Ιζαντόρα Ντακ

Ένα υπέροχο βιβλίο εμπνευσμένο από την ιστορία της μεγάλης χορεύτριας Ιζαντόρα Ντάνκαν.
Ένα βιβλίο για το χορό, για τα όνειρα που οδηγούν στο πεπρωμένο μας, για τις δυσκολίες και την ανάγκη να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.
Η Ιζαντόρα είναι μια όμορφη μπλε πάπια που γεννιέται και μεγαλώνει στη λίμνη των κύκνων. Και αντίθετα με το γνωστό παραμύθι το κύκνου, η Ιζαντόρα είναι πάπια και θα παραμείνει πάπια μέσα σε μια γειτονία κύκνων. Φαντάζει τόσο παράταιρη και άσχημη σε σχέση με τους όμορφους, γεμάτους χάρη κύκνους.
Η Ιζαντόρα έχει ένα όνειρο. Θέλει να γίνει χορεύτρια, Αγαπάει το χορό όσο τίποτα άλλο και είναι διατεθειμένη να δουλέψει σκληρά για να  πετύχει. Όμως το κλασσικό μπαλέτο δεν φτιάχτηκε για εκείνη. Παραπατάει πάνω στις πουέντ και δεν δείχνει κομψή μέσα στις τουτού. Ο δάσκαλός της αναγκάζεται να τη διώξει από το μάθημα. Η Ιζαντόρα δεν θα χάσει τον πόθο της για το χορό. Γιατί δεν χορεύει μόνο με το σώμα της, χορεύει με την ψύχη της πρώτα! Παρακαλάει το δάσκαλο της απλά να παρακολουθεί τις πρόβες και το βράδυ εξασκεί μόνη αυτό που είδε στο μάθημα. Απελευθερωμένη όμως από το βλέμμα των άλλων, η Ιζαντόρα θα ανακαλύψει έναν νέο χορό. Ένα χορό γεμάτο χάρη, απαλλαγμένο όμως από το τυπικό του μπαλέτου. Θα χορέψει ξυπόλυτη, με μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις και τη χορογραφία. Και θα σχεδιάσει και τους συμμαθητές της να χορεύουν με τον ίδιο τρόπο. Όταν ανακαλύψουν τα σχέδιά της, θα τη χλευάσουν τόσο, που θα αναγκαστεί, να εγκαταλείψει τη λίμνη των κύκνων. Μόνη και με εφόδιο τα όνειρα της, θα φτάσει σε ένα νέο τόπο, όπου θα γίνει αποδεκτή για αυτό που είναι. Όλοι θα θαυμάσουν την ομορφιά και τη χάρη της. Θα θαυμάσουν τον τρόπο που έχει να μιλά και να αφηγείται με το σώμα της.
Στο συναπάντημα της με τα άλλα πουλιά, μερικά από αυτά γνωστά μας από τα κλασσικά παραμύθια, η Ιζαντόρα θα ανακαλύψει τον εαυτό της και την ανάγκη αποδοχής της διαφορετικότητας της. Το ίδιο όμως θα ανακαλύψουν και οι πρώην συμμαθητές της όταν θα ξαναβρεθούν.
Με τον τρόπο αυτό η Στέλλα Μιχαηλίδου μετά την υπέροχη Πολυξένη, δημιουργεί έναν ακόμη ξεχωριστό χαρακτήρα και περιγράφει το ταξίδι του στους δρόμους της ζωής με λυρισμό, ευγένεια και ένα πικρό κάποιες φορές χιούμορ.

Το βιβλίο κοσμείται από τις υπέροχες ζωγραφιές το Απόστολου Βέττα, οι οποίες είναι γεμάτες χρώμα και κίνηση. Με το μπλε της μελαγχολίας να κυριαρχεί, η εικονογράφηση είναι φωτισμένη από τα θερμά χρώματα του πάθους, σε μια έκρηξη αγάπης για τη ζωή κόντρα σε όλα τα εμπόδια.  Οι αέρινες φιγούρες των πουλιών χορευτών στα εσώφυλλα του βιβλίου και όχι μόνο, αποτελούν εξαιρετικά έργα από μολύβι και μεταδίδουν όλη την ενέργεια των σωμάτων που σκιαγραφούν.
Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει βιογραφικά στοιχεία από την αντισυμβατική και τραγική ζωή της μεγάλης χορεύτριας Ιζαντόρα Ντάνκαν, της ξυπόλητος χορεύτρια που θεωρείται μητέρα του μοντέρνου χορού.

Διάκριση: «Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director» για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου στους Απόστολο Βέττα (εικονογράφηση), Σάκη Γεωργιάδη και Εριφύλη Αράπογλου (σχεδιασμός-σελιδοποίηση)

Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικονογράφηση: Απόστολος Βέττας
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Σχόλια