Το φάντασμα του Κάντερβιλ

Η κλασική κι αγαπημένη ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ, με αγωνία, χιούμορ αλλά και ειλικρινές συναίσθημα, φθάνει στα χέρια μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Αγγελικής Δαρλάση.

Όλοι ήξεραν ότι το κάστρο του Κάντερβιλ ήταν στοιχειωμένο. Όμως αυτό καθόλου δεν αποθάρρυνε την άρτι αφιχθείσα από την Αμερική, οικογένεια Ότις να το αγοράσει και να μείνει σε αυτό, αφού κανείς τους δεν πίστευε στα φαντάσματα. Ούτε, φυσικά, τα φοβόταν. Γι’ αυτό και η ζωή του γέρικου φαντάσματος του Κάντερβιλ θα γίνει πραγματικά δύσκολη εξαιτίας αυτών των περίεργων ανθρώπων.

Το φάντασμα του Κάντερβιλ είναι η πρώτη νουβέλα του Όσκαρ Ουάιλντ που εκδόθηκε. Μέσα από τις τραγελαφικές περιπέτειες του φαντάσματος, που για πάνω από 300 χρόνια στοιχειώνει το κάστρο, ο Ουάιλντ θέλησε  να καυτηριάσει με τη δύναμη της διακωμώδησης, τους κοινωνικούς θεσμούς και την Αγγλική αριστοκρατία της εποχής του, τα νέα ήθη της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και να υπογραμμίσει την επικράτηση της λογικής έναντι της δεισιδαιμονίας, της συγχώρεσης έναντι του φόβου, της αγάπης έναντι της εκδίκησης

 Η ιστορία γραμμένη με χιούμορ και ευαισθησία, συνδυάζει το μακάβριο με το κωμικό, περιέχει πολλά από τα κλισέ των αγγλικών ιστοριών με φαντάσματα, και καταλήγει ως ένας στοχασμός πάνω στη ζωή και το θάνατο: τι μπορεί να σημαίνει να είσαι φάντασμα, πως είναι να ζεις υπό το καθεστώς του φόβου και από που πηγάζει η λυτρωτική δύναμη της αγάπης;

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην εκπληκτική εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, που έχει καταφέρει να μας μεταφέρει στην Βικτωριανή Αγγλία, όπου μέσα στο ετοιμόρροπο κάστρο, εικόνα του τέλους μιας εποχής, η έντονα φωτισμένη οικογένεια των Αμερικανών, που αντιπροσωπεύει το αναδυόμενο καινούργιο, έρχεται σε αντίθεση με την σκελετική, εξαϋλωμένη μορφή του Σερ Σάιμον, εικόνα του απερχόμενου παλιού. Φιγούρες που θυμίζουν καρικατούρες, παιχνίδι με το φως και τη σκιά, συνδυασμός θερμών και ψυχρών χρωμάτων, στήνουν ένα ευφάνταστο σκηνικό μαύρης κωμωδίας.


Συγγραφέας:Όσκαρ Ουάιλντ

Εικονογράφος:Βασίλης Γρίβας

Μετάφραση:Αγγελική Δαρλάση

Εκδόσεις:Μεταίχμιο

Σχόλια