Pages

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Για να ενωθούμε, θ' ανακατευτούμε

 Ο Laurent Cardon γράφει και εικονογραφεί μια ξεκαρδιστική ιστορία "πολιτικής αγωγής", με αφορμή την εξαφάνιση μιας κόκκινης κότας και ενός άσπρου κόκορα από το κοτέτσι που ζουν.

Οι κόκκινες, οι άσπρες και οι μαύρες κότες, είναι αναστατωμένες, αφού κάποιες είδαν την αλεπού και άλλες τη νυφίτσα να κυκλοφορεί τριγύρω. Ο κόκκινος και μαύρος κόκορας αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βάλουν μια τάξη στο πανικόβλητο κοτέτσι. Προτείνουν να φτιάξουν έναν στρατό και να εκκινήσουν να βρουν τους συντρόφους τους.

Πως όμως θα στοιχηθούν; Γιατί οι δυο κόκορες θα πρέπει να προπορεύονται και οι κότες να ακολουθούν, είναι άλλωστε πολύ περισσότερες. Και γιατί να είναι μπροστά οι μαύρες; Και γιατί στο πλάι να βρίσκονται μόνο κόκκινες και μαύρες κότες, και επιτέλους γιατί δεν μπορεί μια κότα να ηγηθεί της αποστολής;

Μέσα από την εξαιρετικά πετυχημένη εικονογράφηση, βλέπουμε την "πολιτική σκέψη" του κοτετσιού να ξεδιπλώνεται, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε σκηνές από την μάχη των φύλων. Η δημοκρατία με την πολυφωνία, με την ελευθερία έκφρασης που ευτυχώς επιτρέπει, μπορεί να γίνεται κάποιες φορές χαοτική, να αποπροσανατολίζει, να χάνει το δάσος κοιτώντας το δέντρο, μα τελικά μπορεί να δώσει βήμα σε όποιον θελήσει να το διεκδικήσει, να πείσει, να εμπνεύσει, να εκφράσει το κοινό αίσθημα περί δικαίου. Η θέση της γυναίκας, η ισότητα των φύλων, η ηγεσία, η χειραγώγηση του πλήθους, οι εικασίες που παίρνουν διαστάσεις (ψευδών) ειδήσεων, όλα βρίσκονται μέσα στην αστεία, μα και επίκαιρη ιστορία του Laurent Cardon, το ανατρεπτικό τέλος της οποίας, μας κάνει να σκεφτούμε, ότι πολλές φορές, είτε πρόκειται για κοπάδι πουλερικών, είτε για κοπάδι ανθρώπων, η εύλογη λύση, το αυτονόητο, λανθάνουν της αντίληψης της εξουσίας και όσων την εκπροσωπούν, βάζοντας σε ανώφελες περιπέτειες τα κάθε λογής κοπάδια.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 14 γλώσσες και έχει τιμηθεί με τα βραβεία Cultura, Feu Follet & Les Incorruptibles.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Laurent Cardon

Εκδόσεις: Ίκαρος

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

11 μέρες του Απρίλη 1826

«Το Μεσολόγγι έπεσεν. Αλλά δεν εδόξασε τον Ιβραήμ. 
Υπάρχουν και νίκαι αι οποίαι εδόξασαν τους ηττηθέντας μάλλον παρά τους νικητάς» ( Π.Μ. Κοντογιάννης, επ' ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του Μεσολογγίου το 1926)

Αυτό ήταν το Μεσολόγγι, μια ήττα που νίκησε τους νικητές. Μια ήττα που δόξασε τους ηττημένους. Αυτό είναι το "παράλογο" θαύμα του Μεσολογγίου.  Για αυτό το μέγα θαύμα της Ελληνικής επανάστασης, γράφει η αγαπημένη παραμυθού και συγγραφέας, Λίλη Λαμπρέλλη. Και επιλέγει για μάρτυρά της, έναν έφηβο, τον Μάρκο, που έγινε Γελεκτσής, εκεί στην αρχή της εφηβείας του, μιας εφηβείας που τον έσπρωξε με βία στην ενηλικίωση, που τον έκανε μαχητή και φαμελίτη από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Η συγγραφέας, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του έργου, επιλέγει να μας αφηγηθεί τις τελευταίες μέρες πριν την έξοδο, για την ακρίβεια τις εννέα ημέρες πριν από αυτή και τις δύο που την ακολούθησαν.

Τα πρόσωπα του έργου, με εξαίρεση τον πρωταγωνιστή της, είναι υπαρκτά και πολλοί από τους διαλόγους παραδίδονται κατά γράμμα, όπως ειπώθηκαν και όπως σώθηκαν από τις μαρτυρίες των αυτοπτών και επιζώντων της εξόδου. Πλήρη βιβλιογραφικό κατάλογο θα βρει ο αναγνώστης στο τέλος του βιβλίου. 

Η συγγραφέας, αφού πολύ γλαφυρά δημιουργήσει μια νοερή αναπαράσταση του τόπου στο μυαλό του αναγνώστη, αφού θέσει το σκηνικό της, δίνει το νήμα της αφήγησης στον Μάρκο και τον αφήνει να το περιφέρει μέσα στην μισογκρεμισμένη πόλη. Σιωπή, πείνα, εξαθλίωση και θάνατος, σεργιανούν το Μεσολόγγι χέρι χέρι με την αυτοθυσία, την υπερηφάνια, την ελπίδα και το μεγαλείο της ψυχής. Άνθρωποι στα πρόθυρα της σωματικής κατάρευσης, μα με καρδιά καθαρή και ξάστερο λογισμό, αποφασίζουν πέρα από κάθε λογική συνθηκολόγησης, έστω και με ευνοϊκούς όρους, να επιχειρήσουν την έξοδο από την Ιερή Πόλη. Να ποντάρουν στη λευτεριά ή το θάνατο, που μοιάζει καλύτερος από την σκλαβιά και την ατιμωτική ταπείνωση στα χέρια του εχθρού. 

Και δεν μπορεί να μην σκεφτείς κανείς καθώς προχωρά η ιστορία, ότι κάθε εποχή, κάθε τόπος έχει τους ήρωες που του αξίζουν. Και στο Μεσολόγγι οι ήρωες φορούν τα γιορτινά τους, μεταλαμβάνουν από το χέρι του παπά και προχωρούν προς την Ανάστασή τους εκείνη την Κυριακή των Βαϊων του 1826. Στο Μεσολόγγι οι ήρωες είναι νέες κοπέλες, είναι γυναίκες που φορούν τη φουστανέλα του άντρα τους που πέθανε πολεμώντας, ζώνονται στην πλάτη τα μωρά παιδιά τους και βαδίζουν ελεύθερες προς το θάνατό τους. Στο Μεσολόγγι οι ήρωες είναι έφηβοι που πολεμούν με σφεντόνες τον εχθρό και του αντιγυρίζουν με χέρια γυμνά τις βόμβες που τους ρίχνει. Στο Μεσολόγγι οι ήρωες πολεμούν μέχρι ο εχθρός να φτάσει έξω από την πόρτα του σπιτιού που έχουν ταμπουρωθεί και με αυτοθυσία ανατινάζονται. Είναι γέροι, άρρωστοι, τραυματίες που με ευχές και τραγούδια αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους και εύχονται καλή αντάμωση, σε μια άλλη ζωή, σε εναν τόπο που θα βασιλεύει η ειρήνη. Αυτοί είναι οι ήρωες του Μεσολογγίου, αυτοί είναι οι καθημερινοί άνθρωποι που ύψωσαν το ανάστημά τους, πάνω από αυτό που η μοίρα, η τύχη, τα λάθη, οι διχόνοιες όρισαν για εκείνους και έγιναν ο φάρος που φώτισε τον αγώνα, που έστειλε το φως του στην Ευρώπη των δυνατών και την ανάκγασε να στρέψει το βλέμμα στην επαναστατημένη Ελλάδα. Είναι η σπίθα που κράτησε την επανάσταση ζωντανή, η σπίθα που φούντωσε ξανά τον αγώνα και έγειρε την πλάστιγγα στη μεριά των Ελλήνων. 

Εϊναι αλήθεια ότι η αφήγηση σε παρασέρνει. Με γλώσσα λυρική, μα όχι γλυκερή, με μια ευαισθησία ειλικρινή που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια, η συγγραφέας κατορθώνει να κάνει τον αναγνώστη να νώσει σαν αυτόπτης μάρτυρας αυτής της σπουδαίας ιστορίας. Και είναι σπουδαία γιατί πλάι σε όλα τα άλλα, θέτει το παράφορο πάθος για ζωή, μια ζωή ελεύθερη και αξιοπρεπή, πάνω από τη συνθηκολόγηση, πάνω από το μίζερο συμβιβασμό. Και αυτό είναι μάθημα (καθημερινής) ζωής. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση, ακολουθεί τους σιωπηλούς λογισμούς του Μάρκου και επιλέγει να περιγράφει τα πρόσωπα λιγότερο με όσα λένε και περισσότερο με όσα επιλέγουν να κάνουν ή να μην κάνουν. Γιατί εν τέλει κρινόμαστε από ό,τι κάνουμε. Είμαστε οι πράξεις μας, είμαστε οι επιλογές μας και οι Μεσολογγίτες το απέδειξαν αυτό μια για πάντα.

Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη

Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Πατάκη

 

  

 

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Οι μεγάλοι...μικροί: οι αγωνιστές του 1821

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς " Οι μεγάλοι...μικροί", η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, μας παρουσιάζει πέντε από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, όταν εκείνοι ήταν παιδιά.

Οι ιστορίες της αποδίδουν μυθιστορηματικά την παιδική τους ηλικία, αντλώντας έμπνευση  από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά τους στοιχεία. Γεγονότα, άλλοτε πραγματικά και άλλοτε φανταστικά, δένονται με την μυθιστορηματική αφήγηση και φέρνουν κοντά στους μικρούς αναγνώστες, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την Λασκαρίνα - Μπουμπουλίνα, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Κωνσταντίνο Κανάρη και την Μαντώ Μαυρογένους.

Η συγγραφέας σε τρίτο πρόσωπο, μας διηγείται στιγμές και γεγονότα από την ζωή αυτών των σπουδαίων προσώπων του κοινού μας παρελθόντος. Στιγμές που γίνονται ενδεικτικές του χαρακτήρα και του τρόπου που αντιμετώπισαν τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις προκαταλήψεις, τις αντιξοότητές του περιβάλλοντός τους και σμίλεψαν με τέτοιο τρόπο το χαρακτήρα τους, ώστε να γίνουν οι ενήλικες που γνωρίζουμε μέσα από την ιστορία. Η θέληση, η ευφυία, κάποιες φορές η τύχη, μα πάνω από όλα η επιμονή, η αφοσίωση, το πείσμα, και κυρίως η αγάπη για την πατρίδα και το πάθος της απελευθέρωσης, δίνουν τα πρώτα τους, πρώιμα δείγματα στην παιδική τους ηλικία.

Ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας έχει χειριστεί το υλικό της, καταφέρνει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες κάθε προσωπικότητας και να τις συσχετίσει με τον περιβάλλον που ο καθένας και η καθεμία μεγαλώνει. Η παράθεση διαλόγων σε ευθύ λόγο, προσδίδει ζωντάνια και πειστικότητα στο κείμενό της. Και παρότι ουσιαστικά πρόκειται για βιογραφικό έργο, η συγγραφέας έχει καταφέρει να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο, όπως κάνει πάντα στα έργα της,  τη λογοτεχνικότητα του κειμένου και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου - βιογραφίας, υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο χρονολόγιο με γεγονότα σταθμούς στην ζωή του κάθε αγωνιστή, ενώ η πολύχρωμη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου πλαισιώνει πολύ ευχάριστα τις ιστορίες.

Το έργο της συγγραφέως, βασισμένο σε ιστορικές πηγές, γίνεται για τους μικρούς αναγνώστες, όχι μόνο πηγή γνώσης, μα κυρίως πηγή έμπνευσης, θάρρους και θέλησης να βρουν και να ακολουθήσουν τον προσωπικό τους δρόμο, να γράψουν την δική τους ιστορία, να γίνουν οι ήρωες του καιρού τους και γιατί όχι να εμπνεύσουν και άλλους καθώς μεγαλώνουν. 

Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί και το τίτλος: Οι μεγάλοι...μικροί: οι καλλιτέχνες

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις : Μεταίχμιο

Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021

1821 Επανάσταση

Το βιβλίο της σπουδαίας συγγραφέως και εικονογράφου Σοφίας Ζαραμπούκα, αποτελεί ένα ψηφιδωτό της Ελληνικής επανάστασης. Η συγγραφέας γράφει και εικονογραφεί πάνω στα πιο σπουδαία γεγονότα, τις κρισιμότερες μάχες, αλλά και πρόσωπα που σημάδεψαν τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. 

Ακολουθώντας μια γραμμική αφήγηση των γεγονότων, που ξεκινά τις τελευταίες δυο δεκαετίες του 18ου αιώνα και φτάνει μέχρι την θέσπιση του Ελληνικού Συντάγματος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, βλέπουμε την ιστορία να ξεδιπλώνεται, όχι ως μια συνεχής αφήγηση, αλλά σαν κομμάτια ενός παζλ που παίρνουν ένα ένα τη θέση τους σε αυτή.

Η ελληνική επανάσταση παραδίδεται αφηγηματικά στον αναγνώστη σαν το σύνολο και το αποτέλεσμα πράξεων πριν και πράξεων μετά από αυτή. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα, παρότι αφηγηματικά είναι χωρισμένα σε μικρά δισέλιδα κεφάλαια, εν τούτοις, δένονται με μια αιτιακή σχέση, η οποία δημιουργεί τον ειρμό που είναι πάντα απαραίητος στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων. Η αφήγηση είναι λιτή, με γλώσσα προσεγμένη και απλή, που την κάνει ιδανική για μικρά παιδιά, και επικεντρώνεται στο ουσιαστικό. Τα γεγονότα παρατίθενται με την αντικειμενικότητα ανεξάρτητου παρατηρτή, χωρίς συναισθηματικές ή εθνικές εξάρσεις και ο αναγνώστης καλείται να οδηγηθεί ο ίδιος σε συμπεράσματα. Τίποτα περιττό δεν θα βρει ο αναγνώστης στην αφήγηση: ημερομηνίες, ονόματα, τοπονύμια, δίδονται μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητα. Η εικονογράφηση κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά. Προσεκτικά αφηγημένες εικόνες, ζωγραφικοί πίνακες, με λεπτομέρεια στην καταγραφή του κλίματος και των ηθών της εποχής, αλλά και με απόλυτη σύνδεση στον ιστορικό χρόνο που τα γεγονότα συμβαίνουν, καταφέρνουν να εισάγουν τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα της εποχής, σχεδόν να τον μεταφέρουν στα πεδία των μαχών ή τα πολιτικά σαλόνια.

Πρόκειται για μία πραγματικά ξεχωριστή συγγραφική και ζωγραφική δημιουργία. Σπάνια ενα βιβλίο γνωσεων, επιτυχάνει μια τοσο υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική έκφραση.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα

Εκδόσεις: Πατάκης


Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Βιβλία για το 1821 - Εκδόσεις Κέδρος

 EΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ | ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ 
Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα καράβια, τα λουλούδια και τα πουλιά που κέντησαν και ύφαναν οι κοπελιές στα προικιά τους έγιναν ένα όμορφο παραμύθι που κορυφώνεται με την έναρξη της Επανάστασης

 

 

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ | Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ 
Ο Πάνος είναι ένας χαρισματικός νέος που η τύχη τον φέρνει αλυσοδεμένο στα Γιάννενα του Αλή πασά. Η Ροδιώ είναι η πιο ταλαντούχα χορεύτρια στην Αυλή του φοβερού βεζίρη της Ηπείρου. 
Οι δύο νέοι θα δεθούν μεταξύ τους για πάντα με ένα χρυσό μυστικό. Και η επανάσταση του 1821 αρχίζει… 
Όμως, σε έναν αγώνα για Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Ευημερία για όλους: Τι είναι πολύτιμο και τι ασήμαντο; Τι είναι ηρωικό και τι ανάξιο λόγου; Στη μέση της σύγκρουσης δύο κόσμων, ο Πάνος και η Ροδιώ παίρνουν θέση μάχης ενώ ο κρυμμένος θησαυρός του Αλή πασά τους περιμένει…

 

 

 ΒΑΣΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ | ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 


Γύρω στις τελευταίες μέρες του Ιούλη του 1818, ο Άνθιμος, γόνος παλιάς Φαναριώτικης οικογένειας, φτάνει με τον παππού του Αλέξανδρο Μουρούζη, άλλοτε ηγεμόνα Μολδαβίας και Βλαχίας, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Είναι δώδεκα χρονών. 
Η περιοχή όλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Η Φιλική Εταιρεία γιγαντώνεται. Ο νέος ηγεμόνας Μιχαήλ Βόδας φαίνεται να τη στηρίζει. Οι Έλληνες, ακόμα κι οι μαθητές των Ελληνικών Σχολών στο Βουκουρέστι, στο Ιάσιο, στο Γαλάτσι, σιγά σιγά μυούνται στα μυστικά της Εταιρείας κι ετοιμάζονται. Ανάμεσα σ’ αυτούς,  ο Κυριάκος, η Μαντώ, ο Λάμπρος, ο Κοσμάς. Ο χειμώνας του 1821 βρίσκεται στο τέλος του. 
Το σύνθημα επιτέλους δίνεται. Η επανάσταση αρχίζει απ’ τις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Ο Ιερός Λόχος, η πιο συγκλονιστική ομάδα εφήβων στη Νεότερη Ιστορία, με αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και το Γεωργάκη Ολύμπιο, μπαίνει στον αγώνα.

Labels

φιλία (104) ηλικία 5+ (59) εκδόσεις Παπαδόπουλος (54) διαφορετικότητα (47) οικογένεια (47) ηλικία 4+ (46) εκδόσεις Πατάκη (44) αγάπη (43) εκδόσεις Μεταίχμιο (40) εκδόσεις Ψυχογιός (34) περιπέτεια (34) φόβος (33) όνειρα (31) εκδόσεις Κέδρος (30) παιδί (29) χριστουγεννιάτικα βιβλία (29) ελπίδα (27) απώλεια (25) μοναξιά (24) ψυχογιός (24) ταξίδι (23) φαντασία (22) Πατάκης (20) ηλικία 12+ (20) Μεταίχμιο (19) ηλικία 3+ (19) ηλικία 7+ (19) θάρρος (19) πίστη (19) θεατρική παράσταση (18) πόλεμος (18) εκφοβισμός (17) ηλικία 10+ (17) χιούμορ (17) για κάθε ηλικία (16) έρωτας (15) εκδόσεις Ίκαρος (14) εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (14) ενσυναίσθηση (14) εφηβεία (14) ηλικία 9+ (14) μυστήριο (14) ελευθερία (13) ζωή (13) αποδοχή (12) εμπιστοσύνη (12) ηλικία 11+ (12) ηλικία 6+ (12) παπαθεοδούλου (12) στερεότυπα (12) χρόνος (12) αλήθεια (11) βία (11) ηλικία 15+ (11) δικαιώματα (10) εαυτός (10) ελληνική επανάσταση (10) ηλικία 8+ (10) σεβασμός (10) Τριβιζάς (9) αυτοεκτίμηση (9) βιβλίο (9) γονείς (9) ειρήνη (9) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (9) εκδόσεις Μίνωας (9) θάνατος (9) μουσική (9) οικολογία (9) ποίηση (9) σχολείο (9) φιλαναγνωσία (9) Ίκαρος (8) Καστανιώτης (8) εκδόσεις Καστανιώτη (8) καλοσύνη (8) τέχνη (8) χριστούγεννα (8) 1821 (7) Παπαθεοδώρου (7) άγχος (7) αγώνας (7) αλληλεγγύη (7) αυτογνωσία (7) ηλικία 16+ (7) μπαμπέτα (7) προσφορά (7) προσφυγιά (7) συναισθήματα (7) ταξίδι ζωής (7) φύση (7) χριστουγεννιάτικη ιστορία (7) όνειρο (7) άνθρωπος (6) αδέλφια (6) αστεία (6) αστεία περιπέτεια (6) για όλες τις ηλικίες (6) εγωισμός (6) εκδόσεις Λιβάνη (6) ενηλικίωση (6) ενθάρρυνση (6) επιλογή (6) επιμονή (6) ευθύνη (6) θαύμα (6) ιστορία (6) λέξεις (6) μνήμη (6) παιχνίδι (6) συνεργασία (6) συνύπαρξη (6) τουρκοκρατία (6) τόλμη (6) υπομονή (6) φροντίδα (6) Κέδρος (5) άγιος Βασίλης (5) ανεργία (5) αυτοκτονία (5) αφοσίωση (5) γνώση (5) δημοκρατία (5) δημοφιλέστερες αναρτήσεις (5) διαχείριση συναισθημάτων (5) ελληνοεκδοτική (5) ενδοοικογενειακή βία (5) ευτυχία (5) ιστορίες (5) κατανόηση (5) κλασσικό (5) μητρότητα (5) μπαμπάς (5) μπουλντούμη (5) νόημα ζωής (5) πάσχα (5) παιδική ηλικία (5) παραμύθι (5) πείσμα (5) ποίηση για παιδιά (5) προσπάθεια (5) πρόσφυγας (5) ρατσισμός (5) στόχος (5) συντροφικότητα (5) χαρά (5) ψέμα (5) Πολλαπλή Νοημοσύνη (4) άνοιξη (4) έθιμα (4) αδελφική αγάπη (4) αλφαβήτα (4) ανατροπή (4) βασιλιάς (4) βιβλία για τις διακοπές (4) βιβλία για το πάσχα (4) βιβλία δραστηριοτήτων (4) βιβλίο γνώσεων (4) βιβλιοθήκη (4) γιαγιά (4) γιώτα αλεξάνδρου (4) δραστηριότητες (4) δώρο (4) εκδόσεις Άγκυρα (4) εκδόσεις Διόπτρα (4) εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη (4) ευγνωμοσύνη (4) ευκαιρία (4) ευπώλητα 2011 (4) εφηβικό μυθιστόρημα (4) εφιάλτης (4) εχθρός (4) ζωγραφική (4) ηθική (4) θέληση (4) ιστορικό μυθιστόρημα (4) καλοκαίρι (4) κουράγιο (4) κουτσιαρής (4) λαγός (4) μαγεία (4) μαθησιακές δυσκολίες (4) μυθολογία (4) ναζισμός (4) πένθος (4) παππούς (4) περιέργεια (4) περιπλάνηση (4) πρώτη μέρα στο σχολείο (4) σπίτι (4) σχέση (4) best sellers (3) Άγκυρα (3) Ακρίτας (3) Δαρλάση (3) Ιούλιος Βερν (3) Λιβάνης (3) Λότη Πέτροβιτς (3) Ντανιέλα Σταματιάδη (3) Σαμαρτζή (3) αγωνία (3) αλαζονεία (3) αλληγορία (3) αναγνώστης (3) αναζήτηση (3) αντιπολεμικά βιβλία (3) αντιπολεμική ιστορία (3) αξία (3) αξίες (3) αξιοπρέπεια (3) αποταμίευση (3) αποχωρισμός (3) αρρώστια (3) αστυνομική περιπέτεια (3) αυτοπεποίθηση (3) βιβλία (3) βιβλία γνώσεων (3) βιογραφία (3) βιογραφίες (3) γονεϊκότητα (3) δάσκαλος (3) δεληβοριά (3) δεύτερη ευκαιρία (3) δράκος (3) δράση (3) δώρα (3) εκδόσεις Καλέντης (3) ελληνικά γράμματα (3) εξουσία (3) επέτειος (3) επιθυμίες (3) επιστημονική φαντασία (3) θησαυρός (3) θυμός (3) ιδέα (3) ιστορικό γεγονός (3) κακό (3) καλοκαιρινά βιβλία (3) καρκίνος (3) κατάθλιψη (3) κατασκευές (3) κατοικίδιο (3) λογοτεχνία του φανταστικού (3) λύκος (3) μάχη (3) μαθητής (3) μαμά (3) μοίρα (3) μοιράζομαι (3) μουσικοθεατρική παράσταση (3) μπουμπουρή (3) μύθοι (3) μύθος (3) νευροκοπλή (3) ντίκενς (3) παιδιά (3) παιχνίδια (3) πατρίδα (3) περιβάλλον (3) πολιτική αγωγή (3) προκατάληψη (3) προσδοκίες (3) πρωταπριλιά (3) σεξουαλική κακοποίηση (3) σκοτάδι (3) συγχώρεση (3) σχέσεις (3) ταυτότητα (3) υιοθεσία (3) υπευθυνότητα (3) φίλοι (3) φεγγάρι (3) φιλοσοφία (3) χρώματα (3) ψυχική διαταραχή (3) όρια (3) 11+ (2) Leo Lionni (2) gianni rodari (2) modern times (2) susaeta (2) white ravens (2) Άλκη Ζέη (2) Έρικα Γαρμπή (2) Αίσωπος (2) Αγγελίδου (2) Ηλίβατον (2) Θέατρο Πόρτα (2) Θέατρο κάτω από τη γέφυρα. (2) Καλειδοσκόπιο (2) Κατερίνα Κρις (2) Μίνωας (2) Πέτροβιτς (2) Παπαδόπουλος (2) Πατάκη (2) Σύνταγμα (2) Χρυσόστομος Σμύρνης (2) άγνωστο (2) άρνηση (2) έκφραση (2) ήρωες (2) αγαπημένα 2014 (2) αισιοδοξία (2) αλεξάνδρου (2) αλφαβητάρι (2) ανάγνωση (2) αναγέννηση (2) ανακαλύψεις (2) ανεκτικότητα (2) ανιδιοτέλεια (2) αντίσταση (2) αποξένωση (2) αριθμοί (2) αρκούδος (2) αστεία ιστορία (2) αυτισμός (2) αϊ Βασίλης (2) βαλίτσες (2) βιβλία για το καλοκαίρι (2) βλαβερή συνήθεια (2) βροχή (2) γέλιο (2) γενναιότητα (2) γλώσσα (2) γυναίκες (2) δέντρο (2) δήμος (2) δεσμός (2) δημιουργία (2) δημιουργικότητα (2) δημοτικό σχολείο (2) διάβασμα (2) διάστημα (2) διακομανώλης (2) διατροφή (2) δικαιώματα του παιδιού (2) δυσλεξία (2) ειλικρίνεια (2) εκδόσεις MARMAR (2) εκδόσεις Κέδρος. (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (2) εκδόσεις Νεφέλη (2) εκδόσεις κόκκινο (2) εκπαίδευση (2) εκπαιδευτικές δραστηριότητες (2) ενδοσχολική βία (2) ενοχή (2) επικοινωνία (2) επιλογές βιβλίων (2) επιστήμη (2) ευχή (2) εφιάλτες (2) ηλικία 17+ (2) ηλιόπουλος (2) ημερολόγιο (2) θάλασσα (2) θέατρο Κάππα (2) θυσία (2) ισότητα (2) κάπνισμα (2) κακός λύκος (2) καληνύχτα (2) καλό (2) καράβια (2) κλασσική λογοτεχνία (2) κλασσική λογοτεχνεία (2) κλασσικό παραμύθι (2) κοινωνικές δεξιότητες (2) κοντορεβιθούλης (2) κυριτσόπουλος (2) κόσμος (2) κύκλος της ζωής (2) λάθος (2) λαικό παραμύθι (2) λαμπάδα (2) λαϊκά παραμύθια (2) λεκτικά παιχνίδια (2) λεκτική βία (2) μάγισσα (2) μέλλον (2) μαθηματικά (2) μητέρα (2) μοντέρνοι καιροί (2) μουσείο (2) μυστικά (2) μυστικό (2) ναυτική περιπέτεια (2) νηπιαγωγείο (2) νόημα (2) οδύνη (2) ομορφιά (2) ουρανός (2) παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2) παιδικά βιβλία Ίκαρος (2) παπούτσια (2) παρέα (2) παραμύθια (2) παρατήρηση (2) πειρατές (2) πεταλούδες (2) πλούτος (2) πολεμος (2) πολιτική (2) πριγκίπισσα (2) προκαταλήψεις (2) προορισμός (2) πρόσωπο (2) πόνος (2) ρουσάκη (2) σειρά βιβλίων (2) σιωπή (2) σοφία (2) συγχωρητικότητα (2) συλλογή (2) συμβίωση (2) συνύπρξη (2) σχολικός εκφοβισμός (2) σύντροφος (2) τάξη (2) τα καλύτερα του 2012 (2) ταλέντο (2) τεχνολογία (2) τιμωρία (2) υποχρεώσεις (2) φορεσιά (2) φτώχεια (2) χορός (2) ψέματα (2) ψυχή (2) όραμα (2) 10 χρόνια αγαπημένα παιδικά βιβλία (1) 12+ (1) 1453 (1) 17 Νοέμβρη (1) 17+ (1) 2016 (1) 3 χρόνια Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία (1) 5 χρόνια (1) 6 χρόνια (1) 7 χρόνια αγαπημένα παιδικά βιβλία (1) 9 χρόνια αγαπημένα παιδικά βιβλία (1) Backman (1) Birgitta Sif (1) Dr.Seuss (1) Otherwise (1) Palacio (1) Pullman (1) Rebecca Dautremer (1) Syllipsis (1) best sellers πατάκης (1) burger project (1) crossover (1) e-book (1) keybooks (1) oliver jeffers (1) opera (1) opera βαισλιάς (1) Άγκαθα Κρίστι (1) Άγρας (1) Άθως (1) Άι Βασίλης (1) Άντερσεν (1) Έφη Λαδά (1) Όγκι (1) Αερόστατο (1) Αθηνά (1) Ανδρικόπουλος (1) Ανεμόμυλος (1) Αποχωρισμός αγαπημένου προσώπου (1) Αράχνη (1) Αστρικό χωριό (1) Αχιλλέας (1) Γαργαληστής (1) Γη (1) Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (1) Δήμητρα (1) Διονύσιος Σολωμός (1) Διόπρτα (1) Δωρικός (1) Εκδοσεις Λιβάνη (1) Εκδόσεις Δωρικός (1) Ελένη Γαρυφαλάκη (1) Επόμενος Σαθμός (1) Ευσταθίου (1) Ζηνοβία (1) Ηλίας Καρελλάς (1) Ηρακλής (1) Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη (1) Θεός (1) Θεόφιλος (1) Θησέας (1) ΙΨΔ (1) Ιζαντόρα Ντάνκαν (1) Ικαρος (1) Ικμπάλ (1) Ιπτάμενο κάστρο (1) Καλλίστρατος (1) Καρυδάκη (1) Κασιάρου (1) Κασσιανή (1) Κοντοβά (1) Κοντολέων (1) Κοπέρνικος (1) Κωνσταντινούπολη (1) Λαμπαδαρίδου - Πόθου (1) Λεμπέσης (1) Λεξοφάγοι (1) Λιβ (1) Λιβάνη (1) Μέγαρο Μουσικής (1) Μαλάλα (1) Μανδηλαράς (1) Μαρία Κάλλας (1) Μεγάλη Τρίτη (1) Μελάνι (1) Μικρασιατική καταστροφή (1) Μικρό Εθνικό. (1) Μικρός Πρίγκιπας (1) Μιχαηλίδου-Καδή (1) Μπασλάμ (1) Μπουκάι (1) Μπουλούμπασης (1) Μόμο. χρόνος (1) Νίκα (1) Νιαουρέλα (1) Ντε Σεντ Εξιπερί (1) Ντεντέκτιβ (1) Ντοκάμπο (1) Ο ευτυχισμένος Πρίγκιπας (1) Ολλανδία (1) Πίτερ Παν (1) Παναγία (1) Παρρησία (1) Περίακτοι (1) Περσεφόνη (1) Πηνελόπη Δέλτα (1) Πινόκιο (1) Πυθαγόρας (1) Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ (1) Ροντάρι (1) Ρόδος (1) Σέρλοκ Χόλμς (1) Σίσυφος (1) Σερέφας (1) Σκόνη (1) Στάθη (1) Σταχτοπούτα (1) Συρανό Ντε Μπερζεράκ (1) Σύλβια Πλαθ (1) Τήνος (1) Τα Χμ (1) Ταξιδευτής (1) Ταϋγετος (1) Τομ Σόγερ (1) Τουλιάτου (1) Τριβιζας (1) Τσαμπίκα (1) Τόλκιν (1) Φιλική εταιρεία (1) Φρικαντέλα (1) Χίτλερ (1) Χορτιάτη (1) άγγελος (1) άλωση (1) άμβλωση (1) άνοια (1) άπειρο (1) άστρα (1) έγκλημα (1) έκπληξη (1) έλατο (1) έμπενυση (1) έμπνευση (1) ένα γράμμα μια ιστορία (1) έννοιες του χώρου (1) έξοδος του Μεσολογγίου (1) έπος του 40 (1) έργο τέχνης (1) έρημος (1) έφηβοι (1) ήρωας (1) ήττα (1) αβγά (1) αγάλματα (1) αγαπη (1) αγαπημένα 2015 (1) αγαπημένα 2016 (1) αγκαλιά (1) αγωνιστές του 1821 (1) αδιέξοδο (1) αδύναμος (1) αθωότητα (1) αλή πασάς (1) αληθινή ζωή (1) αληθινή ιστορία (1) αλλαγή (1) αμαρτία (1) αμφισβήτηση (1) ανάπτυξη (1) αναβλητικότητα (1) αναγνώριση (1) αναδάσωση (1) αναμνήσεις (1) αναπηρία (1) ανατρεπτικό (1) ανεξιθρησκεία (1) ανθολογία (1) ανθρωπιά (1) ανθρωπομορφισμός (1) ανθρώπινες σχέσεις (1) αντικύθηρα (1) αντιπολεμικό (1) ανυπομονησία (1) αποστολή (1) αποχωρισμός. (1) απόκριες (1) αρετές (1) αρετή (1) αριθμητάρι (1) αριθμητική (1) αριστεία (1) αρμονία (1) αρνί (1) αρχαίοι μύθοι (1) αρχαιολογικό μουσείο (1) ασκήσεις (1) αστέρι (1) αστέρια (1) αστείο (1) αστυνομικό μυθιστόρημα (1) ασφάλεια (1) αυγά (1) αυγό (1) αυγόδεντρο (1) αυτοθυσία (1) αυτοκόλλητα (1) αυτοπραγμάτωση (1) αυτοπροσδιορισμός (1) αφέλεια (1) αφηγητής παραμυθιών (1) αχινός (1) β παγκόσμιος πόλεμος (1) βασίλισσα (1) βασιλίας (1) βερούτσου (1) βιβλία για εφήβους (1) βιβλία για τα ψέματα (1) βιβλία για την επανάσταση (1) βιβλιόφωνο (1) βορράς (1) βραβευμένο (1) γάτα (1) γάτος (1) γέφυρα (1) γατούλα (1) γενέθλια (1) γενεαλογικό δέντρο (1) γενναιοδωρία (1) γενναιότητα. καλοσύνη (1) γεύμα (1) γηρατειά (1) γιατρός (1) γιώτα νάτσιου (1) γκάφα (1) γλωσσοδέτες (1) γλώσσες (1) γονιός (1) γράμμα (1) γράμματα (1) γραφή (1) γυναίκα (1) γωνιά ανάγνωσης (1) δάσκάλα (1) δασκάλα (1) δειλία (1) δεκαπενταύγουστος (1) δεσμά (1) δημιουργός (1) δημοτικό (1) δημόσιος λόγος (1) διάκριση (1) διέξοδος (1) διαίρεση (1) διαγωνισμός Χαρισμάθεια (1) διαδικτυακός εκφοβισμός. (1) διαδύκτιο (1) διαιτολόγιο (1) διακοπές (1) διαπαιδαγώγηση (1) διασκεδαστική ιστορία (1) διασκευή (1) διατορφή (1) διαφορετικότητα ανεκτικότητα (1) διαχείριση άγχους (1) διαχείριση του πόνου (1) δικαίωμα στη γνώμη (1) δικαιοσύνη (1) δικαιοσύνη ηλικία 11+ (1) δικτατορία (1) δουλεία (1) δράση. (1) δυνατότητα (1) δυνατότητες (1) δωράκια (1) δύναμη των λέξεων (1) εαυτός άλλοι (1) εγγονός (1) εγγόνια (1) εγκαρτέρσηση (1) εγκατάλειψη (1) εγκληματικότητα (1) εγκυμοσύνη (1) εδόσεις Ίκαρος (1) εθνικισμός (1) εθνικός ποιητής (1) εκαπιδευτικό βιβλίο (1) εκβιασμός (1) εκδόσεις Opera (1) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Άμμος (1) εκδόσεις Γρηγόρη (1) εκδόσεις Ζαχαρόπουλος (1) εκδόσεις ΚΟΑΝ (1) εκδόσεις Καλέντης ηλικία 5+ (1) εκδόσεις Καλέντης. (1) εκδόσεις Μεταίχμιο ηλικία 5+ (1) εκδόσεις Μεταίχμιο. (1) εκδόσεις Μικρή Σελήνη (1) εκδόσεις Μιρκή Σελήνη (1) εκδόσεις Πατάκης (1) εκδόσεις Σαϊτη (1) εκδόσεις Σταμούλη (1) εκδόσεις Τετράγωνο (1) εκδόσεις Φουρφούρι (1) εκδόσεις Ψυχογιός. (1) εκκλησιαστικά κείμενα (1) εκμετάλευση ζώων (1) εκπλήξεις (1) εκφοβισμός. αυτοεκτίμηση (1) ελάττωμα (1) ελάφι (1) ελευθερία λόγου (1) ελπίδα. εκδόσεις Ψυχογιός ηλικία 15+ (1) εμπειρία (1) ενέργεια (1) εξαθλίωση (1) εξαναγκασμός (1) εξοικονόμηση (1) εξωγήινος (1) επάγγελμα (1) επανάσταση (1) επαφή (1) επιθυμία (1) επιτυχία (1) εποχές (1) ερωτηματικά (1) ευγένεια (1) ευχές (1) ευχαρίστηση (1) εφευρετικότητα (1) εφεύρεση (1) ζούγκλα (1) ζωάκια (1) ζωές (1) ζωγραφιά (1) ζώα (1) ηλεκτρονικό παιχνίδι (1) ηλικία (1) ηλικία +3 (1) ηλικία 11 (1) ηλικία 12-17 (1) ηλικία 15+ εκδόσεις Κέδρος (1) ηλικία 2+ (1) ηλικία 2-7 ετών (1) ηλικία 4+ εκδόσεις Φουρφούρι (1) ηλικία 4-7 (1) ηλικία 7 - 12 (1) ηλικία11+ (1) ηλικία12+ (1) ηλικίες 13-18 ετών (1) ηλικίες 16+ (1) ηλικίες 4+ (1) ηλικίες 7+ (1) ηρωίδες (1) ηρωισμός (1) θάρρος αδελφική αγάπη ηλικία 11+ (1) θέατρο (1) θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη (1) θέατρο σκιών (1) θαλάσσια περιπέτεια (1) θεατρική ομάδα Τόπι (1) θεραπεία (1) θεταρική παράσταση (1) θηλασμός (1) θηλυκό (1) θλίψη (1) θρησκευτικότητα (1) θρύλοι (1) ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (1) ιδιαιτερότητα (1) ιδιοκτησία (1) ιππότες (1) ιππότης (1) ιπτάμενες σελιδες (1) ισορροπία (1) ιστορία μυστηρίου (1) ιστορίες. (1) ιστορικό (1) κάλαντα (1) κάστωρ (1) κέρδος (1) καημός (1) καθήκον (1) καθαριότητα (1) καθημερινότητα (1) καθολικής (1) καθρέφτης (1) καιρός (1) κακές λέξεις (1) κακοποίηση (1) καλές και κακές μάγισσες (1) καλικάντζαρος (1) καλλιτένχες (1) καλοί και κακοί (1) καλοί τρόποι (1) καλοκαιρινή περιπέτεια (1) καπέλο (1) καπατσούλια (1) καραγκιόζης (1) καρτερικότητα (1) καταστροφή (1) καταφύγιο (1) κατορθώματα (1) κατοχή (1) καυγάς (1) κηπουρός (1) κινητά τηλέφωνα (1) κλέφτες και αρματολοί (1) κλέφτης (1) κλασικό (1) κλιματική αλλαγή (1) κοκκινοσκουφίτσα (1) κολλάζ (1) κολομαθημένη (1) κοροϊδία (1) κουνέλι (1) κρίση (1) κρεβάτι (1) κτίρια (1) κυρά Σαρακοστή (1) κωνσταντίνος Κανάρης (1) κόκκινα αυγά (1) κόκκινη κλωστή (1) κόκορας (1) κόμικ (1) κότα (1) κύκλος του νερού (1) λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων (1) λαμπάδες (1) λαογραφία (1) λεξιλόγιο (1) ληστεία (1) λογική (1) λυρικό (1) λυρισμός (1) λύτρωση (1) μάσκα (1) μέλισσες (1) μέτρο (1) μίμηση (1) μίσος (1) μαγικά μολύβια (1) μαικ φασολάκης (1) μαμαλούκας (1) μαμούθ (1) μασκαράς (1) μεγάλο (1) μεγάλωμα (1) μεγαλούπολη (1) μεγαλόφωνη ανάγνωση (1) μεταμόρφωση (1) μετανάστευση (1) μετανάστης (1) μητρική αγάπη (1) μηχανισμός (1) μικρή Μίλητος (1) μικρό (1) μικρόκοσμος (1) μοίρασμα (1) μοναδικότητα (1) μπαλέτο (1) μπαλόνι (1) μυθολογικά παραμύθια (1) μυρωδιές (1) μυσστήριο (1) μόλυνση (1) νέα (1) νίκη (1) νανουρίσματα (1) νανούρισμα (1) νεανικό (1) νεοέλληνες ποιητές (1) νεράιδες (1) νεραϊδόκοσμος (1) νεότητα (1) νηστεία (1) νοσταλγία (1) νοστλγία (1) νταής (1) νταντά (1) ντετέκτιβ (1) νόμοι (1) νότος (1) ξενοφοβία (1) ο έμπορος της Βενετίας (1) οδηγός (1) οικογενειακή ζωή (1) οικολογικό παραμύθι (1) ολοκλήρωση (1) ομάδα Κοπέρνικος (1) ομηρία (1) ομοιοκαταληξία (1) ονειρεύομαι (1) ονειροπόληση (1) ονειροφύλακες (1) ορφέας (1) ορχήστρα. (1) ουσία (1) ουσίες (1) ουτοπία (1) π. Βασίλειος Χριστοδούλου (1) πάπυρος (1) παγκόσμια ημέρα ποίησης (1) παιδικά βιβλία (1) παιδικά τραγούδια (1) παιδική εργασία (1) παιδική ποίηση (1) παιδικό βιβλίο (1) παπαγάλος (1) παράδειγμα (1) παράδοση (1) παράξενα πλάσματα (1) παραίτηση (1) παραβολή (1) παραδοχή (1) παραδόσεις (1) παραμύθια για καλούς λύκους (1) παρηγοριά (1) παρόν (1) πασχαλινά βιβλία (1) πασχαλινή κατασκευή (1) πατριωτισμός (1) πενθος (1) περγαμηνή (1) περηφάνια (1) περιπέτεια. (1) περιπέτειες (1) πιθανότητες (1) πλανήτης (1) πλανήτης Γη (1) ποδόσφαιρο (1) ποιητική ιστορία (1) ποιητικός διάλογος (1) πολίτευμα (1) πολικό εξπρές (1) πολλαπλασιασμός (1) πολυάσχολος (1) πολυτεχνείο (1) πολύτεκνοι (1) ποντικάκια (1) ποτάμια (1) πράκτορας (1) πρίγκιπας (1) πρακτική παιδοψυχολογία (1) προδοσία (1) προετοιμασία (1) προσαρμοστικότητα (1) προσμονή (1) προσωπείο (1) προσωπικότητα (1) προτεστάντη (1) προϊστορία (1) πρωτάκια (1) πρωτιά (1) πρωτόγονος άνθρωπος. (1) πρόκληση (1) πρόσφυγες (1) ρήγας φεραίος (1) ρίζες (1) ρίτσος (1) ραδιόφωνο (1) ρολόγια (1) ρουτίνα (1) σαρκασμός (1) σημίνα (1) σκύλος (1) σοφία μαντούβαλου (1) στήριξη (1) σταθάτου (1) σταθερότητα (1) στρατιώτες (1) συλλογικό έργο (1) συμβουλές (1) συμβουλή (1) συμβουλευτική (1) συμεριφορά (1) συμμορία (1) συμπεριφορά (1) συμπραξη (1) συμπόνια (1) συμφιλίωση (1) συνήθεια (1) συνείδηση (1) συνεργασία στερεότυπα (1) συνταγές (1) συνταγή (1) συνύπραξη (1) σχέση ζωής (1) σχολική τάξη (1) σύγχρονη ζωή (1) σύνεση (1) σύννεφα (1) σώμα (1) τάφος (1) τέρας (1) τα καλύτερα εφηβικά (1) τα καλύτερα του 2017 (1) ταινία (1) ταξίδια (1) ταχυδρόμος (1) τελεία (1) τετράγωνο (1) τεχνητή νοημοσύνη (1) τηλεόραση (1) το αγόρι με τη βαλίτσα (1) τρίτη ηλικία (1) τρίτη ηλικία Καλειδοσκόπιο (1) τραγούδια (1) τραύμα. ηλικία 15+ (1) τριλογία του κόσμου (1) τρομακτική ιστορία (1) τρομοκρατία (1) τροφή (1) τρυφερή (1) τυπογραφεία (1) τυφλός (1) τύχη (1) υπερθέρμανση του πλανήτη (1) υπερκατανάλωση (1) υποδούλωση (1) υποστήριξη (1) υπόσχεση (1) φάλαινες (1) φάρσα (1) φίλος (1) φαγητό (1) φαινόμενα (1) φασισμός (1) φιλία θάρρος (1) φιλανανγωσία (1) φιλανθρωπικός σκοπός (1) φιλαυτία (1) φιλιά (1) φιλοζωία (1) φοβίες (1) φυγάς (1) φυγή (1) φυσικές επιστήμες (1) φως (1) φωτιά (1) φόνος (1) χάδι (1) χάος (1) χάρισμα (1) χάρτης (1) χαδουλού (1) χειμώνας (1) χελώνα (1) χιονάνθρωπος (1) χούντα (1) χρέος (1) χρήματα (1) χριτουγεννιάτικα βιβλία (1) χρονικό (1) ψάρι (1) ψυχογιός. χριστουγεννιάτικα βιβλία (1) ψυχολογία (1) ψυχολογικό θρίλερ (1) ωκεανός (1) ωρίμανση (1) όενιρα (1) όμάδα (1) όπλο (1) όχι (1) ύπαρξη (1) ύπνος (1) ώρα (1)

Networked Blogs