Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου διασκευάζει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τις κλασσικές ιστορίες του Ιουλίου Βερν και τις φέρνει στις διαστάσεις των μικρών αναγνωστών. Με την καθοριστική συμβολή της Ίριδος Σαμαρτζή, που με αριστοτεχνικό τρόπο καταφέρνει να μας μεταφέρει στο τόπο και το χρόνο που διαδραματίζονται τα γεγονότα, οι φανταστικές ιστορίες του Βερν, αποκτούν νέα πνοή.
Κάθε ιστορία φέρει τον αυθεντικό της τίτλο, αλλά και έναν υπότιτλο, που είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο διασκευαστής, κοιτά τις ιστορίες. "Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα μέρες", φέρει τον υπότιτλο "Ποιος είναι ο πιο πλούσιος", ενώ το "Από τη Γη στη Σελήνη", φέρει τον υπότιτλο "Το κανόνι της ειρήνης".
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, στο εγχείρημα του αυτό, παίρνει τις ιστορίες του Βερν ως αφορμή για να μιλήσει για κάτι νέο. Επιλέγει να εστιάσει το συγγραφικό του φακό σε μια πτυχή της ιστορίας και να την κάνει άξονα της διήγησης του. Και κάπως έτσι οι ιστορίες του Βερν γίνονται και δικές του.
Η αριστοτεχνική εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, συνδυάζοντας την ζωγραφική με το κολάζ, συμπληρώνει μοναδικά το κείμενο, που δεν θα ήταν ίδιο χωρίς όλες αυτές τις μικρές, κρυμμένες πολλές φορές λεπτομέρειες που όμως φωτίζουν ή επεκτείνουν όσα ο συγγραφέας λέει ή επιλέγει να μην πει.
Η ζωγραφιές της φωτίζουν όχι μόνο την υπόθεση με νέα στοιχεία, αλλά και την προσωπικότητα των πρωταγωνιστών. Μεταφέρει με μη λεκτικό τρόπο σημαντικά μηνύματα στον αναγνώστη, σχετικά για την εξέλιξη και την κατανόηση της ιστορίας.
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου καταφέρνει να μας προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από μια διασκευή, ή μια σύντομη περίληψη των έργων του Βερν. Καταφέρνει να μας προβληματίσει
Στο γύρο του κόσμου, και μέσα από το διάσημο ταξίδι του Φιλέα Φογκ, αναρωτιόμαστε, πως πραγματικά μετράται ο πλούτος. Σε χρήμα, σε χρόνο, σε εμπειρία, σε αισθήματα, σε ανθρωπιά, ή μήπως σε γενναιότητα. Και τι αξίζει να θυσιάσεις για να κερδίσεις ένα όνειρο. Και μήπως αυτό που μοιράζεις και μοιράζεσαι είναι αυτό που σε πλουτίζει.
Στο βιβλίο Από τη Γη στη Σελήνη, βλέπουμε το διάσημο οπλοποιό Ιμπυ Μπαρμπικέιν, εκείνον που οφείλει τον πλούτο, και τη δόξα του στην ύπαρξη των πολέμων, να αναλογίζεται το αγαθό της Ειρήνης. Και αυτός ο ίδιος άνθρωπος να θέτει στην υπηρεσία του καλού την άριστη γνώση που έχει στην κατασκευή όπλων. Και να αποφασίζει να φτιάξει ένα κανόνι, όχι για να στοχεύσει τους εχθρούς, αλλά για να στοχεύσει τη γνώση και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Και να ενώσει κάτω από το τολμηρό του εγχείρημα, να στείλει μια εξερευνητική οβίδα στη Σελήνη, τους ανθρώπους όλου του κόσμου, μα και εκείνον που κάποτε ήταν ορκισμένος αντίπαλός του. 
Και αυτή είναι η μεγάλη νίκη της ειρήνης και της γνώσης, ότι καταφέρνει να ενώσει τους ανθρώπους κάτω από έναν μεγάλο σκοπό. Ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να γκρεμίσει και τη δύναμη να χτίσει. Έχει την δύναμη να υποτάξει και τη δύναμη να συνεργαστεί. Και αυτό μπορεί να το κάνει με κάθε μέσο. Ακόμα και ένα κανόνι, μπορεί να γίνει το κανόνι της Ειρήνης, της Γνώσης, της Προόδου. Μέσα από τη μεταφορά της ιστορίας του Βερν ο Αντώνης Παπαθεοδούλου κάνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν είναι υπάρχουν "καλά" και "κακά" μέσα, ούτε πονηρή ή αγαθή γνώση, υπάρχει μόνο ηθικός ή ανήθικος τρόπος να χρησιμοποιήσεις και τα δύο. 
Ένα υπέροχο και εξαιρετικά προσεγμένο εκδοτικό εγχείρημα που ανυπομονούμε να χαρούμε και τους νέους του καρπούς.

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος











Σχόλια