Αριστούργημα

Ένας αρχιτέκτονας, ένας ζωγράφος, μία γλύπτρια, ένας ηθοποιός, μία πιανίστα, μία συγγραφέας, ένας χορευτής και ένας φωτογράφος δημιουργούν ο καθένας το δικό του... αριστούργημα. Ή μήπως όχι...
Ο βραβευμένος συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου γράφει μια ιστορία που μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα τι είναι τέχνη και τι είναι ωραίο. Και ποιος είναι εκείνος τελικά που το κρίνει. Είναι η αίσθηση του ίδιου το καλλιτέχνη για το έργο του; Είναι η αποδοχή του κοινού; Είναι οι ειδικοί; Είναι η πρωτοτυπία, ο κόπος, το μέγεθος, η τεχνική, ο χρόνος που περνάει;  Tι είναι τελικά εκείνο που καθιστά ένα εργό-χειρο, έργο τέχνης; Και που, πως ισορροπεί ο δημιουργός ανάμεσα σε όλες αυτές τις δυνάμεις που δοκιμάζουν το έργο του; Πως καταφέρνει να εκφράσει την υπαρξιακή αγωνία για το έργο του, χωρίς αυτή να τον καταπιεί; 
Η ιστορία των Παπαϊωάννου  - Μπουλούμπαση πάντως, βρίσκει τη δική της ισορροπία στην συνύπαρξη των τεχνών. Στη σύμπραξη του επιμέρους, σε κάτι μεγαλύτερο, όπου ο καθένας διατηρεί την προσωπική του ταυτότητα και ταυτόχρονα, συμβάλει στη δημιουργία μια εικόνας μεγαλύτερης, περισσότερο ολοκληρωμένης.
Ακριβώς όπως συμβαίνει με την σύμπραξη των δυο καλλιτεχνών σε αυτό το βιβλίο. Το στοχαστικό κείμενο του Θοδωρή Παπαϊωάννου, συναντά τις εμπνευστικές εικόνες του Πέτρου Μπουλούμπαση, σε ένα έργο που συμπληρώνει, και με αυτό τον τρόπο ξεπερνά, την προσωπική συμβολή του καθενός τους. Ένα έργο που δεν θα ήταν ίδιο χωρίς αυτή τη σύμπραξη. Τη σύμπραξη σε ένα αριστούργημα!

Μια υπέροχη ιστορία, μια σπάνια αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για την τέχνη και ένα βιβλίο που έγινε από τα αγαπημένα μου της χρονιάς που πέρασε. 

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Πατάκη




τέχνη, δημιουργός, έργο τέχνης, συμπραξη, ηλικία 11+, εκδόσεις Πατάκη, 

Σχόλια

  1. "Η παρέα των έξι που έγιναν οκτώ"
    κείμενο-εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος 2017 εκδόσεις Σαΐτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου