Καλοκαίρι στην πισίνα

Τρία αδέλφια, μια δημοτική πισίνα, ένα εισητήριο ελευθέρας σε αυτή και μερικές μερίδες τηγανητές πατάτες: το βραβευμένο βιβλίο του Will Gmehling, αποδεικνύει ότι με απλά, "καθημερινά" υλικά, μπορεί να φτιαχτεί μια εξαιρετικά απολαυστική ιστορία!

Τα τρία αδέλφια, δυο αγόρια και ένα κορίτσι (από τις πιο αξιολάτρευτες ηρωίδες που έχω "συναντήσει") περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην δημοτική πισινά. Μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, τα παιδιά βάζουν εφικτούς στόχους και τους κατακτούν, ερωτεύονται για πρώτη φορά, γίνονται φίλοι με απροσδόκητα πρόσωπα, ανακαλύπτουν τη γειτονιά τους στη διαδρομή από το σπίτι στην πισίνα και πίσω, δοκιμάζουν τα όρια και τους φόβους τους,  απολαμβάνουν την ομορφιά και την ανεμελιά του να είσαι παιδί και ταυτόχρονα ωριμάζουν.

Η ιστορία κυλά ήρεμα, όμορφα και φυσικά σαν το γλυκό νερό στο δέρμα. Ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια, ο Άλφ, αναλαμβάνει την αφήγηση, που εμπλουτίζεται από σπιρτὀζικους διαλόγους. Μέσα από την ειλικρινή, απλή περιγραφή της καθημερινότητας και των συναισθημάτων των παιδιών, οι αναγνώστες θα γίνουμε μέτοχοι των ανησυχιών, των συζητήσεων και των ονείρων τους. Είναι εκπληκτικό πως ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας για την κάθε μέρα που αφηγείται.  Γεγονότα εντός και εκτός της πισίνας, γίνονται αφορμές να θίξει θέματα όπως ο ρατσισμός ή η κοινωνική απομόνωση, με τρόπο που ενσωματώνεται στην αφήγηση όχι διδακτικά, αλλά σαν αναπόσπαστο μέρος της. Τα παιδιά, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, μεγαλωμένα με καλοσύνη μέσα σε μια ισορροπημένη οικογένεια, θα καταφέρουν με ευγένεια, χιούμορ, αλλά και θάρρος όταν χρειάζεται, να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, καθώς εγκαταλείπουν μέρα με τη μέρα την παιδική τους ηλικία και βαδίζουν προς την εφηβεία.  

Το μυθιστόρημα του Will Gmehling, είναι ένα μυθιστόρημα για τη χαρά της ζωής, για τις μικρές, καθημερινές στιγμές που κάνουν την κάθε μέρα να αξίζει: για τον ήλιο πάνω στο βρεγμένο δέρμα, για τις τραγανές, τηγανητές πατάτες μετά το κολύμπι, για τις βουτιές - μπόμπες που καταβρέχουν τους πάντες, για τις κηλίδες που σχηματίζει ο ήλιος στο νερό όταν έχεις τα μάτια μισόκλειστα, για την καντίνα με τα ζελεδάκια που κοστίζουν μόνο δέκα λεπτά, για την ασφάλεια να νιώθεις τους γονείς σου ερωτευμένους, για την μικρή σου αδελφή που είναι έτοιμη να σε προστατέψει, για τον μικρό αδελφό σου που κοιτά τα σύννεφα χωρίς να ξέρεις τι σκέφτεται, για την έξαψη να μπαίνεις κρυφά στην πισίνα για ένα νυχτερινό μπάνιο...

Δικαίως βραβευμένη η ιστορία του Will Gmehling, είναι ιδανική για παιδιά από 10 ετών. 


Συγγραφέας:Will Gmehling

Mετάφραση από τα γερμανικά: Πελαγία Τσιναρη 

Εκδόσεις: Καστανιώτη





Σχόλια