Τα νέα βιβλία της Γιώτας Αλεξάνδορυ

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου, είναι γνωστή μέσα από τα έργα της για την ευαισθησία της απέναντι στα παιδιά, την ενασχόλησή της με τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες. Είναι επίσης γνωστή για το ρομαντισμό, την τρυφερότητα, και το χιούμορ με τα οποία ντύνει τις ιστορίες της.

Τα δύο τελευταία βιβλία της δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. 

Το Μάντρα, Μάντρα τι μαγειρεύεις; , κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που πέρασε και συνάντησε τη ζεστή ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού. Η μικρή μαγισσούλα Μάντρα, κόντρα σε όλα τα στερεότυπα και τη φοβερή μαμά της, την Αρχιμάγισσα,  που θεωρεί το μέλλον της κόρη της προδιαγεγραμμένο και "λαμπρά σκοτεινό", αντιστέκεται στις προσδοκίες των άλλων για την ίδια και δεν χάνει ευκαιρία να δείξει τον τρυφερό, χρωματιστό, γεμάτο συμπόνια και αγάπη χαρακτήρα της. Ένα χαρακτήρα που δεν προσιδιάζει σε μια μέλλουσα μάγισσα, η οποία οφείλει εξ ορισμού να είναι σκληρή, αντιπαθητική, σκοτεινή και απέραντα μοχθηρή. 

Κάνοντας την μία μαγική γκάφα μετά την άλλη και φέρνοντας τη μαμά και τις δασκάλες της σε σημείο λιποθυμίας, η Μάντρα αποφασίζει να ακολουθήσει την καρδιά της. Κόντρα στο "βαρύ" της όνομα και στο σπουδαίο οικογενειακό παρελθόν (φανταστείτε ότι η θεία της ήταν η μάγισσα που παγίδευσε τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ, ενώ η γιαγιά της εκείνη που ξεγέλασε την Ωραία Κοιμωμένη), η Μάντρα προχωρά μπροστά με θάρρος και την απόφαση να χαρεί τη φωτεινή πλευρά της ζωής, αφήνοντας το χρόνο να αποκαλύψει τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις της. 

Μια ιστορία απελευθερωτική και αισιόδοξη, μια ιστορία για την ακούσουμε όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, που συχνά προβάλουμε πάνω στα παιδιά τις δικές μας προσδοκίες, τα δικά μας ανεκπλήρωτα όνειρα και πνίγουμε όχι μόνο τη φωνή και την ελευθερία τους, μα και την δυνατότητα να χτίσουν μια ζωή χαρούμενη και ισορροπημένη μέσα από όλα εκείνα που αγαπούν να κάνουν και να είναι. 

Το βιβλίο Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί και ένα όνειρο, κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο. Είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα βιβλία της συγγραφέως. Με λόγο ποιητικό και μια πολύχρωμη εικονογράφηση, γεμάτη με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, καταφέρνει να μας μιλήσει για το δύσκολο θέμα της μακροχρόνιας νόσησης στην παιδική ηλικία. 

Η ιστορία κινείται, ή μάλλον ταξιδεύει σαν πάνω στις νότες της μουσικής, από το παρελθόν στο παρόν, από το φόβο στην ελπίδα, από τον πόνο στη συμπάθεια και από τον μύθο στην αλήθεια. Η παρηγορητική δύναμη της μουσικής και του γέλιου, γίνονται τα όπλα, που κάποτε ως παιδί βοήθησαν τον μικρό Ζήση να παλέψει την ασθένεια και τώρα ως ενήλικα γιατρό του δείχνουν τον τρόπο να γίνει ο ίδιος θάρρος για τα παιδιά που το(ν) χρειάζονται. Φορώντας την κόκκινη μύτη του, με το βιολί του στο χέρι και το αστειοσκόπιο του κρεμασμένο στο στήθος, χορεύει με το φόβο, αποκρούει τα βέλη της ασθένειας και στέκεται δίπλα στους υπερήρωες της διπλανής πόρτας: τα παιδιά που νοσούν, τους γονείς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές.

Στην ιστορία της Γιώτας Αλεξάνδρου όλοι οι ήρωες φορούν στολή: τη διάφανη και ακριβή στολή της ενσυναίσθησης, της συμπόνιας, της τρυφερότητας. Και όλοι έχουν μια εκπληκτική υπερδύναμη: τη δύναμη να ελπίζουν, να αγαπούν ανυπόκριτα και να χαμογελούν μέσα στη θύελλα που απειλεί να διαλύσει τη ζωή τους. Οι γενναίοι ήρωές της κοιτούν κατάματα το φόβο και τον πόνο και του αντιγυρίζουν, το χαμόγελο την αισιοδοξία, την καρτερικότητα, τη συντροφικότητα, την ελπίδα. 

Η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα που σε κατακλύζει διαβάζοντας την ιστορία: ευγνωμοσύνη για εκείνους που αντέχουν να μας κρατούν το χέρι μέσα σε κάθε τρικυμία, όσο μεγάλη και αν είναι, ευγνωμοσύνη για εκείνους που κάθε μέρα ντύνονται το ενδιαφέρον και απεκδύονται τους δικούς τους φόβους, τα δικά τους προβλήματα, για να μπορέσουν να σταθούν δυνατοί και με χαμόγελο δίπλα σε εκείνους που τους χρειάζονται.

Τα βιβλία είναι ιδανικά για παιδιά από 5 ετών.


Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου

Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου (Μάντρα, Μάντρα, τι μαγειρεύεις;)

                        Francesca Cosanti (Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί και ένα όνειρο)

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 

                        


Σχόλια