Ο Φύλλος

Ένα υπέροχο, σύγχρονο παραμύθι. Μια ιστορία “περιβαλλοντικής φαντασίας” για τον αρχέγονο δεσμό ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Μια ιστορία για τη σημασία της φιλίας, την σπουδαιότητα της μνήμης, την ομορφιά της ελευθερίας και την ανάγκη σεβασμού της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της.
Παράλληλα αποτελεί ένα λογοτεχνικό δοκίμιο πάνω στο μεγαλείο και την μικρότητα του ανθρώπου. Του ανθρώπου, που κρύβει μέσα του μια πράσινη όαση, μια φτερωτή ψυχή και έναν ωκεανό όνειρα. Αλλά κι εκείνου που φωλιάζει μέσα του ένα άγριο αρπακτικό που διψά για αίμα και κρύβει την ασχήμια του κάτω από το ατσάλινο προσωπείο του εγωισμού.
Η ιστορία του Φύλλου, του μικρού Δενδράνθρωπου, που από το καταφύγιο της φύσης βρέθηκε μόνος και κυνηγημένος στο κολαστήριο μιας μεγαλούπολης, μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος ξεχνά την καταγωγή του. Τι γίνεται όταν αποκόπτεται από τις ρίζες του. Όταν αναγκάζεται να απεκδυθεί τα φτερά της ψυχής του. Όταν υψώνει τείχη που κλείνουν τον δρόμο, που άλλοτε τον ταξίδευε στη ελευθερία, στο όνειρο, στη χαρά της συνύπαρξης.
Η αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, η αποξένωση του από τη φύση, από τον συνάνθρωπο, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό, είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας. Η ζωή στις μοντέρνες μεγαλουπόλεις, όπου η μοναξιά, ο φόβος και ο θόρυβος, έχουν πάρει τη θέση της συντροφικότητας, της ονειροπόλησης, της δημιουργίας αποτυπώνεται με πολύ άμεσο τρόπο.
Όμως η ιστορία της Έλενας Γλωσσιώτη, γίνεται και μια βαθιά εσωτερική φωνή, Μια φωνή που μας σπρώχνει να ανακαλύψουμε το αληθινό μας πρόσωπο μέσα σε ένα κίβδηλο κόσμο. Είναι μια στιγμή ησυχίας μέσα στη βουή της σύγχρονης πραγματικότητας. Είναι η στάση, απέναντι στην ατελεύτητη κίνηση που δεν οδηγεί κάπου. Είναι η βαθιά γνώση, απέναντι στην επιδερμική πολυπραγμοσύνη του σήμερα.
Μας δίνει όμως και την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την βαθιά θεραπευτική επίδραση που έχει η φύση πάνω στον άνθρωπο. Αυτή, που γίνεται τραύμα όταν ο δεσμός των δύο διαταράσσεται. Και ο σύγχρονος άνθρωπος είναι βαθιά πληγωμένος...
Μέσα από την ιστορία του Φύλλου, η συγγραφέας καταφέρνει να φωτίσει ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη. Μας δείχνει έναν αυθεντικό τρόπο να ζεις και έναν σπουδαίο τρόπο να πεθαίνεις. Μας αποκαλύπτει πως μοιάζει να σου ανήκει πραγματικά η ζωή που ζεις, αλλά και ο τρόπος και ο τόπος να πεθάνεις. Πως είναι να χαίρεσαι την συνύπαρξη, την καθημερινή ευτυχία που δεν ζητά πολλά για να ανθίσει και έτσι ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά, κάποτε να ριζώνεις στη γη που σε γέννησε, αλλά και στη συνείδηση των απογόνων σου. 
Η ιστορία της είναι ένας καθρέφτης και μια γέφυρα ταυτόχρονα. Να δεις αυτό που είσαι, αυτό που ονειρεύεσαι και δρόμος να το συναντήσεις.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που πολύ δίκαια βρέθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας της χρονιάς που τελειώνει.

Συγγραφέας: Ελένη Γλωσσιώτη
Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
Ενα video που βρήκα πολύ ταιριαστό.
https://vimeo.com/187181616

Σχόλια