Ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος, η Αριάδνη - Αφιέρωμα στον Lio Lionni.

Ο Leo Lionni, γεννήθηκε στο Amsterdam το 1910 και πέθανε στην Τοσκάνη το 1999.
Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20 αιώνα.
Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων αρχίζει το 1960. Από τότε έγραψε πάνω από 40 παιδικά βιβλία, τα οποία έχει εικονογραφήσει με την τεχνική του κολάζ.
Το βιβλίο του, Frederic (Φίλιππος, στην ελληνική μετάφραση) έχει περιληφθεί ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα παιδικά βιβλία της  National Education Association των ΗΠΑ.
Οι πιο συνήθεις ήρωες των βιβλίων του είναι τα ποντίκια. Ποντικάκια-αντικατοπτρισμοί ανθρώπινων χαρακτήρων, που με τη στάση και το παράδειγμά τους δίνουν μαθήματα για τις μεγάλες αξίες της ζωής. Τρία από τα βιβλία του Leo Lionni, τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος θα δούμε σήμερα.


Ο Φίλιππος
Είναι το αγαπημένο μου του Leo Lionni και ένα από τα βιβλία που σίγουρα θα έσωζα αν η βιβλιοθήκη μου έπιανε φωτιά.
Ένα μικρό ποντικάκι που ονειρεύεται, μαζεύει λέξεις και χρώματα για να αντιμετωπίσει το κρύο, όταν τα υπόλοιπα μέλη της φωλιάς μαζεύουν προμήθειες για το χειμώνα που έρχεται.
Η σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητα, η αγάπη ανάμεσα στην οικογένεια, η πίστη στα οράματα μας και η ελπίδα που γεννούν, είναι λίγα από αυτά που με πολύ απλό κείμενο και απλές, σχεδόν παιδικές εικόνες μας "διδάσκει" η ιστορία του Φίλιππου.
Και φυσικά αυτό που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, κυρίως σε εποχές σαν τη δική μας, ότι δηλαδή "Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος".


Ο Αλέξανδρος
Ο Αλέξανδρος είναι ένα μικρό, ζωηρό ποντικάκι, που ονειρεύεται να γίνει σαν το Φαίδωνα, το κουρδιστό ποντικάκι και αγαπημένο παιχνίδι του μικρού κοριτσιού που ζει στο σπίτι.
Ανάμεσα στα δυο ποντικάκια αναπτύσσεται μια ζεστή φιλία με...απροσδόκητη εξέλιξη.
Μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη φιλία.

Η Αριάδνη
Ακόμα ένα αγαπημένο βιβλίο και μια αγαπημένη ηρωίδα.
Η Αριάδνη, μια ποντικίνα με ανήσυχο πνεύμα, που δεν δέχεται τα πράγματα όπως τα βρίσκει, που αναρωτιέται, σκέφτεται και πάνω από όλα τολμά!
Τολμά να αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από τον τοίχο που χωρίζει τον κήπο όπου ζουν τα ποντικάκια στα δύο και κάνει τα πάντα για να το ανακαλύψει.
Μια ιστορία για την αξία του φιλοπερίεργου πνεύματος, της νίκης ενάντια στη δύναμη της συνήθειας και την αξία του να κυνηγά κάποιος τα όνειρα του μέχρι το τέλος.









Σχόλια