Όταν η μαμά μου είπε ψέμματα.

Υπάρχουν άραγε καλά και κακά ψέματα; Υπάρχουν ψέματα του πονάνε και ψέματα που γιατρεύουν; Ψέματα που μας κάνουν να ντρεπόμαστε και ψέματα που μας κάνουν περήφανους; Και γίνεται μια μαμά να λέει ψέματα μπροστά στο παιδί της;
Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα με το λεωφορείο και θα το ανακαλύψουμε μαζί.
Ελάτε να στριμωχτούμε ανάμεσα σε πολύχρωμους ανθρώπους και να δούμε το λεωφορείο να φωτίζεται από το κατακίτρινο φόρεμα μιας σοκολατένιας κοπέλας, που ανεβαίνει στο λεωφορείο με το μωρό της. Και έπειτα να το δούμε να σκοτεινιάζει από φόβο, όταν ο ελεγκτής μπαίνει μέσα και της ζητάει στο εισιτήριό της. 'Ελάτε να δούμε τα μάτια της να γεμίζουν δάκρυα, όταν η μαμά του μικρού αφηγητή της ιστορίας μας λέει ότι εκείνη κρατάει το εισιτήριο της κοπέλας, αλλά ξέχασε το δικό της...
Ελάτε να ανακαλύψουμε πως ένα καθημερινό περιστατικό και πως η στάση μας απέναντι στην αδικία, την έλλειψη ευγένειας, στην αδιαφορία, μπορούν να φτιάξουν μια πιο όμορφη πραγματικότητα και να πουν πιο πολλά σε ένα παιδί, από όσα τα λόγια θα κατάφερναν ποτέ.
Εξαιρετική η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, πολύχρωμη, ξεκάθαρη, με μικρές λεπτομέρειες που ζωντανεύουν την αφήγηση και δίνουν έμφαση σε σημεία που αξίζει ο αναγνώστης να σταθεί.
Μια πολύ όμορφη ιστορία που αποδεικνύει, ότι μόνο πάνω στην καλοσύνη  και το σεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο όμορφο κόσμο.

Συγγραφέας: Α.Σ. Δάρτζαλη
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Λιβάνη

Σχόλια