Η Φάρμα των ζώων είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του περασμένου αιώνα. Γραμμένο μεταξύ 1943-1944, αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν, καταφέρνουν να τον διώξουν και να πάρουν τη διοίκηση της φάρμας στα...πόδια τους. Θεσπίζουν επτά απαράβατους νόμους τους οποίους υπόσχονται να τηρούν με ευλάβεια και με πολύ δουλειά καταφέρνουν να κάνουν την φάρμα τους ένα καλύτερο μέρος να ζεις. Αυτό, μέχρι το σημείο που τα γουρούνια θα συγκεντρώσουν περισσότερη εξουσία από τα υπόλοιπα ζώα. Τα χρόνια περνούν και το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας αναφέρεται στη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων μετά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους καθώς και την στρέβλωση που η εξουσία φέρνει στις αρχικές προθέσεις και στόχους της επανάστασης.
Όπως διαβάζουμε στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia, "στο βιβλίο αντανακλώνται τα γεγονότα που οδήγησαν στη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και ακολούθως στη Σταλινική περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Όργουελ, δημοκρατικός σοσιαλιστής, ήταν επικριτής του Ιωσήφ Στάλιν και εχθρικός προς τη Σταλινική Μόσχα, ειδικά μετά τις εμπειρίες του με το ΝιΚαΒεΝτέ και τον Ισπανικό Εμφύλιο, ενώ είχε δραστηριοποιηθεί εναντίον της ιδεολογίας του Σταλινισμού. Πίστευε ότι η Σοβιετική Ένωση, μετεξελίχθηκε σε μία βάναυση δικτατορία, θεμελιωμένη σε μία ιδιαίτερη προσωπικότητα και ενισχυμένη από την κυριαρχία του τρόμου".
Το βιβλίο με αλληγορικό τρόπο, θίγει την διαφθορά που επιφέρει η εξουσία, το ρόλο της προπαγάνδας και του εκφοβισμού στην εγκαθίδρυση οποιουδήποτε μη δημοκρατικού καθεστώτος, το ρόλο του ελέγχου της πληροφορίας, της διαστρέβλωσης της ιστορίας προς όφελος των κυβερνώντων. Φυσικά δεν στηλιτεύει μόνο τα καθεστώτα, αλλά και τους πολίτες τους, που στο όνομα της ευταξίας, της προσωπικής ευημερίας και υπό το καθεστώς του φόβου, είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν και να θυσιάσουν, όχι μόνο τις προσωπικές τους ελευθερίες, αλλά και τα κεκτημένα πολυετών αγώνων. Η εξουσία στηρίζεται στο ευμετάβολο της μάζας και χρησιμοποιεί τη λήθη, ώστε να ερμηνεύσει την ιστορία κατά το δοκούν.
Υπό την έννοια αυτή, το βιβλίο του Όργουελ, παραμένει ένα τραγικά επίκαιρο βιβλίο, που ξεπερνά την πολιτική συγκυρία που το γέννησε και αντικατοπτρίζει πολλά από τα ολοκληρωτικά (και μη) καθεστώτα και φαινόμενα του καιρού μας. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί, μπορούν να ταυτιστούν με σύγχρονα πρόσωπα ή και θεσμούς και αποδεικνύουν την κοινότητα της ανθρώπινης φύσης ανεξαρτήτως εποχής.
Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για εφήβους από 12 ετών, που μεταμορφώνεται με τις μοναδικές εικόνες του Chris Mould και την εγγυημένα επιτυχημένη μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη.
Συγγραφέας: George Orwell
Εικονογράφος: Mould Chris
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου