Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Φώκος - Η νέα σειρά βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

 Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Φώκος

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Φώκος

Γράφει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος

 

Ο Φώκος είναι ένας ήρωας αληθινός. Θα μπορούσε να είμαι εγώ, εσύ, ο καθένας. Τον εμπνεύστηκα από τις δικές μου φοβίες –όταν ήμουν παιδί–, τις φοβίες της κόρης μου και των φίλων της.

Δεν έριξα το βάρος, όμως, στην ίδια τη φοβία –γιατί άλλωστε να της δώσω περισσότερη αξία από όση έχει;–, αλλά στο πώς ο Φώκος την εκλογικεύει και την αντιμετωπίζει. Ήθελα να τους πείσω όλους πως με την αγάπη για τη ζωή, το χιούμορ και τη φαντασία μπορείς να διώξεις τις φοβίες. Νικάς κάθε φοβία όταν καταλάβεις ότι εσύ είσαι πιο δυνατός από εκείνη. Την κάνεις μικρή και την έχεις στο τσεπάκι σου.

Η αρρώστια, το σχολείο, ο ύπνος είναι θέματα που απασχολούν πολλά παιδιά κι έτσι δεν απολαμβάνουν τη χαρά να είναι υγιή, να βρίσκουν τους φίλους τους στο σχολείο, να απολαμβάνουν έναν ήσυχο ύπνο.

Ε, αυτό ήθελα να καταλάβει ο Φώκος κι όλοι οι αναγνώστες του βιβλίου. Πόσο κρίμα είναι η φοβία να σου στερεί τη χαρά και την απόλαυση της ζωής.

Πώς τα καταφέρνει ο Φώκος; Τη φοβία της αρρώστιας τη νικά επιλέγοντας τη ζωή κι η ζωή είναι ο έρωτας. Βγαίνει από το εγώ του, στο οποίο έχει κλειστεί, και συναντά τον «άλλο». Κι αυτό τον γεμίζει χαρά και ούτε που θυμάται να αναρωτηθεί αν είναι άρρωστος.

Τη φοβία του σχολείου την ξεπερνά όταν συνειδητοποιεί ότι το σχολείο είναι η χώρα των παιδιών, όπου εκεί περνούν καλύτερα από οπουδήποτε αλλού. Γιατί εκεί είναι όλα μαζί, παίζουν και μαθαίνουν. Να γιατί είναι αξέχαστα τα σχολικά χρόνια.

Τη φοβία του ύπνου στο κρεβάτι του μόνος του την αντιμετωπίζει όταν συνειδητοποιεί πόσες σκοτούρες έχουν οι μεγάλοι ακόμη και στον ύπνο. Επιλέγει την ξεγνοιασιά της αθωότητας και τον απολαυστικό ύπνο.

Ο Φώκος δεν έχει την υποχρέωση να αλλάξει την κοινωνία. Δεν έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες εξωτερικές. Έχει να νικήσει τα δικά του εμπόδια. Η μάχη του είναι εσωτερική, με τις δικές του φοβίες. Και τελικά με το μυαλό του καταφέρνει και βγαίνει νικητής.

Εύχομαι το βιβλίο να βοηθήσει κάποια παιδιά να μη βασανίζονται άδικα. Να μην τρομάζουν από την αρρώστια, θα περάσει. Να μην αρρωσταίνουν όταν είναι να πάνε στο σχολείο. Το σχολείο υπάρχει για να περνάνε καλά τα παιδιά. Να μην ανησυχούν όταν κοιμούνται στο κρεβάτι τους μόνα τους, αυτός είναι ο πιο απολαυστικό ύπνος. Κι όποια άλλη φοβία δημιουργηθεί, να βρίσκουν τον τρόπο να την αντιμετωπίζουν.

 

Η σειρά Φώκος περιλαμβάνει τα βιβλία:
Ο Φώκος νόμιζε ότι ήθελε να κοιμάται με παρέα
Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο
Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος

Σχόλια