Δεν θα σε πειράξει κανείς

Ο Βασίλης Κουτσιαρής στο νέο του βιβλίο, καταπιάνεται με ένα θέμα δύσκολο. Το θέμα της ασθένειας μέσα στην οικογένεια.
Μέχρι σχεδόν το τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης δεν μπορεί να εξηγήσει την συμπεριφορά του μικρού γάτου Ματία, που ένα πρωί, πριν πάει στο σχολείο, κλείνεται στο μπάνιο και ξυρίζει την όμορφη γούνα από το κεφάλι του, ενώ την επόμενη μέρα σειρά έχουν τα υπέροχα, μακριά μουστάκια του.

Ο μικρός, άλλοτε ζωηρός και κεφάτος γάτος, θα γίνει στόχος εμπαιγμού από τους συμμαθητές του, λόγω της διαφορετικής του εμφάνισης.  Δίπλα του θα βρεθεί μόνο η δασκάλα του, στην οποία θα μιλήσει και θα εξηγήσει την περίεργη συμπεριφορά του, χωρίς ακόμα ο αναγνώστης να έχει μάθει την αιτία της.

Η εξήγηση θα δοθεί, όταν οι γονείς του Ματία, επιστρέφουν από το νοσοκομείο στο σπίτι με τον μικρό αδελφό του. Έχοντας αρρωστήσει βαριά και έχοντας χάσει την γούνα και τα μουστάκια του, καταλαβαίνουμε ότι η πράξη του Ματία, ήταν μια πράξη αγάπης και συμπαράστασης προς τον αδελφό του. Μα περισσότερο ήταν μια πράξη κυματοθραύστης της περιέργειας, της κοροϊδίας, των ανόητων σχολίων των άλλων. Ο Ματίας θέλησε να ανοίξει τον δρόμο για τον αδελφό του. Θέλησε να στοχοποιηθεί ο ίδιος,  έτσι ώστε να μην τραβήξει όλα τα αδιάκριτα, σκληρά βλέμματα ο αδελφός του.

Η ιστορία, είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και την ανιδιοτελή αγάπη. Είναι μια ιστορία θάρρους και ψυχικού μεγαλείου. Δεν είναι μια αυτονόητη ιστορία αδελφικής αγάπης.
Και μπορεί η πράξη του Ματία, να μην αναιρεί τον πόνο, τον κόπο, το ταξίδι του μικρού αδελφού του μέχρι την πλήρη ίαση, γίνεται όμως η διαβεβαίωση που χρειάζεται για να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ξέροντας ότι δεν θα τον πειράξει κανείς.

Οι υπέροχες, ζεστές, γεμάτες συναισθηματικούς υπαινιγμούς, ζωγραφιές της Κατερίνας Βερούτσου, αναδεικνύουν περαιτέρω την ιστορία.

Συγγραφέας: Κουτσιαρής Βασίλης
Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική



Σχόλια