Η ζωή είναι...

Είναι κάποια βιβλία που δεν έχουν ηλικιακό κοινό. Που στις σελίδες τους θα βρεις συμπυκνωμένη την
σοφία δεκάδων βιβλίων που μπορεί να έχεις διαβάσει, στίχων που έχεις τραγουδήσει, συζητήσεων που έχεις κάνει με τον εαυτό ή φίλους. Είναι βιβλία, που θα χρειαστούν μερικές μόνο αράδες για να σου αποκαλύψουν μυστήρια,  να σου θυμίσουν που ξεκίνησε να πας και ποιος έγινες στην  πορεία, να σου δείξουν ξανά από την αρχή τι είναι σημαντικό.

Ένα τέτοιο βιβλίο, είναι το βιβλίο της Ame Dyckman. Που το ανοίγεις και σε παρασύρει απροσδόκητα στη δίνη του, για να σου δείξει από την αρχή τι είναι η ζωή. Όχι για να σου δώσει απαντήσεις, μόνο να σε ξυπνήσει, να σε ταρακουνήσει, να σε κάνει να θυμηθείς την έκπληξη με την οποία κάποτε αντίκρυσες τον  κόσμο. 

Να σου μιλήσει για το απροσδόκητο δώρο που είναι η ζωή. Που σου χαρίζεται και περιμένει από σένα να τη γευτείς, να τη χαρείς με όλη την καρδιά και τις αισθήσεις σου. Που σε παίρνει από το χέρι και δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Που ανοίγεται μπροστά σου να την περπατήσεις, μα δεν σου δίνει χάρτη. Που δεν έρχεται με οδηγίες χρήσεως, μόνο φορτωμένη υποσχέσεις και εκπλήξεις, όχι πάντα ευχάριστες. Που μπορεί να είναι παράξενη, παράφορη, άδικη, συναρπαστική, τρομακτική, περιπετειώδης, σκληρή, όμως δεν σταματά μπροστά σε τίποτα και πάντα έχει τρόπο να σε τραβάει μπροστά. Γιατί ακόμα κι όταν φοβάσαι, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, όταν όλα μοιάζουν μπερδεμένα, η ζωή δεν σταματά να σε εκπλήσσει και να βρίσκει τρόπους να σου δείχνει ότι είναι όμορφη. "Παράξενη αλλά όμορφη. Γι΄αυτό να αγαπάς τη Ζωή σου! Γιατί όταν την αγαπάς...η Ζωή θα σου ανταποδώσει την αγάπη της."

Το βιβλίο της Ame Dyckman με την λιτή, όμορφη, πολύχρωμη εικονογράφηση της Cori Doerrfeld, μπορεί τυπικά να απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών, αλλά είναι ένα υπέροχο δώρο να κάνετε στον εαυτό σας και εκείνους που αγαπάτε. Και  σίγουρα δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ταιριαστό δώρο για έναν έφηβο που περνά το κατώφλι της ενηλικίωσης.  Να τους το χαρίσετε σαν μπούσουλα, σαν μια ευγενική υπενθύμιση των θαυμάτων της ζωής που ανοίγεται μπροστά τους.  

Συγγραφέας: Ame Dyckman

Εικονογράφος: Cori Doerrfeld

Εκδόσεις: Διόπτρα


Σχόλια