Tα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή (η παράσταση)

Αν σκοπεύετε να δείτε κάποια θεατρική παράσταση τώρα στις διακοπές, μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι η παράσταση"Τα Μεγάλα ψέματα του μικρου΄Ερμή", που παίζεται για δεύτερη χρονιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»  στο Μέγαρο Μουσικής, από τη ομάδα Κοπέρνικος.
Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε παιδιά 5-9 ετών. Φυσικά και μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και εμείς οι γονείς απολαμβάνουμε εξίσου την παράσταση.
Η παράσταση λοιπόν μας παρουσιάζει την ιστορία του μικρού Ερμή, ενός ζωηρού παιδιού με αχαλίνωτη φαντασία, που με πονηριά, μαεστρία και αρκετό θράσος καταφέρνει να κοροϊδέψει - για ίδιο όφελος - τους συγχωριανούς τους, εκμεταλλευόμενος τα ευάλωτα σημεία του καθενός.
Μια ιστορία που πέρα από το να καταδεικνύει τα προβλήματα που το ψέμα φέρνει σε εκείνον που το λέει, αποδεικνύει περίτρανα πως ο ψεύτης δεν είναι ο  μόνος φταίχτης, αφού το ψέμα του πρέπει να βρει δεκτικό έδαφος για να ανθίσει. Γιατί δεν πιστεύει κανείς, παρά τα ψέματα που εύχεται να ήταν αλήθεια. Δεν πιστεύει κανείς, παρά το ψέμα που κάνει τα πράγματα που θέλουν κόπο, υπομονή και επιμονή να φαντάζουν εύκολα και του χεριού μας.
Και ενώ ο μικρός Ερμής είναι εκείνος που πραγματικά φταίει, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πόσο αθώοι είναι εκείνοι που πίστεψαν τα ευφάνταστα ψέματά του, κοροϊδεύοντας στην ουσία οι ίδιοι τους εαυτούς τους;
Θύτης και θύματα θα πάρουν το μάθημα τους και θα μάθουν να είναι αληθινοί στη σχέση τους όχι μόνο με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η παράσταση ξεκινά με ένα μικρό δρώμενο το φουαγιέ της βιβλιοθήκης και σε βάζει αμέσως στο
πνεύμα αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Η σκηνοθεσία είναι πολύ ευρηματική και οι δύο ηθοποιοί, καταφέρνουν  να ανταποκριθούν εξαιρετικά σε όλους τους ρόλους του έργου. Τραγουδούν, χορεύουν, αφηγούνται, ενώ μικρές μουσικές παύσεις, συνδέουν τα επεισόδια μεταξύ τους. Η σκηνή που ο μικρός Ερμής γίνεται ακόμα μικρότερος κάθε φορά που ξεφουρνίζει ένα καινούριο ψέμα, καθώς και η εμφάνιση της νεράιδας του δάσους είναι από τις πιο δυνατές της παράστασης.
Τα παιδιά, τουλάχιστον στην παράσταση που εμείς παρακολουθήσαμε, μπήκαν πραγματικά στην πλοκή του έργου, και έκαναν ότι μπορούσαν, να προειδοποιήσουν ή να βοηθήσουν τους ήρωες. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή και επιβράβευση για τους συντελεστές μιας παράστασης, από το να βλέπουν το κοινό τους τόσο συνεπαρμένο από την ιστορία! Και τα παιδιά είναι αληθινά. Δεν μπορείς να εκβιάσεις ούτε τη συμμετοχή, ούτε το χειροκρότημά τους!
Ήταν μια υπέροχη παράσταση! Στ' αλήθεια!!!

Και σίγουρα δεν θα χάσουμε και τη νέα μουσικοθεατρική παράσταση της ομάδας Κοπέρνικος με τίτλο «Απαγορεύεται η μουσική!» που απευθύνεται σε παιδιά 4-9 χρονών και μας υπόσχεται υπέροχες μουσικές και τραγούδια, διαδραστικά θεατρικά δρώμενα σε ένα θέαμα ποιότητας, μοναδικά ευρηματικό.

(photos:ticketservises.gr)

Σχόλια