Η Λίζι και το σύννεφο

Οι Αδελφοί Φαν, σε αυτό το νέο τους βιβλίο, γράφουν μια ιστορία για ένα κορίτσι και ένα σύννεφο. Η  Λίζι σε μια βόλτα στο Λούνα Παρκ της γειτονιάς της αγοράζει ένα μικρό σύννεφο δεμένο σε σπάγκο. Ένα μικρό, συνηθισμένο σύννεφο, που το δένει στο προσκέφαλο του κρεβατιού της. Τι κάνεις όμως ένα σύννεφο, μέσα σε ένα δωμάτιο; H Λίζι διαβάζει τις οδηγίες χρήσεως που συνοδεύουν το συννεφάκι. Βαφτίζει το σύννεφό της Μάιλο και φροντίζει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες χρήσεως. Ο Μάιλο μεγαλώνει κάθε μέρα. Ανταποδίδει την καλοσύνη της Λίζι, ποτίζοντας τα φυτά της, πηγαίνει βόλτες μαζί της, βγαίνει να συναντήσει άλλα σύννεφα, πάντα δεμένος στον σπάγκο του, και κάποτε φτάνει να μεγαλώσει τόσο πολύ που καλύπτει ολόκληρο το ταβάνι του δωματίου της Λίζι. Η Λίζι καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα να σταματήσει την καταιγίδα που έρχεται. Μάταια διαβάζει και ξαναδιαβάζει τις οδηγίες μήπως ανακαλύψει το μυστικό που θα αλλάξει την κατάσταση. Η Λίζι δεν θυμώνει στον Μάιλο για το ξέσπασμά του, ξέρει ότι δεν φταίει εκείνος που μεγαλώνει. Και κάπως έτσι η Λίζι θυμάται στην τελευταία οδηγία στο χαρτί της "Μην περιορίζετε ένα σύννεφο σε μικρό χώρο". Η Λίζι τώρα ξέρει τι πρέπει να κάνει...

Μια υπέροχη, ολιγόλογη, αλληγορική ιστορία, μια ιστορία για την πορεία προς την ενηλικίωση και την ανεξαρτησία, και το αίσθημα πανικού και απώλειας που μπορεί αυτή να προκαλέσει. Μια ιστορία για την ελευθερία και την οικειοθελή δέσμευση, για την εμπιστοσύνη που δένει δυο ανθρώπους σαν αδιόρατος σπάγκος όσο μακριά κι αν βρίσκονται, για κάθε νέα αρχή που προκύπτει από ένα αναπόδραστο τέλος και για την απώλεια που γίνεται ευκαιρία ωρίμανσης. 

Η εικονογράφηση, όπως σε όλα τα βιβλία των αδελφών Φαν, είναι μαγική. Ονειρική και ταυτόχρονα προσγειωμένη, κυμαίνεται στις γκρίζες αποχρώσεις του συννεφιασμένου ουρανού, ενώ φωτίζεται από κίτρινες και πράσινες ανταύγειες. Σχολιάζει εύστοχα αποσιωπημένες διαστάσεις της ιστορίας, όπως η μικρή, γνώριμη, ασφαλής γειτονιά στην οποία βρίσκουμε τη Λίζι και τον Μάιλο να προχωρούν στην αρχή του βιβλίου, σε αντίθεση με το ψηλό κτίριο με ορίζοντα την μεγάλη πόλη και τον αχανή ουρανό με τον οποίο τελειώνει η ιστορία. 

Ένα μικρό αριστούργημα!

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Fan Brothers

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου









Σχόλια