Όταν ξεχάστηκε η λέξη πόλεμος

O Πάο που στα βραζιλιάνικα σημαίνει χήνα, βρέθηκε σε μια λακκούβα με λασπόνερα περιτριγυρισμένος από χήνες, μέσα στο χαλασμό του πολέμου. Ο σωτήρας του, τον έβαλε σε ένα κιβώτιο και τον πέταξαν από τον ουρανό μαζί με άλλες προμήθειες, σε μια μικρή γωνία της ερήμου. Εκεί όπου οδήγησαν και εγκατέλειψαν σαράντα πέντε μητέρες και σαράντα εννέα παιδιά, όταν τα χωριά τους ερημώθηκαν και οι άντρες τους σκοτώθηκαν στους πολέμους.
Εκεί,ενάντια στον καυτό ήλιο και την άμμο, με μόνο όπλο τα χέρια, τη θέληση τους για ζωή και μερικά καλάμια, γυναίκες και παιδιά δημιούργησαν το δικό τους θαύμα. Έκαναν αυτό που οι γυναίκες ξέρουν πολύ καλά να κάνουν: να φτιάχνουν ζωή.
Ο Πάο που από μικρό παιδί θα γίνει εξ΄ανάγκης βασιλιάς, θα αποδειχθεί πιο σοφός από τους σοφούς και πιο ώριμος από τους μεγάλους.Ο μικρός Πάο θα καταφέρει ένα θαύμα μεγαλύτερο ακόμα και από την επιβίωση στην έρημο. Θα καταφέρει να κάνει τον πόλεμο να εξαφανιστεί και να ξεχαστεί για πάντα. Με τρόπο απλό, σοφό και ευγενικό θα χαρίσει στη γη ένα μέλλον γεμάτο από την ειρήνη και τους καρπούς της.Θα χτυπήσει τον πόλεμο στη ρίζα του, που δεν είναι παρά ο εγωισμός και η απληστία του ανθρώπου.
Μια σοφή και πολλή τρυφερή αντιπολεμική ιστορία, που όπως αναφέρει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου "πρέπει να διαβάσουν όλοι: βασιλιάδες και υπήκοοι, τρανοί και ταπεινοί, μικροί και μεγάλοι..."

Συγγραφέας: Anna Russo
Μετάφραση: Βασιλική Νίκα
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις Πατάκη

Σχόλια