"Τοξική" παιδική ηλικία

http://www.kritiki.gr
"...πριν από τρία χρόνια σταμάτησα την επαγγελματική μου διαδρομή και άρχισα να ερευνώ την παιδική ηλικία γενικότερα. Το πρώτο που ένιωσα ήταν βαθιά συμπόνια για τους γονείς. Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε από αυτούς να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που παρέχουν όλοι οι ειδήμονες;...H ανατροφή των παιδιών ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σήμερα όμως μοιάζει με ναρκοπέδιο."
Τα λόγια ανήκουν στη Sue Palmer, συγγραφέα του βιβλίου- "Τοξική" παιδική ηλικία- και νομίζω ότι ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που οι σύγχρονοι γονείς βιώνουμε.
Γονείς με περιορισμένο χρόνο, εργασιακό φόρτο, κούραση, αλλά και αληθινή διάθεση να μάθουμε και να δώσουμε στα παιδιά μας το καλύτερο που μπορούμε.

Η εκπαιδευτικός και σύμβουλος εκπαίδευσης Sue Palmer, μετά από χρόνια ερευνών και δουλειάς με παιδιά και γονείς, γράφει ένα βιβλίο για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αναλύει τους παράγοντες που "δηλητηριάζουν" την παιδική ηλικία.
Το βιβλίο είναι γραμμένο ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν απαιτεί επιστημονικές γνώσεις, ενώ η άμεση, γεμάτη παραδείγματα από την καθημερινή ζωή γραφή του, το κάνουν ένα ιδιαίτερα εύχρηστο σημείο αναφοράς, όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.
Θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, η διαδικασία της μάθησης και τα προβλήματα που όλο και συχνότερα εμφανίζουν τα παιδιά (δυσλεξία, αυτισμός, υπερκινητικότητα κλπ), οι κίνδυνοι από την πολύωρη απασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή η στόχευση των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων, είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά θέματα που αναλύονται στο βιβλίο.
Το μεγάλο προσόν του βιβλίου, δεν είναι η παράθεση των προβλημάτων και η επιστημονική τους προσέγγιση, αλλά περισσότερο, οι πρακτικές συμβουλές που προτείνει η συγγραφέας ώστε να καταφέρουμε να "αποτοξινώσουμε" τα παιδιά μας από ό,τι τείνει να μετατρέψει την παιδική ηλικία σε ...ανάμνηση.
Στο τέλος σχεδόν κάθε κεφαλαίου, υπάρχουν πίνακες στους οποίους η συγγραφέας, προτείνει πρακτικούς τρόπους να βγούμε από καθημερινά αδιέξοδα που βιώνουμε κατά το μεγάλωμα των παιδιών μας. Είτε πρόκειται για το πως θα τα πείσουμε να δοκιμάσουν νέες τροφές, ή για το πως να κάνουμε λιγότερο επώδυνο ένα διαζύγιο, είτε πως θα συνεργαστούμε με το σχολείο ώστε να βοηθήσουμε την πρόοδο του παιδιού, το βιβλίο παρέχει απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαβάζοντας το βιβλίο, συνειδητοποιούμε ότι αυτό που οι γονείς θεωρούμε και κάνουμε σαν το καλύτερο για τα παιδιά μας, δεν είναι υποχρεωτικά και αυτό που τα ωφελεί. Καθημερινά μικροπράγματα που ίσως κάνουμε ή λέμε,  αποδεικνύονται ότι δεν είναι ούτε τόσο μικρά, ούτε τόσο ωφέλιμα.
Σίγουρα διαβάζοντας το βιβλίο θα επανεξετάσουμε μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες, θα τις αλλάξουμε ή θα αισθανθούμε καλά που τις εφαρμόζουμε,  Όπως και να έχει, θα γίνουμε καλύτεροι γονείς. Γιατί  γονιός δεν γίνεσαι αυτόματα με τη γέννηση του παιδιού, αλλά με το χρόνο και κατακτώντας πολλές καθημερινές γνώσεις και δεξιότητες.  Ωριμάζουμε σαν γονείς μαζί με τα παιδιά μας. Και αυτό είναι κάτι που γίνεται βήμα βήμα, απαιτεί αληθινή αγάπη, ανοιχτό μυαλό και συμπόρευση.

"Τοξική" παιδική ηλικία.
Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά μας.
Συγγραφέας: Sue Palmer
Εκδόσεις: Κριτική






Σχόλια