Πέντε (+ ένα ) ανατρεπτικά βιβλία για την φιλαναγνωσία!

Πέντε υπέροχα βιβλία που με πραγματικά ανατρεπτικό τρόπο, φέρνουν το βιβλίο στα χέρια των παιδιών. Με όπλο την φαντασία και το χιούμορ, τα βιβλία γυρνούν τον κόσμο ανάποδα, και επιτρέπουν στα παιδιά να δουν το βιβλίο (φυσικά) όχι σαν υποχρέωση, ούτε (μόνο) σαν εργαλείο μάθησης, αλλά  (κυρίως) σαν παιχνίδι. 

Το βιβλίο ως αντικείμενο,  ως φετίχ,  ως απόδραση, ως φίλος, σαν ευκαιρία για ομαδικό ή ατομικό παιχνίδι. Πέντε βιβλία που βοηθούν τα παιδιά (αλλά και τους μεγαλύτερους) να ξεπεράσουν στερεοτυπικές αντιλήψεις για την ανάγνωση, να το δουν με άλλο μάτι και από όλες τις πλευρές, να το φανταστούν σε νέες χρήσεις, να το δραματοποιήσουν, να γίνουν μέρος του, να το πιάσουν, να το λερώσουν, να το ζωγραφίσουν, να το ακούσουν, να το ανοίξουν και να το κλείσουν όσες φορές επιθυμούν, προτρέποντας σε νέες, εναλλακτικές αναγνώσεις, και στη δημιουργία νέων ιστοριών μέσα σε κάθε ιστορία. Πέντε βιβλία που ζωντανεύουν το βιβλίο και το προσφέρουν στο παιδί, φρέσκο, κεφάτο, ζαβολιάρικο, απολαυστικό, ακαταμάχητο!  Ας τα γνωρίσουμε! 



Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο, που από το εξώφυλλο μέχρι το τέλος σε προτρέπει να μην το ανοίξεις, να μην διαβάσεις ούτε μια σελίδα. Ένα βιβλίο που σε απειλεί, σε αποτρέπει και τελικά ποντάρει στην έμφυτη τάση των παιδιών για σκανδαλιά, ξέροντας ότι θα το φτάσουν μέχρι το τέλος. 
Και πριν προλάβουν να το καταλάβουν, μόλις έχουν τελειώσει το πρώτο τους βιβλίο και το σημαντικότερο...έχουν περάσει τέλεια! Οι νηπιαγωγοί θα το λατρέψουν.







Πως διαβάζεται ένα βιβλίο 

Τούμπες, ακροβατικά, πιρουέτες. 
Ξεχάστε ότι ξέρατε για τον τρόπο που κρατάμε ένα βιβλίο όταν το διαβάζουμε!
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου δε στέκεται τίποτα ακίνητο: ούτε οι εικόνες, ούτε οι λέξεις! Και δεν μπορείς να το διαβάσεις αν δεν το στριφογυρίζεις συνέχεια στα χέρια σου.
Ένα βιβλίο που φέρνει τα πάνω κάτω. Ποτέ το διάβασμα ενός βιβλίου δεν ήταν τόσο συναρπαστικό, σαν βόλτα με τρενάκι roller coaster! 







Το βιβλίο αυτό δεν έχει ακόμη γραφτεί κανονικά!

Έχει ήρωες (που είναι ακόμη σκίτσα) κι έναν συγγραφέα (Σσσ! Δουλεύει πυρετωδώς).

Αλλά μιας και το κρατάτε στα χέρια σας και θέλετε ένα παραμύθι, θα σας κάνουν τη χάρη (τουλάχιστον, θα προσπαθήσουν!...).

Ένα βιβλίο του Έρβε Τυλλέ γεμάτος εκπλήξεις, όπως στο θέατρο! 



Μικρός οδηγός βιβλίων

" Αγαπώ τα βιβλία γιατί...ποτέ δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι!". Έτσι μας υποδέχεται ο μικρός Έντυ, που αναλαμβάνει να μας συστήσει τα βιβλία όπως ποτέ δεν τα γνωρίσαμε. Ευφάνταστοι και ανατρεπτικοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα βιβλίο, που μας κάνουν να σκεφτούμε ότι η "εξοικείωση" των παιδιών με τα βιβλία, μπορεί να ξεκινήσει σαν παιχνίδι, που δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο τους καθ΄αυτό, αλλά με το βιβλίο σαν απρόσμενο, χρηστικό αντικείμενο. Το βιβλίο σαν παιχνίδι, σαν πειραματισμός, σαν ευκαιρία επικοινωνίας, σαν απόδραση, σαν κρυψώνα, σαν φανταστικό, πολύτροπο εργαλείο! 




"Αφοπλιστικά απλό και ταυτόχρονα ευφυές και πρωτότυπο, Το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες προκαλεί το γέλιο κάθε φορά που το ανοίγεις, δημιουργώντας μια ζεστή και διασκεδαστική εμπειρία για να τη μοιραστείς και αποκαλύπτοντας στους μικρούς αναγνώστες κάτι πολύ σημαντικό: πώς η γραπτή λέξη μπορεί να είναι από μόνη της μια ατέλειωτη πηγή σκανταλιάς και ευχαρίστησης!"





Και ένα βιβλίο ακόμα για πολλές ιδέες που θα απογειώσουν την αναγνωστική εμπειρία:

1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο

Ένα έξυπνο και πρωτότυπο βιβλίο, που ανοίγει την όρεξη στα παιδιά να καταβροχθίσουν και όλα τα υπόλοιπα βιβλία, ενώ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Σχόλια