Ανέβα επίπεδο

O Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή, ανεβάζουν επίπεδο στο σύγχρονο παιδικό βιβλίο.
Με μια ιστορία που πραγματεύεται θέματα αγαπητά στα παιδικά βιβλία, τη φιλία και την ευγενή άμιλλα, μα με ένα εντελώς απροσδόκητο τρόπο. Με έναν τρόπο σύγχρονο και τόσο οικείο στα σημερινά παιδιά.
Οι δύο δημιουργοί τοποθετούν την εξέλιξη της ιστορίας τους στο περιβάλλον ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Οι ήρωές τους, είναι ηλεκτρονικοί ήρωες που συμμετέχουν στο παιχνίδι Σούπερ - Ιπποτομαχίες. Το βιβλίο χρησιμοποιεί τα μέσα του σήμερα για να φέρει τα παιδιά κοντά σε αξίες παλιές και ανεκτίμητες. Και όχι μόνο. Χρησιμοποιεί αυτό που καλώς ή κακώς έχουμε μάθει να θεωρούμε σαν τον νούμερο ένα εχθρό της φιλανανγνωσίας, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για να φέρει κοντά στα παιδιά το βιβλίο. 

Ο Σερ-Νικ-Ανίκητος-Υπέρ-Σούπερ-Ιππότης και ο Φόβος-και-Τρόμος-Σούπερ-Μαχητής-Τζον, θα βρεθούν λοιπόν αντιμέτωποι μέσα στο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Μόνο που ο Νικ έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο 99, ενώ ο Τζον μόλις ξεκινά στο επίπεδο 1. Ο Μαχητής Τζον είναι εύκολος στόχος για το Σερ-Νικ-Ανίκητο, για να ανέβει πανεύκολα στο επίπεδο 100.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως ίσως θα περιμέναμε. Ο Νικ στέκεται κριτικά απέναντι στο γεγονός ότι του έλαχε ένας εύκολος αντίπαλος και αποφασίζει να τον βοηθήσει, ώστε να φτάσει και και ο αντίπαλός του στο ίδιο επίπεδο και να χαρούν μια μάχη επί ίσοις όροις.
Πόση αληθινή ιπποσύνη κρύβεται αλήθεια σε αυτό...
Ο Νικ δεν αρπάζει την ευκαιρία να εξολοθρεύσει τον αντίπαλό του. Δεν δυσανασχετεί. Δεν παρατάει τον “άσχετο” που του έλαχε. Δεν επιλέγει κάποιον άλλο. Αντίθετα μένει για να τον βοηθήσει. Θα γυρίσει πίσω, θα "πέσει" επίπεδο, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι ο αντίπαλός του, θα φτάσει στο επιθυμητό σημείο, γρήγορα και με ασφάλεια.
Μα τι παράξενο! Όταν πια θα είναι και οι δυο στο ίδιο επίπεδο, δεν θα μπορέσουν να πολεμήσουν. Θα είναι πια φίλοι. Μαζί θα περάσουν στο επίπεδο 100. 

Δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς, ότι ενώ τα δυο παιδιά – ήρωες, πέρασαν μέσα από φωτιές και δράκοντας, σκελετούς και διαμαντένιους γρίφους, για να φτάσουν στο επίπεδο 99, ο συγγραφέας και η εικονογράφος, χωρίς λόγια, τοποθετούν την κοινή τους “μάχη” για το επίπεδο 100 σε ένα καταπράσινο λιβάδι με τα δυο παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, να κολυμπούν, να φτιάχνουν το δεντρόσπιτό τους μαζί, να γελούν και να απολαμβάνουν την παρέα το ένα του άλλου.
Πόσο δυνατό μήνυμα, χωρίς ούτε μια λέξη!  Πόσο η χαρά της ζωής, η χαρά του "μαζί", έρχεται να νικήσει τη δύναμη της βίας, τη νοοτροπία του "ο καθένας για την πάρτη του"...
Και έτσι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά, ανεβαίνουν επίπεδο, και με ένα ποτήρι χυμό στο χέρι, αποχωρούν από το ηλεκτρονικό σκηνικό και ξεκινάνε για το επόμενο επίπεδο. Το επίπεδο της αληθινής ζωής, με τους πραγματικούς φίλους.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσσουν με την ευρηματικότητα, τη διεισδυτική τους ματιά, το χιούμορ, την απλότητα και το βάθος που ντύνουν τις ιστορίες τους.

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος


τεχνολογία, φιλία, αγώνας, ηλεκτρονικό παιχνίδι, ευγένεια, ηλικία 5+, εκδόσεις Παπαδόπουλος,

Σχόλια