασικό στοιχείο των μύθων που η Σεχραζάντ αφηγείται στο βασιλιά, επανέρχεται και από αθέατος παράγοντας γίνεται πρωταγωνίστρια. Η μοίρα όχι σαν την άγνωστη, βούληση κάποιας ανώτερης θεϊκής ή ανθρώπινης δύναμης, αλλά σαν την δυνατότητα να επιλέγουμε τον τρόπο να ζούμε, να ερωτευόμαστε και να πεθαίνουμε.

Η δύναμη των ιστοριών, γίνεται η δύναμη της Σεχραζαντ. Διηγούμενη ιστορίες δεν σώζει μόνο τη ζωή της, αλλά σιγά σιγά, νύχτα με τη νύχτα, γιατρεύει την πληγωμένη καρδιά του βασιλιά. Οι ιστορίες ως παρηγοριά, ως αντίδοτο στην άχαρη καθημερινότητα, ως προοικονομία της ζωής, ως ευκαιρία να κινδυνεύσεις εν ασφαλεία, ήταν για χιλιάδες χρόνια και θα είναι πάντοτε το όπλο του ανθρώπου απέναντι στον αμίλητο χρόνο, απέναντι στο άγνωστο και αβέβαιο της ζωής.


Η παράσταση είναι με τέτοιο τρόπο στημένη που κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Οι δώδεκα αυλικοί και η τρελή μπάντα του παλατιού, θα ξετρελάνουν τα μικρότερα παιδιά με τη μουσική, τα υπέροχα, χρωματιστά κοστούμια, τις ξεκαρδιστικές φάρσες που δημιουργούν επί σκηνής, ενώ τα μεγαλύτερα θα ενθουσιαστούν με το πολύχρωμο ψηφιδωτό της μαγικής ανατολής που φτιάχνουν τα παραμύθια της Σεχραζάντ και θα θαυμάσουν το θάρρος και την ευρηματικότητά της.

Από όλες τις υπέροχες και γεμάτες ζωντάνια ερμηνείες των ηθοποιών, ξεχωρίσαμε λίγο παραπάνω αυτή του καταπληκτικού Προμηθέα Νεραντίνι - Δοκιμάκη, στο ρόλο του Σουλτάνου. 
.

Πανεπιστημίου 48,Κέντρο
Παραστάσεις : Σάβ. 5.30 μ.μ., Κυρ. 12 μ./ 3 μ.μ.


Συντελεστές:
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη
Μουσική Σύνθεση – Στίχοι: Δημήτρης Τάσαινας
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοϊδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες: Ελενα Γεροδήμου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Χρηστίνα Γαρμπή, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ιωάννης Δενδρινός, Θέμης Θεοχάρογλου, Ρωμανός Καλοκύρης, Λήδα Καπνά, Γιάννης Καράμπαμπας, Εμμανουήλ Κοντός, Κατερίνα Λάττα, Προμηθέας Νεραττίνι-Δοκιμάκης, Χρήστος Πίτσας, Ιωάννα Ραμπαούνη

Μουσικοί: Αλέξης Κωτσόπουλος, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή





Σχόλια