Οι ξένοι

Ο Ουρουγουανός συγγραφέας και εικονογράφος Alfredo Soderguit, φτιάχνει μια ιστορία που πρωταγωνιστεί ένα ζώο της Λατινοαμερικάνικης πανίδας, ο υδρόχοιρος ή καπιμπάρα. Πρόκειται για  φυτοφάγο ζώο που ζει κοντά σε βάλτους και περνά μεγάλο μέρος της ημέρας του μέσα στο νερό, ομοιάζοντας πολύ στις συνήθειες με τον αφρικανικό ιπποπόταμο.
Αυτά λοιπόν τα μικρά, τριχωτά, παράξενα στην όψη ζωάκια, φτάνουν σε έναν κοτέτσι, ζητώντας καταφύγιο, καθώς έχει φτάσει η εποχή του κυνηγιού και πρέπει να κρυφτούν.
Οι κότες επιφυλακτικές και κάπως καχύποπτες, θα αρνηθούν να μοιραστούν τον αχυρώνα μαζί τους και θα τους ζητήσουν να παραμείνουν σε κάποια απόσταση. Είναι άλλωστε, πολύ μαύρα, πολύ τριχωτά και πολύ μεγάλα για να τα εμπιστευτούν. 
Είναι όμως, και πάλι τα "παιδιά", ένας νεοσσός και ένα μικρούλι καπιμπάρα που θα κάνουν το πρώτο βήμα, θα επιχειρήσουν το πλησίασμα, γιατί για τα παιδιά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, μεγαλύτερη πρόκληση από το παιχνίδι, από το μαζί. Και στο παιχνίδι όλες οι διαφορές εξαφανίζονται.
Οι μέρες θα συνεχίσουν να περνάνε με την ίδια ρουτίνα, με την ίδια καχυποψία, μέχρι που ένα περιστατικό θα κάνει τις κότες να δουν τους προσωρινούς επισκέπτες με άλλο μάτι. Θα ανοίξουν τις πόρτες του κοτετσιού και τις καρδιές τους να τους υποδεχτούν και όταν έρθει η ώρα εκείνοι να φύγουν, κάτι θαυμαστό θα συμβεί!

Ο Alfredo Soderguit, γράφει και εικονογραφεί μια πολυεπίπεδη ιστορία που μιλά για την υπέρβαση των προκαταλήψεων και την αμφισβήτηση του κατεστημένου. Ο συγγραφέας δεν επικεντρώνεται μόνο στην αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και στην επανεξέταση όσων θεωρούμε δεδομένων, όσων μας προσφέρουν μια επίφαση ασφάλειας, μα που σχεδόν ποτέ δεν είναι χωρίς κόστος. 

Το ανατρεπτικό τέλος της ιστορίας, μέσα από το συμβολισμό του, μας καλεί να δουλέψουμε για την επίτευξη μιας κοινωνίας αποδοχής, αλληλεγγύης και συνύπαρξης, μιας κοινωνίας όπου η διαφορετικότητα θα είναι η δύναμή μας, και όχι αιτία διαμάχης, θα είναι ο διαλεγμένος από εμάς τους ίδιους, και όχι από τη φύση,  μηχανισμός επιβίωσης και ευημερίας. Μαζί μπορούμε πιο πολλά, πιο καλά, πιο άμεσα!

Η λιτή και ανεπιτήδευτη διήγηση συνδυάζεται άψογα με την απλή, αλλά πολύ εκφραστική εικονογράφηση. Οι απλές γραμμές προσδίδουν στην ιστορία μια αίσθηση αθωότητας, ενώ η ασπρόμαυρη εικονογράφηση με μόνες τις αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου να διαφοροποιούνται, τραβούν την προσοχή του αναγνώστη αποκλειστικά τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. 
Μια υπέροχη ιστορία για παιδιά από 5 ετών.

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Alfredo Soderguit
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο








Σχόλια