Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η διασκευή των βιβλίων του Ιουλίου Βερν, οι Παπαθεοδούλου - Σαμαρτζή, περνούν στην δημιουργία μιας νέας σειράς διασκευασμένων, κλασικών ιστοριών για παιδιά.
Πρώτο βιβλίο που μας χάρισαν, τον Οκτώβρη του 2018, είναι ο Τομ Σόγερ. Το βιβλίο εκτός του κλασικού του τίτλου, φέρει και υπότιτλο, δηλωτικό του στοιχείου που έχουν επιλέξει οι δημιουργοί να τονίσουν μέσα στην ιστορία. Ο υπότιτλος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι "Το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου".
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, που μάλλον δεν έχουν έρθει σε επαφή με το πρωτότυπο έργο του Μαρκ Τουέιν. Και είναι μια ευκαιρία να βουτήξουν στον υπέροχο κόσμο του μικρού, ατίθασου Τομ, να βαπτιστούν στις περιπέτειες του, να καρδιοχτυπήσουν μαζί του, να ενθουσιαστούν, να αναζητήσουν, να ανοίξουν και τη δική τους πόρτα στον μεγάλο κόσμο εκεί έξω. Στον κόσμο που το παιχνίδι στη φύση, οι φίλοι, η εξερεύνηση, η αταξία, η τόλμη, η ευγένεια, η δικαιοσύνη, η πονηριά, τα κωμικά παθήματα, όλα δημιουργούν μια αίσθηση ζωής αληθινής, μιας ζωής που περιμένει τα παιδιά να την γευθούν σαν καλοκαιριάτικο φρούτο και λιγότερο να την κοιτάζουν σαν μέσα από παράθυρο (ή οθόνη αν προτιμάτε...)

Είναι νομίζω εμφανής η πρόσκληση του συγγραφέα και της εικονογράφου προς τα παιδιά, να βγουν και να χαρούν τη ζωή εκεί έξω, να ανοίξουν την πόρτα του δωματίου τους στα θαύματα της ζωής. Στα θαύματα που κρύβονται στα δέντρα, στα νερά, σε μια παραλία, σε μια σπηλιά, σε ένα ουρανό γεμάτο αστέρια, στο συντροφικό παιχνίδι, στα βλέμματα τα γεμάτα, πονηριά, αγάπη, σκανταλιά, υπόσχεση.
Υπό αυτή την οπτική, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, κάνει κάτι πολύ πιο σημαντικό από το να διασκευάζει μια κλασική ιστορία: θυμίζει στα παιδιά και σε μας τους μεγάλους, πως είναι να είσαι παιδί. Σε μια εποχή που το παιχνίδι στη φύση έχει φτάσει να συνταγογραφείται, η ιστορία του Μαρκ Τουέιν και η ματιά του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε αυτή, έρχεται να ανακινήσει την πρόκληση του να είσαι παιδί. Την πρόκληση του να βιώνεις τον κόσμο μετρώντας τον με το μέτρο της άγουρης νιότης σου. Την ελευθερία να νιώθεις στο μέγιστο, να υπερβάλλεις, να κάνεις λάθος. Την ομορφιά του να μεγαλώνεις  όχι μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, αλλά σε εκείνο που επιτρέπει το ζύγιασμα των προσωπικών σου δυνάμεων. Να μεγαλώνεις δοκιμάζοντας, μαθαίνοντας και αμφισβητώντας.

Εξαιρετική για ακόμα μια φορά η εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, μας μεταφέρει με επιτυχία στην εποχή συγγραφής του έργου, με όλες τις μικρές λεπτομέρειες να τονίζουν επιπλέον τη χαρά του συντροφικού παιχνιδιού. Τη χαρά του να είσαι παιδί!

Κείμενο: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος



Τομ Σόγερ, περιπέτεια, παιδί, παιχνίδι, κλασσική λογοτεχνία, εκδόσεις Παπαδόπουλος, ηλικία 5+,

Σχόλια