Τι να κάνεις όταν ανησυχείς υπερβολικά

 Δεν μπορώ να πω ότι είναι φίλη των βιβλίων αυτοβοήθειας. Νιώθω σαν να προσπαθούν να μου πουλήσουν συμπυκνωμένη σοφία σε συσκευασία δώρου. Κυρίως όμως δεν τα συμπαθώ γιατί συχνά προσπαθούν να απλοποιήσουν κάτι που δεν απλοποιείται και μοιάζει να παραβλέπουν το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σύνθετος και γεμάτος αντιφάσεις όπως και η ίδια η ζωή. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζω ότι για κάποιους λειτουργούν σαν μια πρώτη ώθηση που τους κάνει να νιώσουν πως ίσως μπορούν να αλλάξουν κάτι.

Το βιβλίο της Dawn Huebner, Κλινικής Ψυχολόγου και Σύμβουλου Γονέων, με ειδίκευση στο άγχος της παιδικής ηλικίας, είναι ένας οδηγός διαχείρισης άγχους, που νιώθω ότι πραγματικά μπορεί να δουλέψει. Με εντυπωσίασε η καθαρότητα, η απλότητα και η συνοχή στον τρόπο που παρουσιάζει την έννοια, την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της  υπερβολικής ανησυχίας, αλλά και του τρόπου να τα αντιπαρέλθουμε. 

Με τις εύστοχες αλληγορίες και την ζωηρή, φιλική εικονογράφηση, οι έννοιες γίνονται άμεσα κατανοητές, από μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, με τα πρώτα να χρειάζονται τη συνδρομή των γονιών τους για να αυτορυθμιστούν και τα μεγαλύτερα να μπορούν να εφαρμόσουν εν πολλοίς μόνα τους τις οδηγίες του βιβλίου, ενώ οι δραστηριότητες ζωγραφικής τα βοηθούν να κατανοήσουν με τρόπο πρακτικό και ουσιώδη τα συναισθήματά τους. 

Δεν θα ήταν υπερβολικό να πω, αφού κι εγώ ανήκω στην κατηγορία εκείνων που ανησυχούν πολύ και εύκολα, ότι βρήκα σημεία που και για έναν ενήλικα θα μπορούσαν αυτές οι οδηγίες να είναι χρήσιμες στη διαχείριση του άγχους. 

Το βιβλίο στην εισαγωγή του παρέχει πολύτιμες συμβουλές προς γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντιστές σχετικά με το υπερβολικό άγχος και την επιστημονική εμπειρία πίσω από τους τρόπους διαχείρισης που το συγκεκριμένο εγχειρίδιο προτείνει. 

Αν φροντίζετε ένα παιδί με υπερβολικό άγχος, το βιβλίο των Huebner και Matthews σας προτείνει έναν ήσυχο, γειωμένο τρόπο να το βοηθήσετε. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιανού

Δείτε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς " Τι να κάνεις όταν..."


Σχόλια