Τα πιο ευπώλητα παιδικά βιβλία των εκδόσεων Τετράγωνο.

Στο κοτέτσι
Άγνωστο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα
Επιμέλεια από την ιστορικό/ερευνήτρια
Μίτση Πικραμένου
Εικονογράφηση Γεωργία Στύλου
Ο νεαρός πετεινός Κικιρής, ο φιγουρατζής κόκορας κυρ-Βαρδαλαμπούμπας, ο φασαριόζος σκύλος Μουντζούρης είναι οι ήρωές μας. Τα ανθρώπινα πρόσωπα, απαραίτητα στην πλοκή του μύθου, είναι «η κοντοφάρδουλη με το φακιόλι» κι ο Παναγιώτης ο περιβολάρης. Η ιστορία διαδραματίζεται στο κοτέτσι και στο γύρω χώρο: στο περιβόλι, μέσα κι έξω, και πάνω στα κλαδιά των δέντρων. Ο απολαυστικός Κικιρής θυμίζει αγοράκι της σημερινής εποχής. Είναι ευγενικός και φροντίζει όσους έχουν ανάγκη, ενώ αποδεικνύεται τολμηρός, έτοιμος για καβγά και ατρόμητος. Συγχρόνως είναι λιχούδης και πάνω απ’ όλα περίεργος για κάθε τι καινούργιο. Ένας νέος, εξαιρετικά ενδιαφέρων κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια του ήρωα μας στις περιπλανήσεις του, αλλά μπροστά και στα δικά μας μάτια.
Ένα παραμύθι γραμμένο από την Πηνελόπη Δέλτα τον Ιανουάριο του 1922, όταν πλέον ήταν καθιερωμένη συγγραφέας και είχε άποψη για παιδαγωγικά θέματα. Είναι το μόνο γραπτό της που δημοσιεύθηκε για μία και μοναδική φορά στο παιδικό περιοδικό Παιδική Χαρά το 1922. Ήταν αφιερωμένο στη δεκάχρονη τότε Ειρήνη Μπενάκη (αργότερα Ειρήνη Καλλιγά), κόρη του Αντώνη και ανιψιά της Πηνελόπης Δέλτα. Η Πηνελόπη Δέλτα αγαπούσε πολύ την Ειρηνούλα, όπως την αποκαλούσε, και έγραψε για χάρη της το παραμύθι, θέλοντας να της διδάξει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα με τον τρόπο των παραμυθιών, και όχι το συνηθισμένο.


Καλοκαίρι στην πόλη
Της Έρικα Γαρμπή
«Αγαπητό ημερολόγιο, ονομάζομαι Πέτρος και δεν έχω ξαναγράψει ποτέ τις σκέψεις μου...ούτε δυο αράδες. Κοντεύω τα δέκα. Πέρυσι τα Χριστούγεννα σε έφερε η γιαγιά μου. Δεν είχαν βάλει την σύνταξή της στην τράπεζα και δεν μπορούσε να μου πάρει κάτι καλύτερο. Ήσουν τυλιγμένο με κόκκινες κορδέλες κάτω από το δέντρο. Αυτή η γιαγιά Φώφη, ημερολόγιο βρήκε να μου πάρει; Μα για κορίτσι με πέρασε;»
Ο δεκάχρονος Πέτρος, είναι παιδί της μεγαλούπολης, περνά το καλοκαίρι του με μεγάλη βαρεμάρα, καθώς δεν προβλέπονται διακοπές! Αφού έχει κάνει τα πάντα, από παιχνίδι μέχρι ζαβολιές αποφασίζει να γράψει το πρώτο του βιβλίο κρατώντας ημερολόγιο. Μέσα από ένα αστείο ταξίδι, κάνει διάφορες ανακαλύψεις για τους φίλους του, και για τον εαυτό του, αναπολώντας τις ωραίες στιγμές που πέρασαν. Συντροφιά του η αγαπημένη του γιαγιά Φώφη και ο ασυνήθιστος κολλητός του, που μόνο μπελάδες του φέρνει...

Η μάγισσα Ανακατωσούρα
και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων
Της Όλγας Βλαχοπούλου
Εικονογράφηση Σοφία Γαλή
Βραβείο ΕΒΓΕ για το καλύτερο εξώφυλλο παιδικού βιβλίου 2010
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… τα Ξωτικά ετοιμάζουν τα δώρα των Χριστουγέννων, η Γυναίκα του Αϊ-Βασίλη ψήνει λαχταριστά γλυκά και τα παιδιά όλου του κόσμου προσμένουν τη μεγάλη βραδιά. Όμως, η Μάγισσα Ανακατωσούρα μαγεύει τα χριστουγεννιάτικα αγαθά, κι ο Αϊ-Βασίλης αρχίζει τα χασμουρητά…
Μόνο τον Μιασταλίτσα δεν πιάνουνε τα ξόρκια, γιατί είναι ο πιο μικρός από τα Ξωτικά. Θα μπορέσει αυτός ο ήρωας, ο τοσοδά μικρούλης, να σώσει τα Χριστούγεννα;
Το παραμυθάκι αυτό δεν έχει γραφτεί από μια μαμά, αλλά από ζαβολιάρικα ξωτικά! Μαθαίνει στα παιδιά που είναι μια σταλιά ότι, με λίγη καλή θέληση, μπορούν να ξεπεράσουν κάθε μικρή ή μεγαλούτσικη αναποδιά.
Ένα παραμύθι με μια πολύ πρωτότυπη ιδέα που μπορεί να γίνει και σύντομο θεατρικό παιχνίδι. Ένα παραμυθάκι με πολύ απλούς στίχους, κατάλληλους για μικρά παιδιά, και ήρωες που ζωηρεύουν την παιδική φαντασία. Ένα παιδικό βιβλίο για τα Χριστούγεννα με πολύ χαριτωμένες εικόνες.
Ένα έμμετρο χριστουγεννιάτικο παραμύθι που γίνεται και ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!


Παραμύθια της θάλασσας
Της Ευαγγελίας Στάθη
Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Δύο πολύ χαριτωμένες ιστορίες γραμμένες σε πρωτότυπους και συνάμα ευκολομνημόνευτους στίχους!
Συχνά τα καρχαριάκια, που είναι πολύ μεγάλα ψάρια και οι αθερινούλες, που είναι πολύ μικρά ψαράκια, χάνουν για λίγο το νόημα της ζωής, φοβούνται μπροστά σε απώλειες και αναρωτιούνται τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Τι μπορεί να καθησυχάσει τέτοια πλάσματα; Υπάρχει κάποια παρηγοριά ή «συνταγή ευτυχίας»;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΝΑ
Ζήστε μια περιπέτεια στα μυστηριώδη νερά του ωκεανού, με ήρωες δυο καρχαριάκια. Μη φοβηθεί κανείς! Αυτοί οι καρχαρίες είναι ακίνδυνοι. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ερωτεύονται και γίνονται τολμηροί εξερευνητές…
Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο φόβο, αυτόν της μοναξιάς, ανακαλύπτουν την αγάπη και μένουν αχώριστοι για πάντα.
ΛΑΜΠΡΙΝΗ Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΑΘΕΡΙΝΑ
Ακούσατε, ακούσατε! Προλάβετε την παράσταση της αθερίνας θεατρίνας μες στο βασίλειο του Ποσειδώνα. Μια ματιά στα παρασκήνια αρκεί για να ξεπεραστούν οι πιο κρυφοί σας φόβοι και να πιστέψετε στον εαυτό σας. Κυρίως αυτό!
Ξεκαρδιστικοί θεατές μπροστά στο παλκοσένικο του βυθού και μαθήματα θάρρους από μια αθερίνα σταρ… Στο τέλος του έργου, το μόνο που θα λάμψει είναι η δύναμη της ψυχής.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και παιχνίδι. Κάθε παιδί θα μπορεί να μπογιατίσει τις εικόνες του παραμυθιού με τα δικά του χρώματα.

Ο τρι, το τριγωνάκι
Του Γιώργου Κατσέλη
Εικονογράφηση: Μανώλης Ζουλάκης
Ο Τρι το τριγωνάκι στέκεται λυπημένο στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος με χριστουγεννιάτικα είδη. Οι γιορτές πέρασαν και ο Τρι που τόσο ήθελε να πει τα κάλαντα, ξέρει ότι θα πάρει το δρόμο για την αποθήκη μέχρι τον επόμενο χρόνο. Ο φίλος του ο Άγγελος όμως του μαθαίνει πως το τραγούδι της Αγάπης - έτσι λέει ο Άγγελος τα κάλαντα - δεν είναι προνόμιο μόνο των γιορτινών ημερών. Κι έτσι το τριγωνάκι που δεν έχει βγει ποτέ έξω στον κόσμο, αποφασίζει να το σκάσει και να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Θα τα καταφέρει άραγε;


(H σειρά με την οποία έχουν τοτποθετηθεί τα βιβλία σε αυτό το άρθρο είναι ενδεικτική)

Σχόλια