Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο.

Τέσσερεις μαθητές, που φαινομενικά δεν τους ενώνει τίποτα, πέραν του ότι φοιτούν στο ίδιο σχολείο, τέσσερεις “χαμένοι”, ιδιαίτεροι χαρακτήρες, θα βρεθούν να ακροβατούν σε μια ρωγμή του χρόνου. 

Ο Ντίνος Λούλης μαθηματική διάνοια, με μυαλό που κόβει σαν ξυράφι, συναντιέται με τον Αντώνη Χρυσό, βαρύ χεβιμεταλά, με μαλλιά που κρύβουν το ένα μάτι. Στην παρέα μπαίνει και ο Στέφανος Αυγερινός, ο χειρότερος μαθητής του σχολείου και γιος της διευθύντριας, ενώ η Λίζι Γκριν, η μυστήρια καινούρια μαθήτρια από την Αμερική, που ξέρει πράγματα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει, είναι εκείνη που θα συμπληρώσει το κλαμπ των χαμένων. Οι τέσσερεις τους θα ακολουθήσουν το μυστήριο φως που βλέπουν κάθε μέρα, την ίδια ώρα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, και θα ανακαλύψουν πολύ περισσότερα από αυτά που φαντάζονταν. 

Σε αυτό το νέο της μυθιστόρημα η Άννα Κουππάνου, συναρπάζει τους νεαρούς αναγνώστες με μια φανταστική ιστορία μυστηρίου, με αρκετή δράση, που καταφέρνει να κρατά ψηλά το ενδιαφέρον τους σε όλη του την έκταση. Το βιβλίο βρίθει, επιστημονικών θεωριών, σχετικά με το χωροχρόνο, δοσμένων όμως με εύληπτο τρόπο και αποτελεί ένα θαυμάσιο έναυσμα για την περαιτέρω ενασχόληση των παιδιών με τις φυσικές επιστήμες.

Οικογενειακά μυστικά, αρχαία κειμήλια, φαντάσματα και ναυάγια του παρελθόντος, εισβάλουν στο παρόν, μπλέκονται με τις εξελίξεις του σήμερα, δημιουργώντας ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το χάος του χρόνου, στο οποίο οι ήρωες καλούνται να βαδίσουν, με το κίνδυνο το χάος να τους καταπιεί. Ταυτόχρονα, η ιστορία εστιάζει στις σχέσεις που αναπτύσσουν οι έφηβοι μεταξύ τους αλλά και με τους γύρω τους, τα στερεότυπα και τον τρόπο που αυτά καθορίζουν σε πολλές περιπτώσεις τη συμπεριφορά των ίδιων αλλά και των άλλων απέναντί τους, χωρίς παρόλα αυτά η ταυτότητα των ηρώων να μας αποκαλύπτεται πλήρως .

H συγγραφέας, χειρίζεται καλειδοσκοπικά την έννοια του χρόνου και καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να σπάσει σε μικρά, πολύχρωμα κομμάτια το παρόν και το παρελθόν, το πραγματικό και το φανταστικό, συνθέτοντας μια ιστορία όπου όλα είναι πιθανά και το παρόν δεν είναι τίποτα άλλο από μια μόνο εκδοχή της πραγματικότητας. Αυτή η αίσθηση, ότι όλα είναι πιθανά και το απρόβλεπτο μπορεί τελικά να ορίσει το παρόν σαν μια εξίσου πιθανή εκδοχή του, είναι το μεγάλο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει ο νεαρός αναγνώστη από το βιβλίο, ένα βιβλίο του οποίου την συνέχεια αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον! 


Συγγραφέας: Κουππάνου Άννα

Εκδόσεις: Πατάκη


Σχόλια