Το μαγικό φίλτρο - Η παράσταση

Είχα την χαρά να παρευρεθώ, παρέα με τα παιδιά φυσικά, στην πρεμιέρα της νέας παιδικής παράστασης του Θεάτρου Κάτω από τη Γέφυρα, με τίτλο "Το μαγικό φίλτρο", από το ομότιτλο, οικολογικό παραμύθι του βραβευμένου Γερμανού συγγραφέα Μίκαελ Εντε.  Τα παιδιά που είχαν διαβάσει παλιότερα το βιβλίο, ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να δουν τις περιπέτειες του Δρ.Παλαβούλη και της θείας Τυράννιας, να ζωντανεύουν στη σκηνή.

Παλαβούλης και Τυράννια λοιπόν, απεργάζονται το τέλος του κόσμου, λίγο πριν την αυγή του νέου έτους, ξεπληρώνοντας το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τον Άρχοντα του Σκότους. Αν δεν τα καταφέρουν θα εξαερωθούν και η γνώση, αλλά και το χρήμα που κατέχουν θα γίνει... καπνός. Εμπόδιο στα σχέδιά τους θα σταθούν μια γάτα και ένα κοράκι, κατάσκοποι του συμβουλίου των ζώων, που με την απίστευτη γενναιότητά τους, θα μας δείξουν τι γίνεται όταν θέλεις κάτι και το θέλεις πολύ! 

Κρατώντας αναλλοίωτο το σκελετό της υπόθεσης, η σκηνοθέτης και ηθοποιός Κων/να Σαραντοπούλου, καταφέρνει να μεταδώσει στα παιδιά, μεγάλα και μικρότερα, όλο τον προβληματισμό σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την μετατροπή του ανθρώπου σε μια ανελέητη μηχανή καταστροφής. Με καύσιμο το χρήμα και έχοντας στο τιμόνι την επιστήμη, η μηχανή αυτή καταστρέφει συστηματικά και με μανία την ομορφιά και τον πλούτο τούτου του πλανήτη, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τον ίδιο της τον εαυτό.

Η προαιώνια μάχη του καλού με το κακό, βρίσκουν τους εκφραστές, αλλά και τους συμμάχους τους στο έργο του Μίκαελ Έντε, ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και με προεκτάσεις πολιτικές, αφού δεν διστάζει να καταδείξει τη διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική, την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και την δυσκολία του σύγχρονου ανθρώπου να απαρνηθεί τις ανέσεις και τη βολεμένη ζωή του, έστω κι αν κατανοεί το αδιέξοδο αυτής της στάσης. Η διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση και η επιλογή του συγγραφέα να τοποθετεί στη θέση των σωτήριων δυο μικρά, ακίνδυνα, ζωάκια, δείχνει προφανώς ότι η λύση δεν έρχεται πάντα από εκεί που την περιμένουμε και σίγουρα δεν είναι θέμα μεγέθους ή δύναμης αλλά θέλησης και αποφασιστικότητας. 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και παρά το σοβαρό του θέματός της, είναι εξαιρετικά διασκεδαστική και στημένη έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτή από όλους  Χορός. τραγούδι με νόημα, υπέροχα σκηνικά και κουστούμια, που όμως διαφυλάσσουν τη σκηνική οικονομία, αστεία και ευτράπελα, φτιάχνουν μια παράσταση για όλη την οικογένεια που ο καθένας θα πάρει αυτό που μπορεί και καταλαβαίνει και όλοι θα ψυχαγωγηθούν με τον καλύτερο τρόπο. 

Ιδανική επιλογή και για σχολεία! 



Έναρξη: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 3:00 μ.μ.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Διάρκεια: 80΄


Συντελεστές:
Θεατρική μεταφορά: Γιάννης Θ. Οικονομίδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Μουσική: Σάκης Τσιλίκης
Σκηνικό: Κωστής Γεωργίου
Κοστούμια: Γιοβάννα Πρασίνου
Χορογραφία: Μυρσίνη Καταλειφού
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Αυγουστίνος Ρεμούνδος (Βούλης Παλαβούλης)
Κώστας Κλάδης (Αγάθων Σκουληκαντέρας-Γεροχρόνος)
Χριστίνα Σιώμου (Ροζαλία η γάτα)
Οδυσσέας Κιόσογλου (Ιάκωβος το κοράκι)
Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου (Τυράννια Στριγκλίδου)



Σχόλια