Mυστήριο στην αυλή

"Ο εντεκάχρονος Νάσος ζει με τον πατέρα του σ’ ένα σπίτι στην άκρη της πόλης. Ένα πρωί βρίσκει στην αυλή τους τραυματισμένο και λιπόθυμο τον ταχυδρόμο Θανάση Μαντρουλάκη. Καλεί αμέσως την αστυνομία. Οι γιατροί που εξετάζουν τον ταχυδρόμο εκτιμούν πως πάλεψε με κάποιο μεγαλόσωμο άγριο ζώο και τραυματίστηκε γύρω στα μεσάνυχτα…
Τι γύρευε ο Θανάσης Μαντρουλάκης, μέσα στη νύχτα, στo σπίτι του Νάσου; Τι δουλειά έκανε προτού γίνει ταχυδρόμος; Ποιος ήταν ο Μαύρος Λύκος που απειλούσε τον ταχυδρόμο και τι ήθελε απ’ αυτόν;  Πώς θα λυθεί αυτό το μυστήριο, που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο;"

Η Εύα Κασιάρου, γράφει ένα διαφορετικό βιβλίο για τη διαφορετικότητα.
Διαφορετικό, γιατί επιλέγει να ασχοληθεί με το θέμα, ξεπερνώντας χιλιοειπωμένα και χιλιοδιαβασμένα μοτίβα και ήρωες, και επιλέγοντας να θέσει στον κεντρικό ρόλο χαρακτήρες που πραγματικά δοκιμάζουν την ανθρωπιά των κοινωνιών που έχουμε φτιάξει.
Η ιστορία δυο μονογονεϊκών οικογενειών, δυο πατεράδων και των δύο γιων τους, ξετυλίγεται μέσα σε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα για νεαρούς εφήβους. Δύο διαφορετικοί κόσμοι που ένα τυχαίο συμβάν, θα τους φέρει κοντά.
Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι συναρπαστική και ρέουσα. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και σε κανένα σημείο δεν έχεις την αίσθηση ότι η αφήγηση πλατειάζει. Η υπόθεση είναι πολύ καλά δομημένη και μέχρι την τελευταία σελίδα, αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ανατρεπτικές λεπτομέρειες.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πόσο εύστοχα η συγγραφέας έχει καταφέρει να αποδώσει μέσα στην αφήγηση και στο χτίσιμο των χαρακτήρων και των γεγονότων της ιστορίας της, χαρακτηριστικά και ήθη των κοινωνιών που ζούμε.
Μέσα σε δυο μόνο σελίδες παρελαύνουν από το έργο της όλα τα "είδη" των ανθρώπινων συμπεριφορών απέναντι στο διαφορετικό: η περιέργεια, ο φόβος, το μίσος, ο θυμός, η περιφρόνηση, η υπερβολή, η κακία, κατακλύζουν τους "ανθρώπους" που κοιτούν από απόσταση ασφαλείας τα "θηρία" μα είναι εκείνοι, οι "άνθρωποι" που είναι έτοιμοι να τα κατασπαράξουν.
Και είναι ακριβώς αυτή η σφοδρότητα της άρνησης που κάνει στο τέλος να λάμπει η ευγένεια της ψυχής εκείνων που με λογική, γενναιότητα, και αρκετή δόση χιούμορ, προσφέρουν απλόχερα τη φιλία, τη στοργή, και τη συμπαράσταση που κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει ανάγκη.
Ένα αισιόδοξο βιβλίο, μια ιστορία άδολης φιλίας, μέσα σε ένα κόσμο που τόσο εύκολα και αδίστακτα στοχοποιεί οτιδήποτε δεν του μοιάζει.

Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
Εκδόσεις: Κέδρος

Σχόλια