Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (η παράσταση)

Πριν λίγες μέρες, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την νέα παράσταση της παιδικής σκηνής της Μαριάννα Τόλη στο Θέατρο Βασιλάκου, τον "Μεγάλο περίπατο του Πέτρου."

Τη μεταφορά επί σκηνής του βιβλίου της Αλκης Ζέη, έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Τάκης Τσαμαργιάς, σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη, οι οποίοι με τη σύμπραξη εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών, μας προσφέρουν μια φροντισμένη παράσταση, που εμπνέει, συγκινεί και μας θυμίζει όλους τους λόγου που το κείμενο της αγαπημένης συγγραφέως θεωρείται κλασσικό.

Η υπόθεση, θαρρώ γνωστή στους περισσότερους, ξεκινά με την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, που βρίσκει τον εννιάχρονο Πέτρο και την οικογένειά του στο σπίτι τους, σε μια συνηθισμένη γειτονιά της Αθήνας. Μέσα από τον πέρασμα των μηνών και των χρόνων της Ιταλογερμανικής κατοχής, ο Πέτρος θα κάνει πολλούς περιπάτους μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα μα και ένα μεγάλο, συμβολικό περίπατο, που θα τον οδηγήσει απότομα από τον ασφαλή τόπο της παιδικότητας, σε μια εφηβεία δύσκολη και σκληρή, που όμως ποτέ δεν του στέρησε το κουράγιο, την ευαισθησία και την καλοσύνη του. 

Το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, είναι ένας ανθρωπολογικός χάρτης της εποχής της κατοχής. Και με μεγάλη μαεστρία, ο σκηνοθέτης της παράστασης έχει μοιράσει τους ρόλους του και έχει επιλέξει τα περιστατικά που θα παραστήσει, ώστε αυτή η ανθρωπογεωγραφία, να γίνεται αντιληπτή μέσα στους περιορισμούς της σκηνικής παρουσίασης. Παιδικότητα και ρομαντισμός, σκληρότητα και ευαισθησία, ηρωισμός και μικροπρέπεια, αυτοθυσία και συμφέρον, όλα έχουν τη θέση τους μέσα στο κείμενο και πάνω στη σκηνή, ενώ τα αντιπροσωπευτικά της εποχής σκηνικά και κοστούμια, μεταφέρουν με επιτυχία τον θεατή στην Αθήνα της κατοχής.

Μουσική, φωτισμοί, ηχητικά ντοκουμέντα και η χρήση του video wall σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτείνουν τη συναισθηματική φόρτιση και επιτρέπουν στον θεατή να προσεγγίσει τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών.

Μια εξαιρετική παράσταση, ένα μοναδικό "μάθημα" ιστορίας, για παιδιά και νέους, και ένας ήρωας να θαυμάσεις και να εμπνευστείς. Με την ελπίδα να γίνει η παράσταση, αφορμή ώστε τα παιδιά να πάρουν στα χέρια τους και το αυθεντικό κείμενο.Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς,  Διασκευή:  Σάββας Κυριακίδης,   Τάκης Τζαμαργιάς,    Σκηνικά - Κοστούμια:  Εδουάρδος Γεωργίου,    Μουσική:  Δημήτρης   Ζαβρός   Στίχοι:  Νέβι Κανίνια,  Κίνηση:  Φρόσω Κορρού,     Φωτισμοί:  Σάκης Μπιρμπίλης,    Video:  Χρήστος Δήμας,    α΄Βοηθός Σκηνοθέτη:  Τζαμαργιάς Χρήστος,  β΄Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη, Βοηθός Σκηνογράφου /Ενδυματολόγου:  Φιλάνθη Μπουγάτσου  ,Φωτογράφος παράστασης : Μωρίς  Γκορμεζάνος, Σχεδιασμός Μακιγιάζ:Olga Faleichyk


Διανομή ρόλων (με αλφαβητική σειρά):    

Λητώ Αμπατζή, Αλέξης Βιδαλάκης, Βαγγέλης Ζάπας, Δημήτρης Μάριζας, Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, Παναγιώτα Μπιμπλή, Ελπίδα Νικολάου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Δανάη Μικέδη – Προδρόμου, Βασίλης Ντάρμας ,Στράτος Σωπύλης, Μαρία Τσιμά   

Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου _Μαριάννα Τόλη

Κάθε Κυριακή 11:30 & 15:00

Προπώληση: Viva.gr

Κρατήσεις Θέσεων

211 01 32 002 ~ 005  Ώρες ταμείου 13.00-21.00

Εισιτήρια: Νεανικό (κάτω των 17): 10€

Ενήλικες: 12€

Ομαδικές Κρατήσεις, 

Παραστάσεις για σχολεία, καθημερινές στις 10.30

Τηλ. Επικ.: 6944310395

Σχόλια