Παραμύθια για τη Μουσική...

Το παραμύθι της μουσικής   
Συγγραφέας: Νευροκοπλή Βασιλική
Εικονογράφος: Ανδρικόπουλος Νικόλας
Εκδότης:  Λιβάνης

Μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό όμως την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή.
Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή με τον καιρό θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί.
Όμως η Θεοδώρα μόνο μουσικό μπορεί να πάρει. Κι αρχίζουν να καταφτάνουν μουσικοί απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Η απόφαση είναι δύσκολη. Έχει μόνο τρεις μέρες και τρεις νύχτες για ν' αποφασίσει...


Οι Μουσικούληδες και το βασίλειο του Φάλτσου    
Συγγραφέας: Μπακοπούλου Ελίζα
Εικονογράφος: Τσιμπαλίδη Παναγιώτα
Εκδότης: Τετράγωνο
Ηλικίες: Μέχρι 7

Έχετε διψάσει ποτέ για μουσική; Οι κάτοικοι της Αρμονίας δεν είχαν σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο γιατί στις ζωές τους τα πάντα κυλούσαν μελωδικά.
Σ' ένα τόσο ήσυχο και όμορφο βασίλειο, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Ποιος θα μπορούσε να διαταράξει τις αρμονικές ισορροπίες που έκαναν ευτυχισμένους τους Ακροατές;
Όλα άλλαξαν όταν μια μέρα βασιλιάς στέφθηκε ο Φάλτσος. Δεν τον ενδιέφεραν τα μικρά, απλά πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο. Όχι, ο βασιλιάς Φάλτσος ήθελε μεγαλεία. Θα το δέχονταν άραγε αυτό οι υπήκοοι του; Κάποιος έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο βασίλειο της Αρμονίας. Οι άνθρωποι, όμως, είχαν ξεχάσει να λειτουργούν με όλες τους τις αισθήσεις και να εμπιστεύονται τα ένστικτά τους.
Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση;Και, επιτέλους, τι ήταν αυτός ο μαγευτικός ήχος που ακουγόταν βαθιά μέσα στο Μελωδικό Δάσος;
"Οι Μουσικούληδες και το βασίλειο του Φάλτσου" είναι ένα παραμύθι που έγραψε η Ελίζα Μπακοπούλου γιατί ήθελε να μιλήσει για μουσική, για πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και πόσο εύκολα ξεχνάμε την αξία τους. Πόσο πιο αρμονικά κυλάνε οι ζωές μας όταν αφουγκραζόμαστε τη φύση μας και τη νοιώθουμε με όλες τις αισθήσεις μας.
Γιατί η μουσική, όπως λέει κι ένας μικρός μας φίλος, είναι το μυστικό. 


Η μουσική του αέρα   
Συγγραφέας: Κυνηγού - Φλάμπουρα Μαρία
Εικονογράφος: Βερούτσου Κατερίνα
Εκδότης: Διάπλαση

Βλέποντας τον τίτλο θα αναρωτηθείτε: "Ποια είναι η μουσική του αέρα; Δεν την έχω ακούσει πουθενά!"
Για σκεφτείτε το λίγο. Είμαι τώρα δίπλα σας, μπροστά σας και δεν με βλέπετε.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Το καταλάβατε ότι τρύπωσα μέσα στα ρουθούνια σας;
Είμαι μέσα σ' ένα μπαλόνι, με βλέπετε; Όταν όμως βρω μια τρυπίτσα, θα βγω κάνοντας ένα μικρό σφύριγμα.
Μ' έχετε δει να φυσάω μαλακά τα κύματα της θάλασσας και να σας δροσίζω; Όχι. Εγώ είμαι πάλι.
Αυτός ο ήχος δεν είναι μουσική;
Όσο όμως και να ψάξετε, όταν στο δάσος τα δέντρα και τα φύλλα τους κουνιούνται δεξιά και αριστερά, νομίζετε ότι θα με βρείτε; Περνάω ανάμεσά τους, φεύγω και χαίρομαι, γιατί κι αυτό είναι μουσική.
Αυτός είμαι λοιπόν! Αυτός που μπαίνει στους σωλήνες των πνευστών, αυτός που σας κάνει ν' ακούτε τον μαλακό παλμό των χορδών και τους ξερούς και δυνατούς χτύπους των κρουστών.
Κάθε μουσικό όργανο με χρειάζεται, όπως έχει και την ανάγκη να βρεθεί ένας μουσικός για να παίξει τις νότες που πρέπει για ν' ακούσετε μια οποιασδήποτε μελωδία. Εγώ και τα αυτιά σας είμαστε πρώτοι φίλοι!
Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει τι σχέση της μουσικής με τον αέρα εικονογραφημένο απ' την Κατερίνα Βερούτσου!

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις! Θα διαβάσω και το πρώτο, γιατί το τρίτο το έχω διαβάσει και είναι πράγματι πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ σε ευχαριστώ Βασιλική, για τα γεμάτα αγάπη και ευαισθησία βιβλία που μας χαρίζεις! Και με τόσο υπέροχη εικονογράφηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου